用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三數勁差
go

小三數勁差 [複製鏈接]

小兒小三數學好差,最主要系勁吾小心!上年尾考試諗住有九十分以上,佢話識晒點知吾合格得五十九分!唉!返左學林年几都冇用。可以點幫佢?寶琳附近有咩好好補數呢?謝!
   0    0    0    0

只有多做數學習作!!!考試時教他圈出重點,單位!!!:D :D :D

我小朋友以前數學都係唔好, 小三啫, 大把時間追, 我地要好有耐性, 小朋友係受教的, 唔好灰心;

要買一些坊間習作佢做, 針對學校課本的, 多做多講解, 補習未必有用, 要了解佢錯响類目而針對出問題等佢思考.
KooKuKooKu :pint:

小囡也有此問題,本來聽人說學林數好,但聽你說學了幾年都無用,都係吾好浪費金錢。其實我囡係文字題最弱,成日解錯題,呢頭教完過一陣又吾記得晒,我在想是否自己吾識教,好灰心。

其實上到小三,有機會係份卷深咗,所以睇吓係咪唔識解題,同埋可能要比多少少練習佢操數!

If it is mainly caused by careless mistakes, you better to let him do more exercises and teach him how to avoild those kind of careless mistakes. Once he get back his confidence, I think he can get the good result for next exam.
‹ 上一主題|下一主題