用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 怎樣才可提升普通話聆聽能力
go

怎樣才可提升普通話聆聽能力 [複製鏈接]

阿女最近的普通話聆聽評估吾多好,請問有mud方法補救?我知要聽多D,但現在我每日放工後已用盡所有時間才能make sure 佢完成當日的功課,就算有時間剩都要溫默書、溫習紙等,連閲讀計劃的書同網上練習都未有時間睇同做,點算?
   0    0    0    0

可以試試找個普通話補習老師幫忙,在職媽媽很多時未能兼顧太多,唯有找人幫手。

謝謝您的意見!

多聽 PTH CD, whether it's songs, story books a good option, I find some in public libraries

佢本身普通話講的能力如何? 拼音OK?
可以試下請個老師, 一星期一堂, 應該OK

原帖由 lsy05 於 11-10-19 10:39 發表
阿女最近的普通話聆聽評估吾多好,請問有mud方法補救?我知要聽多D,但現在我每日放工後已用盡所有時間才能make sure 佢完成當日的功課,就算有時間剩都要溫默書、溫習紙等,連閲讀計劃的書同網上練習都未有時間睇同做,點 ...

謝謝.我會盡量抽時間比佢聽多d,佢雖然响幼稚園有學普通話,但就無學過拼音,不過佢d發音重正過我.我估佢日常生活的普通話就聽得明,但老師讀課本就唔明,激死...

回覆:lsy05 的帖子

‹ 上一主題|下一主題