用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 想知多d關於呢間學校,thx!
go

想知多d關於呢間學校,thx! [複製鏈接]

各位家長:

請問而家沙呂
(1) 仲係唔係普教中?定係有得比你選擇入普中班或中中班呢?thx~!

(2) 一年級有冇游泳課?一星期有幾多堂?學校會舉行游泳比賽嗎?

(3) 數學用中文教定英文教?

(4) 功課平均每日有幾多樣呢?抄寫多嗎?

(5) 幾耐默一次書?

(6) 全年幾多次測驗、考試?

many thx~~~!!!!
   2    0    0    0

1)暫時仲係由二年級至四年級普教中
2)一至六年級都有游泳課的,兩星期一次,係連堂的。
   一至二年級有短池比賽,係學校個泳池。三至六年級
    就有水運會,今年係馬鞍山公眾泳池舉行。
3) 數學係用中文教的。
4) 功課量好難講,因為時多時少,平日少時4-6樣到,星
     期五 就多D,7-8樣或以上,以往就每星期都要寫中英文
     週記,今年開始就中英隔週寫。炒寫功課我諗唔算多,
    但閱讀理解的功課就要花多些時間才能完成。今年起
    學校逢一三五有一節導修課,若没有參加抜尖補底課學
    生就可做功課。另有打字功課,常識專題功課,這些都
   要用多些時間去做。

5) 中英文隔週默書,會預早一星期通知範圍
6)上下學期各一考一測。

希望幫到你!

小朋友喜歡上學及看書嗎?英語是否外藉老師教?需要補習嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

小寶媽 發表於 11-11-13 16:07
學校逢一三五有一節導修課,若没有參加抜尖補底課學
    生就可做功課。
想請教,學校拔尖課程如何?足夠嗎?學校重視嗎?
恐龍家

kakagilbert 發表於 11-12-2 01:11
小朋友喜歡上學及看書嗎?英語是否外藉老師教?需要補習嗎?

大部份都喜歡,每星期有三天回校早讀,另外兩天讀英文PM書,每星期有兩節為外藉老師任教,亦有補底課

6191094 發表於 12-1-17 03:36
我想問

1. 測驗及考試會否派卷

1.會,但六年級呈分卷不能拿回家
2.無
3.中、英文卷大部份unseen,數學有解難題,常識有一部分是時事題
4.只可以送到大閘

小曳人 發表於 12-1-26 07:38
想請教,學校拔尖課程如何?足夠嗎?學校重視嗎?

十分多,但要得獎學校才會重視

回復 k808964 的帖子

非常多謝你的資料.  這是我的首選但相信抽到的机會很微! 我想請教在叩門時要準備些什麼會有幫助? Thanks
‹ 上一主題|下一主題