用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田王錦輝 vs 沙田培僑
go

沙田王錦輝 vs 沙田培僑 [複製鏈接]

代 friend問, 你們會選邊間呢? Thank you
   0    0    0    0

我想問 沙田王錦輝 vs 沙田培僑 vs 沙田培基

原帖由 hinhin-mother 於 11-11-4 08:56 發表
代 friend問, 你們會選邊間呢? Thank you

我會揀培橋囉。理由喺兩間學校我都有家長識,見面時大家都會偶然閒談小朋友讀書嘅情況。錦輝家長表現苦惱並有嘢插,話小學部同中學部嘅學習程度距離大,一上到中學,竟然有繁多嘅功課量,有啲嘅複雜性仲需要家長幫手先至搞得掂。而培橋家長則表現輕鬆愉快,冇嘢話唔妥,只喺話兒子成日大頭蝦,功課漏做呢樣漏嗰樣啫。

1st : 沙田培僑
2nd: 沙田培基
3rd: 沙田王錦輝

Agreed!! Thank you

回覆 1# hinhin-mother 的文章

me 2

回覆 1# vincher 的文章

Can you please share what are the good points of Pui Kiu over WKF?  Thank you so much.

回覆 1# hoihoima 的文章

換了校長,很積極!!我看BK網,家長多數認為此間比王氏好!我識個小朋友直升培僑中一,家長也覺得換了校長,比以前會越辦越好!小學能訓練學生以英文創作很長0既故事,朋友個仔仲自己印了一本書,分很多chapters!此外,常面對全班匯報,說話能力訓練好!不好之處,很多錯字,老師0吾改,亦0吾谷成績。不過,一到小六,評估嚴了很多,以前常拿最好級別,突然只系ok!(陰謀論:可能學校0吾想太多學生報其他中學)見他壓力少,很開心!

嘗試為你翻看bk網友討論此2間,最精彩的找不到!你有心找,可逐一看「小一選校」,我暑假看的!
我找雅虎,打沙田培僑vs王錦輝,看到這:http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2162743

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... =2158291&page=1
聽聞培僑佢地末代會考的精英班,會考得一半人合格,所以學校要開始谷學生。故我也相信會越辦越好!
    其實直資中學0既會考成績多不及傳統中學,很多直資學生都係打算將來去外國讀。所以我常勸人:想到外國讀書,讀直資吧!

那有 沙田培僑 和 沙田培基 的比較嗎 ?

If u could afford the school fees, of course 沙田培僑!!
‹ 上一主題|下一主題