用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真&禮賢谷唔谷?
go

崇真&禮賢谷唔谷? [複製鏈接]

兩間都收我兒子, 有以下問題想請教:

1) 我兒子活潑好動但唔種意俾人谷, 你覺得選崇真還是禮賢好?

2) 有人話崇真好傳統好谷, 但又有人話崇真算輕鬆孩子可以愉快學習, 有無家長知道崇真的實際情況係點? 係唔係小一二唔谷,小三開始就谷死你?  
另外是否小班,主流班有多少班及每班多少人?

謝謝!!
   0    0    0    0

你同我情形一樣, 我都想知道.
唔知兩間中學升中情況如何?
有沒有人給予一些意見?

禮賢有公佈升中的資料, 派位應該不錯.

崇真較多升直資的基崇. 派位資料較難找.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Hi veravera1,
你同我情形一樣, 你決定左沒有?
我今日到tt 交留位費.
初步傾向tt 多d, 你 ?
得閒pm再傾

原帖由 veravera1234 於 11-11-16 14:44 發表
兩間都收我兒子, 有以下問題想請教:

1) 我兒子活潑好動但唔種意俾人谷, 你覺得選崇真還是禮賢好?

2) 有人話崇真好傳統好谷, 但又有人話崇真算輕鬆孩子可以愉快學習, 有無家長知道崇真的實際情況係點? 係唔係小一二 ...

TT 唔係叫輕鬆,我覺得係"正常",無名津校咁多功課測驗,似我地細個時情況。咁對我來說都好夠。但TT好多閱讀方面的要求!家長要有心理準備陪小朋友養成閱讀習慣。
禮賢同TT我會選TT, 都係果樣,語境好,同埋小朋將來真係成績在中游的話,大不了未上基崇

Yes, I also today to paid the 留位費 and I like more than TT.

原帖由 Michelle_Hung 於 11-11-18 14:05 發表
TT 唔係叫輕鬆,我覺得係"正常",無名津校咁多功課測驗,似我地細個時情況。咁對我來說都好夠。但TT好多閱讀方面的要求!家長要有心理準備陪小朋友養成閱讀習慣。
禮賢同TT我會選TT, 都係果樣,語境好,同埋小朋將來真係成績在中游 ...

好像要做好多閱讀報告、同埋所有活動都計分?

我同老公都唔早放工,唔知夠唔夠時間陪睇書,真係收又煩唔收又煩!

小學的閱讀報告計不計分我唔知啊,因為我地k1開始已經2 reading reports/week. K 當然係唔交唔會記你決點啦!TT係用獎勵計劃(我想很多學校都係)。其實唔需要陪佢地做架,我都係K1先陪佢做,K2佢已經自己識做。P1咁大個家長唔係晚晚抽時陪佢睇啦,只要weekend去下圖書館俾佢地有機會接觸唔同書就得。
TT如果坐校車要7:30am返到,果半小時學生只可看書,不可以傾偈同玩,都睇唔少書架。

回復 3# palmchristy 的帖子

要同你講多謝,感謝你無私的奉獻,小弟2年前見到你的教育,獲益良多,但有一事因你見到果,就是你大女上到小一,小二的階段再要不要跟足功課佢自己在學業能不能得到成功感(唔知與早教的關係有多大)因自己開始感到疲憊,不知自己還可以教到幾時??

原帖由 多啦c夢 於 11-11-19 00:04 發表
要同你講多謝,感謝你無私的奉獻,小弟2年前見到你的教育,獲益良多,但有一事因你見到果,就是你大女上到小一,小二的階段再要不要跟足功課佢自己在學業能不能得到成功感(唔知與早教的關係有多大)因自己開始感到疲憊,不知自己還可 ...

唔好咁客氣. 早期教育是一件打好基礎的重要事情. 如果香港有更多家長身體力行, 令孩子及早打好基礎, 孩子上到小學, 就更可以輕鬆學習, 享受校園生活了.  但我觀察到, 良好的學習習慣, 特別是專心, 勤奮, 珍惜時間等等, 同樣重要.

大女現時小四, 早期教育的確為她積累了一定本錢, 現在她在某私小就讀, 小一至小三成績中上, 老師的評語卻是"如果佢上課可以更專心, 佢的表現遠遠唔止咁樣".

可以睇到, 早期教育令她打好基礎, 但似乎有點令她誤以為教的東西已懂了, 所以便不專心.

痛定思痛, 用了幾年時間, 才讓她慢慢了解專心和努力的重要性, 加上今年遇到好老師, 初步看來她有點"開竅", 懂得自發努力了.

唔係好覺佢在學業上有成就感, 因為優秀同學眾多. 但有時她在付出一定努力後, 得到老師的欣賞鼓勵時, 成就感更大.  例如, 她會因興趣, 自行全力做IT功課, 其作品用心, 所以得到老師欣賞.  另外, 小學後, 成就感更多來自獎項.

功課方面, 由小一的全力協助對功課, 到小二下學期陸續放手不為她對答案. 現在也會和她對一對自修簿上的功課有否完成就是了.  有些事, 始終要慢慢放手, 才令孩子成長的.

另外, 有些時候, 是須要外援的, 試問家長又有多少時間可以事事跟足? 此外, 太著重成果, 會有損親子關係. 我們也曾嘗惡果, 幸好現在改變過來了. 現在我們的親子關係與日俱增.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

又要感謝你分享你的經驗,咁你第二個小朋友點樣修正到上課時不專心的問題!(在細女身上),咁你係教細女時起咗什麼變化?

‹ 上一主題|下一主題