用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港九街坊婦女會孫方中幼稚園 孫方中除了英普外,其他功課是否很淺? ...
go

孫方中除了英普外,其他功課是否很淺? [複製鏈接]

如題。
考慮中,請比d意見。
   3    0    0    0

我都想知孫方中好唔好..有冇家長小朋友入面讀緊??如果聖心入唔到..我唸緊入救世軍好定孫方中..

聖心相信係沙田區數一數二程度深啦!! 我有朋友係教救世軍, 救世軍一直係長龍學校, 不過佢教果間(唔係沙田區, 係九龍)外藉老師只係在K2 & K3同小朋友相處而唔係教英文, 佢覺得d老師英文發音都係一般, 感覺同普通學校冇咩分別, 程度都係一般!! 孫方中出哂名英普教學, 會話一定outstanding, 但程度唔深! 想問樓主覺得程度深是否想容易考入心儀小一?? 如果係, 我個人認為英普會話在小一interview比較重要!!

不如打電話問清楚主任/校長, 佢哋都好nice, 相信可以俾到答案, 例如問吓用邊本書, 有冇寫字, 黙書等, 再同其他學校比較, 自己再想清楚想小朋友讀邊一間

我都想知, 希望有讀緊孫幼小朋友的家長, 告知一下, thanks

回覆:孫方中除了英普外,其他功課是否很淺?

有冇家長可以解答一下

[img align=left]http://hk.geocities.com/skho2819/111.jpg[/img][img]

我仔仔現讀K2,中文課程我覺得適中,以我所知是無聖心寫咁多生字/功課,但會有教「我會自己讀」,仔仔回家要用普通話讀俾家長聽,而英文學校提供很多渠道給小朋友學習,除了英文書用MEL'S book 和Playtime English由外籍教,還有網上cambridge閱讀,下午還有外籍老師較的英文興趣班比小朋友參加,通識方面又有網上的EVI可供學習,數學是用「生活數學」教。以我所知,學校每日的課程安排都好豐富,如家長可以在家裏再陪小朋友上網學習,那便更事半功倍,我的仔仔很喜歡上學!

回復 joycis2005 的帖子

咁你知唔知小學大多數會升到那裡?

回覆:joycis2005 的帖子

謝謝回覆,睇落去,個課程都好吸引

joycis2005 發表於 12-5-10 14:54
我仔仔現讀K2,中文課程我覺得適中,以我所知是無聖心寫咁多生字/功課,但會有教「我會自己讀」,仔仔回家 ...

我真係覺得孫幼安排得好好, 但似乎家長都唔可以懶

joycis2005 發表於 12-5-10 14:54
我仔仔現讀K2,中文課程我覺得適中,以我所知是無聖心寫咁多生字/功課,但會有教「我會自己讀」,仔仔回家 ...

還想問一下, 係咪需要買1 SET 點讀筆之類的教材架?

回覆chasterccfung
我見真係好多間小學都有派到,沙田、大圍、馬鞍山、西貢、大埔、九龍區都有,應該視乎小朋友住邊區,當中也有考到直資和私校的。

回復 Qooie@@ 的帖子

我無買點讀筆教材喎!

joycis2005 發表於 12-5-14 19:38
回復 Qooie@@ 的帖子

我無買點讀筆教材喎!

係咪唔使一定買架?

回覆:孫方中除了英普外,其他功課是否很淺?

大家知否孫友有課外活動、參觀嗎?例如到圖書館、郵局、交通城、戶外探索等。

另課程是中、英、數一般比較學術的,還有常識、生活知識等嗎?

‹ 上一主題|下一主題