用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 順利聖道迦南書院是怎樣的學校呢
樓主: HING2HING
go

順利聖道迦南書院是怎樣的學校呢 [複製鏈接]

回復 18# 霖霖B媽咪 的帖子

我仔班主任在5 年級下學期巳開始提醒各家長這一點, 在今午年9 月中家長會時,他說有一位同學數學好好 , 在學校成績都好 , 但是中一的第1次成績是全部不合格( 除了中文, 大史 ). 就算是最好的數學也不例外 ,因為不適應用英文題目,導致解題不好. 但是當他會中文解題給他再做, 他是全部做對的. 所以我想如果升到英中, 都是幫他們適應一下.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-11-24 16:36 發表

SORRY, 我只是路過, 由於我住學校附近, 所以都入來八下.

我只係想提醒大家, 如果本身真係band 2尾 / band 3, 就算比你入到間英中, 小朋友都讀得好辛苦.

我身邊好多band 1生, 上左中學轉英文教所有科目, 都好辛苦 ...

太家可看看 khmama 直資中學排位表 .
當初就是因為父母想考一間英文中學 ,
而因年新開直資收生要求又較寬鬆 , 所以收到大多
數是b2尾-3學生. 最終第一年會考成績只有單位數 % .
比一些 B3 津貼學校考得還要差 .
所以我覺得除非您考到一間較出名的直資 ( 有成績睇到 ) ,
否則我會選回一間相同 banding 津貼學校 , 起碼省返D錢尼補習 .

我想問一般中中,讀中文班,上到高中某些課程是否又轉英文書,英文教?會難適應嗎?,而且有幸入大學也是英文,那會更吃力

BrandonVictoria 也是新國民 可以多D 上BK 嗎?

Low banding 的學生更要看重有增值能力的中學。
而實在很多直資及英文中學,都是負增值的。

原帖由 k_0530_a 於 11-11-24 17:02 發表
當初就是因為父母想考一間英文中學 ,
而因年新開直資收生要求又較寬鬆 , 所以收到大多
數是b2尾-3學生. 最終第一年會考成績只有單位數 % .
比一些 B3 津貼學校考得還要差 .
所以我覺得除非您考到一間較出名的直資 ( 有成績睇到 ) ,
否則我會選回一間相同 banding 津貼學校 , 起碼省返D錢尼補習 .

很多中中也能入U啦.

回覆 20# HING2HING 的文章

在這裹小小分享>小兒在小學時成績只是普通 入讀英文中學確實有點吃力 但每天大部份時間在有英語環境的地方學習 對他是有幫助的 而且學校和老師是用心 有條理地教  這對各Band 的學生也是好的 每個小朋友能盡在自己的能力向前進步 我相信這是做父母想見到的

聽完簡介會,也入了表,收先再決定

醒目開學勳章

今日我陪阿妹去聽簡介會..
阿妹都決定同佢個女報讀...
我個女(中二)今日都有去八下..
參觀完校舍之後..
佢話呢間學校比佢讀緊果間好....
又大又靚..

我地仲食得好飽,hehe

後尾有個中一男仔. 同中五女仔做MC, 中一個男仔話自己讀邊間小學? 仲有5個同學一齊入讀.
我地聽到是民生小學.

聽完仲入埋表TIM, 兩父子都LIKE 依間學校...

問過幾過教小學既朋友,都話依間學校老師係真心付出既... 我希望真係令丫仔有番學習興趣

masterunion
其實我一直在網路上找資料,不計早期負面的,2009-2010負面的也有,學生開fb 唱老師又有,越睇越擔心,聽完我打算遲下想清楚才交表,出了門口,阿仔問做咩唔交表,佢想試下。咁又走返入去,校長同人傾緊,我就問miss 野,傾完,佢比到小小信心我,問仔想唔想考就去交表,交完表校長又傾完,我叫仔同校長打招呼,校長立即轉英文台問我仔野,好彩阿仔都冇嚇阻。
都係果句,考到,收先再諗

校長睇來也是踏實派,做了30年校長,但又做過國內電子廠廠長,好像風馬牛不相同

回復 1# phoebepanpan 的帖子

1# phoebepanpan

您總共入左邊幾間直資 ?

原帖由 k_0530_a 於 11-11-27 20:56 發表
1# phoebepanpan

您總共入左邊幾間直資 ?

已入四間.  

原帖由 phoebepanpan 於 11-11-27 21:20 發表

已入四間.  mouth:" />

禁多 ?
有邊幾間 ?
我只入了福中 .

原帖由 k_0530_a 於 11-11-28 13:26 發表
禁多 ?
有邊幾間 ?
我只入了福中 .

好多咩 ? 多間多一間機會麻.
我住TKO 遠的. 高LEVEL 的已不敢報.
報了. ...
依兩間應該岩LEVEL, 但如真係收. 我又15/16--->播道, 聖道迦南
依兩間應該係陪跑, 不過勝在入FORM 就有得IN , 當取經驗--->羅氏, 福中,

原帖由 k_0530_a 於 11-11-28 13:26 發表

禁多 ?
有邊幾間 ?
我只入了福中 .

same same
匯基因為撞期, 所以可能第2輪..
尋日同朋友傾, 佢今年教小6, 又係睇住我丫仔大, 佢叫我如何幾間都收, 入迦南... 佢話真係教到小朋友品格WOR

masterunion
請問你朋友有冇話校風由此校長上任後已轉好,
仲有老師們是否真有愛心耐性?
我仔而家間小學也是全部職工是教徙. 讀了六年.
但我感受唔到佢地D 愛, 只感受到不可理喻, 良莠不齊

果晚門口個老師就好like 又後生,2010才上課,話校長好好,亦唔需要擔心校風。當然班上有少部份心散d. 但整體ok

佢話佢男友在另一津貼band 2 每日也有新鮮事

‹ 上一主題|下一主題