用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖瑪利書院
go

嘉諾撒聖瑪利書院 [複製鏈接]

請問如果囡囡五年級呈分試成績為中:89.5分 英:95分數:79 分 常:82分,而六年級呈分試前的測驗成績:中: 90.5 英:95 數:88 常:91.5 有無機會入讀st. mary呢?
另外想問2011年既open day幾多號?我可唔可以同個囡去?
   0    0    0    0

原帖由 AlanShirley 於 11-11-12 16:05 發表
唔好介意, 只得幾個自行位, 而學校本身都較重學術, 所以妳囡囡的成績如果係本身學校唔係最top, 真係機會好微.

咁如果囡囡另外考左劍橋PET考試,PASS左,有無得博?

同埋囡囡五年級全級都有第8,因為囡囡五年班係分左上下午班,六年班就全日制,所以局勢都唔知變成點

原帖由 Rebecca2000 於 11-11-13 22:05 發表
同埋囡囡五年級全級都有第8,因為囡囡五年班係分左上下午班,六年班就全日制,所以局勢都唔知變成點

若以名次,幾年前有位讀宣小考三十入讀St. Mary's

原帖由 Rebecca2000 於 11-11-13 21:34 發表

St. Mary's好睇重英文, 有朋友係舊生, 由星加坡回流, 兩個女係主要講英語既, 報St. Mary's, 結果大女收咗, 細女唔收, 最後去咗Maryknoll. 如果英文程度唔係非常好, 機會好微.

2011年沒有Open Day, SMCC 大概5年至做一次, 上一次是2009年

若然對學校有興趣可以試下, 不過自從一條龍的確是困難了很多, 但若果你plan住會扣門, 試到最後為止, 咁你一定要在第一輪或第二輪有選過學校才會考慮

原帖由 Rebecca2000 於 11-11-13 21:34 發表

PET 未必看重.

st mary 一條龍後, 成績或會差左, 入到亦未必好.

[st mary 一條龍後, 成績或會差左, 入到亦未必好.
[/quote]

咁難入,
成績或會差左?

一條龍嘛, 即唔達標都要照單全收, 咪會影響整体成績囉.

原帖由 駱瑪莉 於 11-11-17 04:56 發表
[st mary 一條龍後, 成績或會差左, 入到亦未必好.

咁難入,
成績或會差左?
[/quote]

原帖由 Yanamami 於 11-11-17 07:45 發表
一條龍嘛, 即唔達標都要照單全收, 咪會影響整体成績囉.

咁難入,
成績或會差左?
[/quote]

DBS, DGS, SPCS, SP Co-ed, YW 都係一條龍,咁佢地成績都差咗?

回復 1# KK07 的帖子

你唔知天神學生質數可以好參差? 你舉果幾間自己話事, 千揀万揀收生.  St Mary & 天神可以有一大班大抽獎入, 無得揀啊.

原帖由 Yanamami 於 11-11-17 09:29 發表
你唔知天神學生質數可以好參差? 你舉果幾間自己話事, 千揀万揀收生.  St Mary & 天神可以有一大班大抽獎入, 無得揀啊.

未接龍前,SMCC 會收8x個 SMCS學生。接龍後,SMCS留班率高了,小六畢業有10x個。加上天神,共相差3x個吧。佔一級約220人的約15%。以前可以盡收出面的精英,如今卻要收一些B2,B3 學生,成績當然會有影響。
但還有很多變數,SMCC會否也提高留班率,會否調整教學方法,要六年後才知結果。

我同意 Yanamami  的意見, 分別在於DBS, DGS, St. Paul 等是直資一條龍, 但 SMCC是津貼一條龍

直資一氣龍學校可以揀學生, 津貼一條龍始終有人靠運氣

回復 2# KK07 的帖子

我也同意kls 12 留言, 小學已經改左部份的政策, 多左好多計分的測驗, 不停鞭策小學生和各級增加普通話教學等, 加左好多課外活動等

原帖由 AlanShirley 於 11-11-17 10:57 發表
呢幾間係直資, 所有學生都screen過先收, 質數衰極都有譜, 而且直資教學靈活, 資源又多, 剩係英文用全net, 我估都冇 一間津校能及.

其實我估中學部都騰雞, 少左幾十位以前可以揀既精英入校, 質素毫無疑問一定冇以前 ...

這情況會再過六年有改善吧!今年SMCS只收100個學生,以現時的留班率計,畢業時有8x個,同接龍前差不多。

原帖由 Yanamami 於 11-11-17 09:29 發表

我唔熟悉St Mary primary & 天神 .  你的推論是否:

St Mary 中學成績會下滑,係因為佢會全部接受其一條龍小學,而因其一條龍小學是津貼學校,小一學生經大抽獎入,不像其他直資小學自己揀學生,所以到小六時,這些天神及St Mary 小六生水準參差,最後影响中學部成績?

如以上係你的意思,我不太同意,因為我唔信可以從一個五歲孩子的小一入學面試表現來斷定佢將來中學的成績, 亦即名直資小學不一定已揀到最優秀學生,小學六年, 中學六年的教育才是最重要,這方面,我對嘉諾撒會是有信心的.

回復 2# Marians 的帖子

–條龍原意唔係想減輕升中壓力咩?  名校為了保住江湖地位, 一條龍學生比沒中學做backup的小學生更辛苦.....
‹ 上一主題|下一主題