用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 收左我女兒-P1
go

收左我女兒-P1 [複製鏈接]

今天收到信, 很高興,
好想再了解學校多一些, eg: 小朋友讀得開心? 功課多唔多?
   1    0    0    0

good news, it is a good school, full of love and encouragement school.

原帖由 billiebb 於 11-11-16 10:26 發表
good news, it is a good school, full of love and encouragement school.

Good news, my son is also accepted.

收左啦!又要想下洗費問題

• 恭喜恭喜!!我囡囡都收左!好開心。而家就要同爸爸想下禮賢的開支問題,每個月連食飯,校車,校內活動,你地估4千5蚊得吾得呀?

回復 5# EuniceLam06 的帖子

我都恭喜你呀!, 我都好想知費用問題, 有無家長可以提供呀!  THANKS

1)Lunch box17/meal, around $300/month
2) School bus fee: depends on where u live, from $500-$1400, e.g. Lai King/Kwai Fong/tsuen Wan/shatin:around $900, MOS/Taipo:around $1,000.
3) extra-curricular activities at school:most of them are $750/activity per half year.  But some of them are more expensive.  Every student need to take 2 activities, i.e. most likely $1,500 per half year.

Good luck!

原帖由 lpchan 於 11-11-22 07:41 發表
1)Lunch box17/meal, around $300/month
2) School bus fee: depends on where u live, from $500-$1400, e.g. Lai King/Kwai Fong/tsuen Wan/shatin:around $900, MOS/Taipo:around $1,000.
3) extra-curricular ac ...

吾該晒Ipchan!你小朋友幾年級呀?讀得開吾開心呢?我很希望我選禮賢係無選錯,我希望囡囡係一個有愛的環境下讀書,壓力一定有但係係合理個隻。
請問學校話做功課堂,係吾係真做到架?我身邊的家長話好多時老師因為未教晒書就要埋個堂教,根本有功課堂等完無,你地d小朋友多吾多這情況呢?請分享下!

唔駛客氣!

禮小exactly是你所形容的"一個有愛的環境下讀書,壓力一定有但係係合理個隻".  補充一句,老師們真係好好,教得好又有愛心.
我仔仔今年小一,非常喜歡禮小, 尤其是喜歡d老師, 病咗又話想返學,上星期六無端端又話好想返學,禮小的吸引力可想而知.
至於功課堂係做功課嘅,做完老師會蓋印仔,滿5個又有奬勵,所以阿仔好積極,當然家長都要跟下眼,因老師會叫小朋友自己做,唔會教點做嘅. 暫時阿仔都好ok.

原帖由 EuniceLam06 於 11-11-22 13:07 發表

吾該晒Ipchan!你小朋友幾年級呀?讀得開吾開心呢?我很希望我選禮賢係無選錯,我希望囡囡係一個有愛的環境下讀書,壓力一定有但係係合理個隻。
請問學校話做功課堂,係吾係真做到架?我身邊的家長話好多時老師因為未教晒書就要 ...

我個女好多時都可以係功課堂完成到9成嘅功課,隔唔中都可以做哂架,做哂老師會送個印仔做獎勵的,小朋友會好開心^^

• 好開心聽你們的分享係咁正面,最難得係香港重有這樣的學校,品德和學業可均衡,好想快d感受下!
  • 我想請問第一次註冊個日除了交留位費外,可否找老師了解下學校架?

請問課外活動怎樣安排呢?

學校老師超有愛心,返4日半,課程編排又好,星期一至五上午上課....星期二,四下午係聯課活動,唔會影響下課返屋企做功課嘅時間....平日一個鐘頭倒完成功課,而星期一,三係功課堂,我個女可以係功課堂完成9成功課,放咗學後,可以輕輕鬆鬆溫下書,睇下電視.....每隔一個星期三係公民課....老師經常用讚美說話和送書籤去鼓勵小朋友,老師一句讚美說話好過我講10句,我個女當啲書籤係寶,有得上堂又有得玩,又無好大壓力,所以小朋友都得好開心,小朋友開心,大人都會開心^^

"有得上堂又有得玩,又無好大壓力,所以小朋友都得好開心,小朋友開心,大人都會開心^^"

100% Agree!  

原帖由 cherrie^^ 於 11-11-25 11:48 發表
學校老師超有愛心,返4日半,課程編排又好,星期一至五上午上課....星期二,四下午係聯課活動,唔會影響下課返屋企做功課嘅時間....平日一個鐘頭倒完成功課,而星期一,三係功課堂,我個女可以係功課堂完成9成功課,放咗學後, ...
‹ 上一主題|下一主題