用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無間有offer 好傷心
go

無間有offer 好傷心 [複製鏈接]

仲以為仔仔做大仔又讀緊N班應該唔難搵K1 呀! (因不想留原校想搵D有小學接軌的)
點知in 咗三間但全軍覆沒, 如果到K2再戰係咪仲小位, 請高人指教
   0    0    0    0

原帖由 dec08bb 於 11-11-25 15:53 發表
仲以為仔仔做大仔又讀緊N班應該唔難搵K1 呀! (因不想留原校想搵D有小學接軌的)
點知in 咗三間但全軍覆沒, 如果到K2再戰係咪仲小位, 請高人指教 ...

me too la, my girl is also a big girl 2009 Mar, perform fair during interview, but got 2 reject letters letter, so sad....

1. 寫求位信以示誠意.
2. 如原校不太滿意, 快快再睇下有邊間程度較深(假設你大仔學習能力應較佳.) 有利將來投考小一, 仲可以申請.

龍校, 仲要收男仔選擇唔係好多, 多數爭崩頭, 非戰之罪.

鬼咩,一年出生率成9萬,當得一半bb喺香港讀書,都成4萬5個bb.  大部分學校先得百多個位,中奬機會真係低到暈

醒目開學勳章

樓主如果係waiting..試下寫信la,,依傢個教育制度真係好麻煩...
你地d大b都唔得,我地d7月尾b真係陪跑,想做細玩多年都冇資格...

我個仔都係大仔,讀緊書,面試左5間,有一間REJECT,1間WAITING(但其實這兩間本來打算做後備!)。連後備都咁慘烈,睇怕另外三間都唔多樂觀 。  
最壞打算,原校升讀, P1 再戰。。。

仲有時間
去報多幾間

起碼試過丫, 最驚老定得滯同個仔/囡掛個免戰金牌啫. 我有同事真係, nursery無讀, 考都無考, 求其一間

介吾介意講讀緊嗰間n班是邊間,等大家分析吓

仲有邊到可報到呀?我in 咗7 間已經有4 間都rejcted。 唉!

me too~~~我囡囡係大女, 已收到三間KG既信, 一間reject, 兩間waiting, 不過, 仲有D未有result, 仲有D未in, 唉! 我們盡了自己既本份, 就是盡力為她提供機會, 找不同的學校讓她體驗和選擇, 因為小朋友既表現真是我們控制不來的, 或許她真會在一所最適合她自己既幼稚園, 才會發揮好D呢, 若果最終所有既幼稚園都全軍覆沒, 咁可能她真的十分原本間幼稚園呢~~~(唔知咁諗會吾太阿Q?)

醒目開學勳章

仲有SPK 同聖公會等名校仲可以報啊

蓝田加南
栛恩
仲有其他

我囡in5間,得1間收到result,好多間要12月先有result,真係有排等.下星期in培正,希望亞囡唔喊,因為未試果得佢自己in...

LPN : SPK  是什麼?

醒目開學勳章

回復 15# suetsuet8 的帖子

St. Paul's Kindergarten. 下個星期六報啊.

回復 6# byc6 的帖子

byc6:

我同你一樣認法...

暫時In咗兩間, 有一間reject, 仲有三間未In, 希望有機會啦!

小學好似係女校黎ga wor?

再報多幾間, 其實初時你有心想轉, 一定要大包圍. 今年好多MAMA報左至少十間八間, 多D既廿間三十間. 真係報多少少, 有個OFFER打個底都安心D. 唔緊要. 睇下仲有冇邊間仲可以申請. 再去報下. 加油呀
大眼bb哈士奇

醒目開學勳章

我小朋友係09年超細B, 我之前都有考慮是否俾佢明年做大b, 後來諗下, 真係今年唔知明年事, 而小朋友的進度又ok 照俾佢考咗k1. 好好彩有2,3間幼稚園有am offer. D 細路interview表現,真係你估佢唔到, 好似買六合彩咁.
‹ 上一主題|下一主題