用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問你們什麼幫小朋友選喜歡的樂器學呢? ...
go

請問你們什麼幫小朋友選喜歡的樂器學呢? [複製鏈接]

我想幫小朋友報學樂器, 但又怕交完咁貴的價錢後,佢說冇興趣和浪費時間.

咁請問你們會點幫小朋友報樂器班呢? 因現上中學全部都要懂樂器先至比效好.

thx
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 小肥豬 於 11-10-24 14:02 發表
我想幫小朋友報學樂器, 但又怕交完咁貴的價錢後,佢說冇興趣和浪費時間.

咁請問你們會點幫小朋友報樂器班呢? 因現上中學全部都要懂樂器先至比效好.

thx ...

我冇幫佢揀,係阿仔自己要求學o既!

首先你問o下你小朋友對音樂有冇興趣先?

原帖由 小肥豬 於 11-10-24 14:02 發表

thx ...

你小朋友幾大?
我仔最初係學percussion,因我有感percussion 初期不需用到太多小肌,而且樂器種類好豐富,對幼兒黎講係相對容易,亦可加強佢地節奏感,然後慢慢佢自己要求學其他的樂器(我不時同佢睇concert)

hi marcuscyrus
where yr kid learn percussion?

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-24 14:23 發表

你小朋友幾大?
我仔最初係學percussion,因我有感percussion 初期不需用到太多小肌,而且樂器種類好豐富,對幼兒黎講係相對容易,亦可加強佢地節奏感,然後慢慢佢自己要求學其他的樂器(我不時同佢睇concert) ...

原帖由 Little_cy 於 11-10-25 09:06 發表
hi marcuscyrus
where yr kid learn percussion?

HONG KONG PXXXXXXXXX CXXXXX

回復 1# 小肥豬 的帖子

凡事都要嘗試,不要懷疑孩子的能力,重要的是我們做家長的如何配合!許多時孩子都會給我們意外的驚喜。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我都覺得應該比小朋友自己多試去選喜歡的樂器, 但問題係他們可以去邊度試呢...同埋點試呢...請指點...

原帖由 bebebe12345 於 11-10-25 10:54 發表
凡事都要嘗試,不要懷疑孩子的能力,重要的是我們做家長的如何配合!許多時孩子都會給我們意外的驚喜。

留意3月HKAPA的Open Day.
讓孩子看看各種各種樂器的Video
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

學樂器一定要自己喜歡,若果初時小朋友太細唔會揀,通常就係家長幫佢揀了.我就認為最好比小朋友多了解樂器的分類,然後佢會慢慢地揀自己所喜歡的.最好的方法就係帶佢聽演奏會了.

回復 1# 小肥豬 的帖子

你嘅小朋友對管樂有沒有興趣?我朋友學緊果度有得租先,有興趣PM D 資料比你呀!

回覆 8# tautaub 的文章

我女兒先學鋼琴,係我迫既:

後來她學長笛,起初是她想學,後來想放棄,轉了幾個老師後穩定下來,總算兩樣都考晒八級

其實家長為好選,還是小朋友自己選,冇話邊個好D,有時真係迫唔泥,但有時又唔可以太民主,佢話點就點,結果三分鐘熱度,最重要還是有方法持續她的興趣。
天惠媽

你意思是5種樂器都比他學下來試嗎...

原帖由 nowhereman 於 11-11-4 10:41 發表
我囡囡冇考級架, 不過攞過公開音樂比賽冠軍, 同係文化中心表演 !

原帖由 ilovethiscow 於 11-11-5 00:47 發表
家長逼到小朋友 有興趣...

就是小朋友有興趣...

如果小朋友無興趣... 考完8級就唔去繼續玩的了~但8級只係基礎之中的基礎

都同意,有時小朋友唔去練習唔一定係完全冇興趣,可能係怕難,唔捱得練習,家長所定的目標太超越小朋友的能力

非常同意

原帖由 marcuscyrus 於 11-11-5 08:57 發表

都同意,有時小朋友唔去練習唔一定係完全冇興趣,可能係怕難,唔捱得練習,家長所定的目標太超越小朋友的能力

回覆 18# marcuscyrus 的文章

‹ 上一主題|下一主題