用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有冇d平既言語治療中心可以介紹???? ...
go

[聽/語障] 請問有冇d平既言語治療中心可以介紹???? [複製鏈接]

我囝囝宜家3歲4個月, 今日帶囝囝去協康會做言語評估, 結果係佢既語言能力只有2歲, 需要做治療, 起碼要排3-6個月, 而且學費係6xx/lesson. 我覺得學費好貴呀, 仲要得我老公一份糧, 請問大家有冇d平既言語治療中心可以介紹呀????
   3    0    0    0

庭欣, 好以係對家庭經濟有困難的家庭有減免, 另外仲有一間, 但我唔記得個名, 你搵左呢間先
原帖由 kaka1128 於 11-11-22 18:02 發表
我囝囝宜家3歲4個月, 今日帶囝囝去協康會做言語評估, 結果係佢既語言能力只有2歲, 需要做治療, 起碼要排3-6個月, 而且學費係6xx/lesson. 我覺得學費好貴呀, 仲要得我老公一份糧, 請問大家有冇d平既言語治療中心可以 ...

回復 2# pocoyo123 的帖子

係庭恩呀!
http://www.benjiscentre.org.hk/

聖雅各樂寧都有減免
http://ujcdc.sjs.org.hk/index.htm

明愛好似都有個傅德蔭基金嘅減免計劃, 不過唔知完未!
2843-4675

回復 1# kaka1128 的帖子

Heep Hong is a better one, you can select bi-weekly, and only $1300 for one month. the Main point is to learn some home training month. Otherwise, time loss, and your kid has no improvement

It seems that Heep Hong has a funding for reduction of half fee, it will allow for low income familiy.

你可以自己在家做訓練先, 例如:佢做什麼動作, 你就說給他聽, 好似- 坐, 食, 走, 跳等等,
不過你都要確定佢冇口肌弱,
我唔係治療師, 但係呢D都係治療師教的

$5XX算唔算平@香港社區言X治療中心

回覆:kaka1128 的帖子

You can try Po LEUNg Kok.  $500 for assessment and $420/45 mins or $280/30 mins for training.  You can go there biweekly.

回復 feiji 的帖子

Would you please give me more detail about the Po Leung Kok.  Any website? Thanks

元朗保良局xx學習天地 24791901

元朗保良局xx學習天地 24791901
‹ 上一主題|下一主題