用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我懷疑仔仔有發展障礙,可以介紹不太貴的評估中心嗎? ...
go

我懷疑仔仔有發展障礙,可以介紹不太貴的評估中心嗎? [複製鏈接]

我懷疑仔仔有發展障礙,但經學校評估要好耐,
起碼要升小二至可以正式評估,
我打電話問兒童智能中心話唔會幫我做,
因為政府畀O左資源學校,由學校同我轉介....
我問佢有醫生轉介紙都唔得.....
我想盡快評估,有結果再幫佢,
佢而家日日做功課做到好夜又喊,
好唔開心,見到同學成日拎到滿分,就話我自己拎唔到啦....
佢返學都唔係咁開心....我都唔知點算~~~
希望各位可以畀D見意我或介紹評估中心我知,
PM我都得~THANKS A LOT~~
   0    0    0    0
偉麟16/6 偉灝25/7 20:41出世啦. 11:33出世啦. 3.41kg日 3.98kg 17/6 8.83kg 29/7 3.61kg 1/8 3.66kg 偉麟大相簿 偉雄仔相簿

私家都要數千元。可由學校轉介。或到政府醫院。排期要一年。

你試下"協康會"幫唔幫到你.

學校真係會好耐,而且佢仲要按佢程度排,
協康會,我打過去問,但真係都唔平,心理學家$900/50min,打後超時每5分鍾=$65,仲要做評估另計only讀寫評估要$6200...
真係好貴.....
偉麟16/6 偉灝25/7 20:41出世啦. 11:33出世啦. 3.41kg日 3.98kg 17/6 8.83kg 29/7 3.61kg 1/8 3.66kg 偉麟大相簿 偉雄仔相簿

醒目開學勳章 王國長老

我早排問過中文大學做評估既資料, 中大覆要先做智能評估, 之後再安排做專注力或讀寫障礙評估.

每一個評估價錢都唔同.

智能評估 $4000
專注力評估 $2500
讀寫障礙評估 $2000
每份詳細報告收 $500

若果要做晒咁多要 $10000.

我囡囡比較好彩學校教區有得用優惠價幫區會學校做, 比起出面平左少少, 智能評估 $2500, 詳細報告 $1300, 總共 $3800.

臨床心理學家見完講左基本情況, 出左詳細報告等我上去睇埋先再決定做唔做埋專注力評估, 因為囡囡係過度活躍少少踩界, 靠自己能力控制到, 叫我唔使太擔心.

若果學校係有同機構合作, 你不如問學校拎資料先, check 左係咪有優惠先再決定喇.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 1# miriam 的帖子

請問可唔可以pm聯絡我呀, 因為我都係排緊協康會d期呀.

我都想睇下有無d 平d

其實我問過學校社工,
但我個人感覺佢一路都係同我講要跟教局指引,
我問佢可唔可以出觓自己做,佢話當然可以,但好貴囉,同埋你要搵D信譽好O既,
佢無畀其他意見我,
同我講而家排緊都係上年一年班O既,
反而我同仔仔做親子治療社工有畀D意見我,同埋會試下幫我搵資料,
可以我同學校社工唔熟,所以畀唔到咩建議..

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 happypo 於 11-10-16 11:11 發表
其實我問過學校社工,
但我個人感覺佢一路都係同我講要跟教局指引,
我問佢可唔可以出觓自己做,佢話當然可以,但好貴囉,同埋你要搵D信譽好O既,
佢無畀其他意見我,
同我講而家排緊都係上年一年班O既,
反而我同仔仔做親子 ...

囡囡學校跟得好好,
老師叫我帶囡囡做評估時已經講左區會有支援,
所以我問完中大價錢先再問區會,
變左知道係平左.

教育局只接受 WISC-IV (HK),
只要有關機構係做 WISC-IV (HK) 已經得.

囡囡學校區會臨床心理學家好好,
做完晒評估知道有少少踩界己經即時叫同事打去兒童精神科問約期資料, 亦都問左要等年半......

下個月尾會出詳細報告,
到時會畀埋所有轉介信我去約期,
好老實我未必會約期,
等年半..........加上囡囡自我控制能力 ok,
同埋亦都有上緊 YMCA 課程,
己經係有跟進,
無謂阻住真係有需要既小朋友啦~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Service from PolyU : http://www.rehabclinic.org/images/courses/cz_oct_service_charge.jpg

Hope it's useful to you.

回復 9# ElsaShum 的帖子

THANKS,我睇下先~
‹ 上一主題|下一主題