用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正定民生?
go

培正定民生? [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 carnationBB 於 11-10-18 14:52 發表
請問邊間好?  課程, 校舍, 師資, 升中?  比點意見.

年年都有呢條問題 年年都拎呢2間比較
年年都無答案
其實間間學校都好
問題係邊間適合你小朋友 同埋符合父母既要求

可唔可以唔好比較呢 ?
而且你有2間offer係手先問都未遲啦.
到時又可能一間 am 一間pm 你又要心大心細...

認同, 真係收左先決定啦, 因為家下申請的小朋友好多, 表現好都唔一定收架

Agree, apply first.  Both KG had about 4000 candidates last year.
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

明年民生轉不收學劵, 培正應該競爭更加激烈

原帖由 iris5a 於 11-10-18 16:11 發表

原帖由 iris5a 於 11-10-18 16:11 發表

其實又唔一定既
有好多對英文又要求又唔介意比學費既家長
會欣賞民生既進取/改革

培正始終係一間好傳統堅守自己一套既學校
唔係個個家長可以接受

Wakaka! 你講得好好!

原帖由 NICOLE123 於 11-10-18 15:29 發表

年年都無答案
其實間間學校都好

可唔可以唔好比較呢 ?
到時又可能一間 am 一間pm 你又要心大 ...

培正 almost all can promote to their primary but 民生 may not

原帖由 Peter2880 於 11-10-18 22:00 發表
培正 almost all can promote to their primary but 民生 may not

培正係只要你自己唔走佢會收番哂所有小朋友升培小.

原帖由 tsobaba 於 11-10-18 21:35 發表
Wakaka! 你講得好好!

咁係嘛 年年都係咁
跟手講講下又嘈交.
而且就算民生有offer點都比左留位費先架啦(當無其他offer).
到培正有結果先再決定交唔交培正都未遲啦.
就算我呢個傻人一心要想入培正,當年都考哂2間同交埋民生既留位費架啦.

我會選擇培正

兩間都係好學校, 要睇配唔配合到家長嘅要求, 小朋友適唔適應到同埋近唔近屋企

如果對幼稚園語文要求高就唔適合讀培正, 因為比較少英文NET堂同埋K1-K3無普通語堂, BK d家長話校車服務差, 搭保姆車又危險, 我亦覺得學校空氣唔好, 不過, 仍然有好多家長鍾意培正, 每個人嘅要求都唔同!

原帖由 NICOLE123 於 11-10-18 15:29 發表

年年都無答案
其實間間學校都好

可唔可以唔好比較呢 ?
到時又可能一間 am 一間pm 你又要心大 ...

原帖由 renielo 於 11-10-19 09:29 發表
兩間都係好學校, 要睇配唔配合到家長嘅要求, 小朋友適唔適應到同埋近唔近屋企

如果對幼稚園語文要求高就唔適合讀培正, 因為比較少英文NET堂同埋K1-K3無普通語堂, BK d家長話校車服務差, 搭保姆車又危險, 我亦覺得學 ...

校車問題學校已經正視, 家長日都特別問家長有咩問題 會幫大家反映. 我估應該已經改善
校車公司成日只為平平平. 其實父母係唔介意比多d錢. 安全最緊要.

兩間都好難入,但如兩間都收我會pick 培正。在我心目中是高一線(個人喜好),很欣賞學生對學校那份自豪感、歸屬感。

我以前都好鍾意培正, 因為好多人話好, 不過去完交form及interview見過間學校環境後, 再加埋身邊住同區嘅朋友因校車服務唔好而搬去學校附近住 (校車問題已經好多年都解決唔到), 我覺得間學校唔適合我小朋友讀

原帖由 renielo 於 11-10-19 10:25 發表
我以前都好鍾意培正, 因為好多人話好, 不過去完交form及interview見過間學校環境後, 再加埋身邊住同區嘅朋友因校車服務唔好而搬去學校附近住 (校車問題已經好多年都解決唔到), 我覺得間學校唔適合我小朋友讀 ...

所以話人人要求唔同
唔好人地話好就信
自己去感受一下係最好.
我都因為培正搬左去何文田.

如果單以校車/保母車服務, 我嗰區就培正好過民生囉.

其實兩間都係好學校, 今年民生又改制, 可見學校對課程都有要求持續改進. 或者interview 嘅時間, 向老師了解多少少新制, 睇吓係咪適合自己嘅小朋友.

如果2間都收有offer, 到時再好好考慮都未遲.
‹ 上一主題|下一主題