用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 狼爸「三天一頓打」 三子女入北大
樓主: awah112
go

狼爸「三天一頓打」 三子女入北大 [複製鏈接]

Few years ago, had opportunities to talk to university students from Beijin university..., sharing with me that they had a high suicidal rate on campus in certain years . These students's conceptual thinking is excellent, but.. not been able to address personal emotions, even not alert of personal emotional issues...

Parenting with strict discipline as quote from the news (but details not known) without nurturing on emotional development, to me is unacceptable.

Kid's self-esteem should be built on both external achievement and internal satisfaction, purly on external achievement sounds shaky to me.

Of course, my opinion is related to my personal experience and may certainly have bias or unfair to the father in the news as I do not know the details. Probably he is doing both training on his two kids, but the news or the publishers may select one side to report in order to pull up the book sales volum. Just to make some noise!

回復 1# Annie123 的帖子

Annie123,

我的想法跟你雷同! 蕭先生做的是training, 非education 也! 真是入错行, 若改行当训兽师, 肯定有极大成就.  要狗仔手倒立, 认英文字和做简单的加数都得. 问题是除了提供娛樂, 贡献不大.

蕭先生甘勇猛, 定是一条硬汉.对自己也要求佷高吧. 不如跟孩子一起教学相长, 全家齊齊玩'我要奋力向上'

阿爸吃飯坐不好,打!
阿爸拿筆方式有偏差,照打!
阿爸的老板对阿爸工作表现不满意, 肯定要打!
阿爸跟妈妈顶嘴, 帮阿妈打多两拳!
..........
如是者这个阿爸既非steven jobs , 又不是 bill gate, 收入不丰, 要妻儿挨穷. 大条道理去打打打吧!

打打吓, 蕭先生很快便可当上中国首富!!!! 或是早登仙界. 真好玩!

多谢awah分享, 我唔知念北大代表甚么, 但蕭先生的分享非常有娛樂性.  引来无尽联想.....

annie

連他的子女都說沒有快樂童年,只是他自己認為入北大=成功=快樂,呢條formula係佢自己認為的,連當事人都沒權說明自己快樂不快樂!還有,入北大去到成功仍有一條長路吧,更何況說快樂!

聽說朗朗也是軍訓式並猛打下培養出來,現成功了,只是午夜夢回,仍會驚醒哭泣。誰說成功=快樂!

其實蕭先生都吾係有什麼特別成功,我無記錯,香港都有一門三傑入牛津,蘇非雲博士教掂四個資優兒,邊使打ga,如果蕭先生吾係用佢果套,仔女成就可能會更大。

不過,我奇怪蕭先生都會受人追捧,莫非真的合乎國情?

回復 19# samuel89 的帖子

haha 唔駛拗唔駛拗,三日一頓打暴唔暴力且唔好拗,就正如有人覺得跌斷幾條pan骨係等閒事,起碼要內出血兼半身不遂先叫嚴重。
尺度問題,無得拗。

有時唔係身上多兩條藤條印咁簡單,有無諗過心靈上嘅壓力?棒下出孝子,孝,係因為驚支棒同個老豆,多過真正明白箇中意思。

無犯規就唔打,咁咪即係一犯規就打lor !

我唔係話你提倡,你梗係無提倡啦,我係話〝狼爸〞開班提倡啫。

回復 24# rchchan0505 的帖子

Agree!!

如果我兩個女將來學有所成, 要考慮寫返本書, 話大女每天都食飯, 細女每晚都睡覺, 所以咁有成就先得.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

不喜欢这种偶得一套教子方法,就以为放四海皆准,到处宣扬。上北大只是一时光鲜,以为孩子就此跃龙门,身价百倍,谁知后来会怎样。无数的教育史证明,在体罚下长大的孩子,即使后来名垂青史,一辈子在性格精神上都备受困扰。如贝多芬,穆尔,巴菲特(他还只是口头受罚)太多这样的例子。

佢唔打可能入左劍橋.

原帖由 awah112 於 11-11-16 16:18 發表
很多有名的罪犯有同一特點---「沒有快樂童年」.

现今在亚洲,很多小孩,尤其是读名校的,不需要打已经没有快樂童年。

原帖由 yuengooluk 於 11-11-18 00:51 發表
有無人可以告訴我世上有哪種動物會打自己的骨肉?

人。

原帖由 talknwrite 於 11-11-16 21:51 發表
家家有本難唸的經, 有邊個敢話自己嗰套天下無敵, 人地嗰套一定唔掂. 教仔...各自修行, 自食其果.

同意。

别人的方法,百分百照抄多数唔掂。
每一个人都是个体,不能一概而论。
仔女有不同成长阶段,做家长最难是能准确了解仔女内心感受,才能确定用什么方法最适合。

用错方法,就好像赌一铺,有时无得从头再来。

原帖由 Parisienne 於 11-11-18 21:05 發表
haha 唔駛拗唔駛拗,三日一頓打暴唔暴力且唔好拗,就正如有人覺得跌斷幾條pan骨係等閒事,起碼要內出血兼半身不遂先叫嚴重。
尺度問題,無得拗。

有時唔係身上多兩條藤條印咁簡單,有無諗過心靈上嘅壓力?棒下出孝子,孝,係因為驚支棒同個老豆,多過真正明白箇中意思。

無犯規就唔打,咁咪即係一犯規就打lor !

我唔係話你提倡,你梗係無提倡啦,我係話〝狼爸〞開班提倡啫。

你甘講對〝狼爸〞好唔公平.....事實〝狼爸〞D仔女入左北大, 又點會唔真正明白箇中意思呢?

我覺得提倡〝狼爸〞開班提倡完全沒有問題。我地偉大祖國都沒有立例不准"體罰"......〝狼爸〞都冇犯法, 佢有開班提倡既權利, 你都有大力"譴責"既自由, 但唔可以限制〝狼爸〞開班提倡既自由......

回復 34# samuel89 的帖子

我又何德何能「限制」狼爸開班呀?我只係反對。反對=唔支持,就等如你唔支持我反對佢一樣。
我是反對打的,雖然我可以理解體罰,但咁打法嘅體罰我覺得過份!我亦相信好多人都覺得。
國家都無將「唔排隊打尖」列為犯法,咁,係咪唔可以反對吖?

我唔知你用咩方法教孩子,但敢問一句你如果居住內地,會否送個仔去被打呢?

回覆 35# Parisienne 的文章

我冇方法教孩子, 我知道可以用讚賞,完全不打不罵方法教孩子,但我不會採用, 因我信奉"物極必反", 就算是100%正面,完美的方法我都不喜歡, 我不喜歡就因為它是100%.......
所以...
國家都無將「唔排隊打尖」列為犯法,咁,係咪唔可以反對吖?<-----你絕對可以反對,雖然我都反對「唔排隊打尖」, 但對於「唔排隊打尖」既人,原則上佢地一定會為自己既行為負上責任,又何需我反對呢?.....

我唔知你用咩方法教孩子,但敢問一句你如果居住內地,會否送個仔去被打呢?<-----明顯狼爸的方法已經接近"物極", 我點會支持呢?但我仍舊不會有反對的立場, 孩子是他的,而且入晒北大, 我又何德何能「反對」狼爸呢?

回復 36# samuel89 的帖子

吓!反唔反對竟然要睇吓人地「需唔需要你反對」你先回應,咁低調真係唔似你喎....
答案有D牽强。

不過你無支持狼爸〝物極〞的做法,絕對替你子女開心。

回覆 37# Parisienne 的文章

究竟系我表達能力差or你理解能力問題.....
我話又何需我反對呢?.....唔系我要睇「需唔需要我反對」我先回應.......

我唔支持狼爸〝物極〞的做法, 系凡是〝物極〞既野都反對, 並不是我反對體罰......

不過算啦.....再"拗"落去, 肯定又有証據俾annie40 話我有D stubborn啦

我认为家教严是有利无害的, 可是要用'打'来威吓'弱势社群'如小孩子 已是下九流的教育.

原帖由 samuel89 於 11-12-9 11:12 發表
我冇方法教孩子, 我知道可以用讚賞,完全不打不罵方法教孩子,但我不會採用, 因我信奉"物極必反", 就算是100%正面,完美的方法我都不喜歡, 我不喜歡就因為它是100%.......
所以...
國家都無將「唔排隊打尖」列為犯法,咁, ...

原帖由 Parisienne 於 11-12-9 12:18 發表
吓!反唔反對竟然要睇吓人地「需唔需要你反對」你先回應,咁低調真係唔似你喎....
答案有D牽强。

不過你無支持狼爸〝物極〞的做法,絕對替你子女開心。 ...

唔知道系我表達能力差or你理解能力有問題.......
我好清晰話:
原則上佢地一定會為自己既行為負上責任,又何需我反對呢?.....
完全唔明你點可以理解為我反唔反對竟然要睇吓人地「需唔需要你反對」我先回應?????

另:我系一向反對〝物極〞的做法,但我並不是反對體罰.....2者有分別......

我最後都系澄清到此為止啦, 唔系又俾機會 annie40 話我有D stubborn啦........
‹ 上一主題|下一主題