用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道vs港同vs油天
go

播道vs港同vs油天 [複製鏈接]

手上有'播道'offer, '港同'叫緊糊; 自行'油天'有20分;
我本來都幾buy愉快學習, 但係又驚啲DSS太放鬆 '一入侯門深似海'..., 咁多位師兄師姐各位會點揀?
   0    0    0    0

新油天20分機會都唔係好大喎,一定要抽架!

原帖由 os_ecu 於 11-10-29 22:45 發表
手上有'播道'offer, '港同'叫緊糊; 自行'油天'有20分;
我本來都幾buy愉快學習, 但係又驚啲DSS太放鬆 '一入侯門深似海'..., 咁多位師兄師姐各位會點揀?

播道既然不是你理想學校, 早點放個位出來比非常想入的媽咪們. 就唔使有無謂煩擾.

回覆 1# talknwrite 的文章

但佢冇話播道不是他理想學校wor,他仍在選擇中,港同都好多人爭,樓主想清楚,有一間在手先,唔好到時兩頭不到岸,當然安排了自己先。

回覆 1# smilefish 的文章

對不起, 應該播道唔係樓主"最"理想的小學才對.

我估如果是油天先收咗, 樓主應該都唔會出呢個POST了.

都係嗰句啦, 希望入油天的話, 就唔好咁多心了, 係咪. 唔敢博的話, 就去直資校註冊,一了百了, 唔使煩.

油天好,但要搏;播道的英文一定比油天好,小學未畢業已能流利應對(我估應該是吧),如果不是在這類學校就讀,恐怕只有頂級名校才有這種英語會話水平!

唔揀唔揀都有一天要做決定....其實三間都係心儀, 唔係就唔使出post了.

一register咗播道, 就無咗油天, 呢個先係問題. 反而港同可以俾你再defer個決定,因為佢同自行只差一天, 你可以知道咗港同個結果先再諗揀唔揀自行(如果真係跑出既話)

Anyway....多謝大家意見!  我諗唔少家長都有我呢啲槓惱, 講出嚟大家討論吓, brainstorming吓唧. 好過屈喺心入便.

若要揀播道同油天,就睇你有幾喜歡揀播道或油天了.

另外,若經濟亦係考慮因素的話,咁就等油天了,因為你小朋友有20分真的好大好大的機會入油天.至於播道,由於一註冊,油天的位就一定沒有了!

你提及港同叫緊糊,那你會否放棄播道,等油天派位(11月21日),到時若港同剛有result,咁就可以係港同同油天兩間作選擇。

港同幾時有結果呀,能否配合兩個日期呢?

醒目開學勳章 王國長老

傳統VS活動, 家長一定有掙扎, 岩岩有另一個TOPIC講緊, 睇下會唔會幫到你(雖然講到最後都係要靠你自己唸)
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

播道係英文, 港同中文係全普 (油天係咪? 唔肯定), 我相信播道學生細細個已經會好有信心講英文, 而港同學生亦細細個已經會好有信心講普通話, 而2間應該都會比油天讀得輕鬆

如果樓主而家揀播道, 遲D可以等埋港同再作決定, 如果而家唔TAKE播道, 就可以等ROUND 1結果再決定(20分都應該要抽?), 針無兩頭利, 樓主真係要俾心機唸唸了

睇埋升中情況, 可以估計到邊間多人入到勁校. 最實際.

近2年油天派位差很多(except the top 10% students)

Dear Miffy,
Is your kid still studying in YCPS? New or old one?

Best Regards,
chingchingfa
‹ 上一主題|下一主題