用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 怎排次序
go

怎排次序 [複製鏈接]

報了以下KG, 怎排次序, KV, St. Cat, MS, PC, Soka, TT, 浸幼, 禮賢, 宣道, 啟思.  當然假設有得俾我選擇. thanks
   0    0    0    0

宣道,

排黎做咩呢? 小朋友係咪已經被咁多間學校取錄? 排了第一又如何?

更重要的是, 每個家長所重視的都不同, 每個小朋友的才能又不同。每間學校都有優點和缺點, 取錄了才比較都未遲。

醒目開學勳章 貢獻勳章

每個人適合唔同嘅環境,每個家長要嘅嘢唔同,你又無講你嘅要求,無人可以幫到你排~

btw, 你講d嗰,我報過兩間,到e+都唔識rank SC/KV...  我揀咗放棄!
恐龍家

同意, 我排係會以自己小朋友發展去排, 岩我又未必岩你, 排黎真係無咩意義噃. 我自己就報名前都已經有哂先後次序. 係IN完之後先會再微調先後.

不如,收咗先再排

實際啲,收左先排啦!

宣幼?重語文?
朋友的仔仔讀緊K2,但......教緊KV現在K1教的東西.....

當然, 我自己心中已有排名, 因當中有數間在同時間公佈結果, 只是想請教下如取錄了怎選取, 早D做定功課, 亦可能問左都冇用, 因有機會全軍覆沒

唉, 我唸都唔駛排, 真係好大挫折感, 連最簡單個間都IN成甘, 甘簡單嘅問題明明識, 係都唔肯開口答, IN完係甘講,  間間都係甘, 究竟可點做? 剩翻3間機會. 難道真係10間都recject?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ivypooh 於 11-11-27 18:50 發表
唉, 我唸都唔駛排, 真係好大挫折感, 連最簡單個間都IN成甘, 甘簡單嘅問題明明識, 係都唔肯開口答, IN完係甘講,  間間都係甘, 究竟可點做? 剩翻3間機會. 難道真係10間都recject? ...

面試唔肯出聲嘅,點會只係你嘅小朋友呢?
如果你想做d嘢嘅,可以試吓in完即刻寫thank you letter
講吓小朋友平時嘅生活 (幾多咀),希望學校俾機會你嘅小朋友..
恐龍家

版主

無人比你更清楚邊間學校最適合你個小朋友,對自己有D信心!

原帖由 ivypooh 於 11-11-25 20:44 發表
報了以下KG, 怎排次序, KV, St. Cat, MS, PC, Soka, TT, 浸幼, 禮賢, 宣道, 啟思.  當然假設有得俾我選擇. thanks

其實面試小朋友答唔到問題都未必唔得,有時家長反應都佔一定分數

係啦, 學校都好睇家長表現. 係答問卷及正式面試時, 家長可以為小朋友加到分. 最緊要以平常心去答, 大人同小朋友都唔好咁緊張, 輕鬆作答就得.

至於排位問題, 我都無特別去排呢.

剩翻最後3個機會, 有冇D考試班可介紹令仔仔開金口? 其實D答案佢係識, 但死都唔講, 我冇辦法

原帖由 小曳人 於 11-11-25 14:36 發表
每個人適合唔同嘅環境,每個家長要嘅嘢唔同,你又無講你嘅要求,無人可以幫到你排~

btw, 你講d嗰,我報過兩間,到e+都唔識rank SC/KV...  我揀咗放棄! ...

Which kg do you choose?

有0的幼稚園多人揀,係因為一條龍,所以多人揀,而不是真係樣樣好,我覺得好多家長用申請的人數去排位,真係好好笑,問心真係清楚晒咁多間的長短處?

原帖由 ivypooh 於 11-11-28 06:49 發表
剩翻最後3個機會, 有冇D考試班可介紹令仔仔開金口? 其實D答案佢係識, 但死都唔講, 我冇辦法

same as my son.....I try a lot of method....the last resort....I said if you answer the question and seat on the chair properly, we will buy you an ice-cream.

He did very well last time and I did keep my promise.....so far it works...

Pick something your son likes

Only need to rank / choose when you get the offers.
‹ 上一主題|下一主題