用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 評估中心見完姑娘通常要等幾耐先見醫生? ...
go

[聽/語障] 評估中心見完姑娘通常要等幾耐先見醫生? [複製鏈接]

阿仔21個月,只講到五個單字(但全部都係有要求先叫,係我地叫佢講,佢先講出聲),去醫院覆診其他病時,順道問醫生,醫生寫咗轉介信去評估中心做評估. 約咗期見姑娘,想問下見完姑娘後通常要等幾耐先見醫生架?

我已經安排佢上咗兩個月治療,食野好咗好多,叫做咬到肉了. 由上堂前未講過一粒音同唔食野,到依家講到五個單字同開始想食大人硬飯,算進步ok麻?

kaka1128  我等左半年~  發表於 12-2-19 13:23
   0    0    0    0

聽D 媽咪講要年半才見e生,我仔情况和你差不多26 months 仲講更BB話, 鐘意含飯!
我都約左下星期一見醫院姑娘。你仔仔現在在那裡受言語冶療??

私人細間果d治療呀~我係因為佢食野真係好差,好唔鍾意食野先開始帶佢上~

我仔仔26個月,都約了一月返去健康院見醫生,但係唔知係見咩,所以都急急地走去聖雅各做評估,出來的報告係只有10-12個月的能力,因為太遠了,所以想搵其他,請問樓主,你係邊區做?

北角,但我住沙田區,因為朋友介紹先去.

回復 momotang 的帖子

北角那兒?
畿錢?
可否介紹給我?

謝謝!

我仔仔又係唔講野. 依家就快27個月. 成日講BB話.剩係迿得講A-Z,中文字幾乎係零. 前幾日都會講刷刷刷.依家又唔講.好煩. 依家剛剛入學讀N1, 老師話佢成日坐唔定.

momotang  坐唔定? 有冇問老師意見? 佢覺得小朋友係咪太活躍?  發表於 12-3-2 10:57

回復 ka-sandra 的帖子

我想問下你係邊度幫你仔仔睇語言醫生呢? 可否介紹俾我? 大概幾錢?
‹ 上一主題|下一主題