用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 首兩年只有33%學生派BAND 1?
go

首兩年只有33%學生派BAND 1? [複製鏈接]

Deleted
   1    0    0    0

這一點我隱約聽過, 但好像是應用在建校五年內的新校, 因學校未有TSA/小六畢業生的成績數據作參考, (如有錯誤請指正), LMC開校僅五年, 來年才有第一屆畢業生, 如你想知道更多可以詳閱教育局對LMC評核的comprehensive review.  可在LMC校網內看到.  我本人而言會放心讓兒子入讀, 因為有朋友的孩子是LMC學生, 提供給我的資料都讓我相信LMC能提供理想的成長環境, 綜合多方意見, 相信LMC無論在教學質素(學術+品行教育), 學校前景, 中學校網, 校長領導方向都不會令我失望.

可否分享多一些學校前景?
我本人十分欣賞文校長, 中學網更是上佳, 只是學校還新, 好想聽多些意見, 尤其係以後發展, 學校如何幫助高小升中等.

I also feel headache of choosing between LMC & TT(international stream).  Can anybody give me some ideas?  I do appreciate the performnace and the leadership of the principle, but LMC is really new.  The campus is really too old.  If it is not located in net 34.  The attraction of LMC might diminish.
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

昨晚同先生慎重分析, 衝量多方面, 決定將位放出.

THANKS.

妙問妙答!!!連學校背景未清楚,會選擇兼投考...........................

醒目開學勳章

Sorry, I think you got the wrong information. LMC don't have P6 students yet. The highest form is only P5 this year.

原帖由 lovegirlslove 於 11-11-29 17:32 發表
剛收到LMC電話要明天後備註冊, 今日不斷找資料, 看見有MAMI 說首兩年的P6學生, 教育局只比33% 學生派BAND 1, 另33% 派BAND 2, 另33% 派BAND 3.

因這個FACTOR對我明天註冊與否好重要, 唔想HOLD 住D位, 想請問大家這 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

我都唔係好明白, 請各家長或家長前輩講解一下, 等我明白多一點啦 ~~~~

在我, 我揀學校前, 我一定會做好多功課, 我一定唔會收左, 或叫註冊先問前景, 問派位, 何況..... lmc 從來未派過升中學位, d 料放到愈來愈流,  就覺 得有一位家長講得好啱. 每逢臨近interview, 註冊, 就梗有好多呢d posts 出現 !!

一個精明的家長, 會信一個陌生人對學校的評語嗎 ?
又既然對學校毫無了解, 無興趣, 只係作為人考我考作為backup,  入到, 都未必開心, 又何必呢 ~~~~~ :;pppp:
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

所以咪想聽多D現有家長分享, 但身邊無人讀緊, 唯有在EK多問一些~
bchi, 從EK知你滿意學校表現, 我亦被你愛校行動感動, 想了解從你嘅用家角度, 你有否擔心將來升中?
因考中學那關實在太難, 作為外人(末入讀), 真想了解學校如何幫助現有的高生~

老實, HK 讀書真唔易, 作為家長只小孩條路易行D~

回復 7# Whitepine 的帖子

我估佢意思係新校未有BANDING, 教育局會將學生各分配三份一, 即BAND 1,2,3各佔三份一咁去派位.  我找不到這方面的資料, 有錯請指正.

新校派位是這樣, 但不知是否派兩年?第三年會跟tsa果d.

其實net34 有咩好中學?  我見有d 中學都有直屬同聯繫及一條龍,呢d 中學ge面試及抽獎位,會不會少d ? 咁仲有咩好學校介紹一下?

原帖由 helenli 於 11-12-1 00:15 發表
我估佢意思係新校未有BANDING, 教育局會將學生各分配三份一, 即BAND 1,2,3各佔三份一咁去派位.  我找不到這方面的資料, 有錯請指正.

回復 12# yeewaibb 的帖子

http://203.169.204.5/secondary/tc/schoollist.asp?District=KLR

係囉....明明都未有p6.....吹都唔好吹得咁離譜喎....

原帖由 minima726 於 11-11-30 05:47 PM 發表
所以咪想聽多D現有家長分享, 但身邊無人讀緊, 唯有在EK多問一些~
bchi, 從EK知你滿意學校表現, 我亦被你愛校行動感動, 想了解從你嘅用家角度, 你有否擔心將來升中?
因考中學那關實在太難, 作為外人(末入讀), 真想了 ...

MINIma,

由我選幼稚園開始, 我就好希望小朋友的成長路以英文為主, 但又讀唔起國際學校, 所以我入了保良局譚歐, 只為希望將來能入讀tsl, 再希望升中亦能入讀直資中學.

當我小朋友讀了三年譚歐後, 在第一輪自選派位以20分得到34網陳瑞祺小學accepted, 我再去考兩間直資, tsl 及 lmc.  最後lmc 亦被取錄.  由於我和先生都唔想小朋友浪費了三年的英語環境, 因知道一入了津小, 環境以中文為主, 用小左英文, 就會丟埋一邊, 加上在幼稚園及lmc 的簡介會, 我真係被感覺上有小小口氣大的文校長吸引, 初初覺得... 係咪呀... 得唔得呀, 但佢個人比我感覺, 夠膽, 年青, 有抱負, 佢可以同家長們傾計, 肯聽意見, 感覺同佢關係好近, 唔會至高無上, 所以我地放棄了人所共之都話好學校的陳瑞祺.
我地選擇了直資小學, 將來中學的路, 我亦唔會交比政府去派位, 小朋友會去考其他直資中學, 又係因為唔想浪費了六年的英普環境, 萬一政府派左我去中中, 就浪費九年
我地幫小朋友條路, 好清楚, 就係一味直資 !!!

當然, lmc 亦然有好多不足之處, 我都有打返學校投訴架, 就係我對文校長有信心, 呢間學校會一路一路咁好, 就算將來最好的時候, 我小朋友已畢業, 我都無悔選擇入讀lmc.

原帖由 yeewaibb 於 11-12-1 01:01 AM 發表
新校派位是這樣, 但不知是否派兩年?第三年會跟tsa果d.

其實net34 有咩好中學?  我見有d 中學都有直屬同聯繫及一條龍,呢d 中學ge面試及抽獎位,會不會少d ? 咁仲有咩好學校介紹一下?

...

34好d 有旅港開平, 何文田官立中學, 喇沙陳瑞祺中學, 英華中學, 迦密.  
其他有鄧鏡波, 伍旬節, 聖三一....  

唔知有冇錯, 有錯請糾正.

多謝bchi再一次分享~   thx

考得LMC就係buy 文校長夠"硬淨" 新校如果連校長都唔突出就真係唔知為乜~

其實我囝係英文強, 唔係ABC但就十足鬼仔性格-好動, 易衝動, 要愛心, 想像力強 ; 但同時唔多識收, 即易放難收.
我哋一心會等佢初中(中一,二)反加國升學, 其實LMC最fit (經濟實為), 但就係怕世事難料, 驚佢要面對考中學個關在港升學...
因有一間保記直資(一條龍)同時offer阿囝...但當然語景無LMC強, 而且離家又遠

其實兩家都好鍾意, 一間語景好, 有活力(有遠景); 另一間有資歷仲係龍校(但語景始終LMC好D)...
自問選校只從阿囝需要出發, 從無要求名牌, 但都唔知好彩定點, 自問兩間喜歡而又適合嘅都中標...而家就唔知點選...

醒目開學勳章

原帖由 minima726 於 11-12-2 22:26 發表
多謝bchi再一次分享~   thx

考得LMC就係buy 文校長夠"硬淨" 新校如果連校長都唔突出就真係唔知為乜~

其實我囝係英文強, 唔係ABC但就十足鬼仔性格-好動, 易衝動, 要愛心, 想像力強 ; 但同時唔多識收, 即易放難收.
...

minima726, 我囝囝既性格跟你囝囝極似. 所以我都選了lmc, 如果去傳統學校. 我相信好難適應到. 而lmc 的多國藉學生.都好吸引. 小朋友最快學識語言全靠平時儲番來. 加上呢間學校的家長好nice. 而學校有目標及抱負. 都令人十分仰慕! 有幸成為一份子. 大家日後多多交流.

minima,

講出黎聽下,, 我會好中肯比意見你的.

作為媽咪, 有時真係會諗多D/咗(尤真HK教育制度成日轉)

自己同老公都係回流, 明白身為中國人係外國讀書, 一係語文勁好, 一係數學叻才較易生存.

LMC可令囝囝習慣多元文化及英文語境, 同時因老師年青, 相信師生會較互動, 小孩亦會較易表達意見, 整體相信較易接上外國升學. 但未能落實升中前境, 知道文校長會努力爭取, 而LMC工課亦不易, 相信學校不容同學們落後.

另一間學校其實係陸慶濤, 此校資歷足, 校長在教育界聲譽好, 但非常低姿態, 此校數理科強, 為將軍澳區龍頭, 數年前才轉為直資, 並有龍校(羅氏基金英中) 直升. 英文為本地課程, 聽及講就一定無LMC好, 但打好數理底到外國亦有着數(鬼仔數學真係好屎) 而且有英中, 將來有乜差遲仲可留係HK到高中再打算.

囝囝本身專注一般, 上堂時常四圍望, 但老師問返佢問題又答得上, 佢喜歡互動型式上堂(可落手落脚做) 但又怕得罪人, 所以規則對佢好緊要, 有規限佢會覺得安全D.

本身家住九龍城區, 返LMC一定方便照顧. LHT係寶琳真係遠.

LMC一般家長俾我感覺係年青, 願意家校合作, 希望同校方一起打造LMC成為良好品牌.

LHT較津校feel, 家校合作感覺無咁強烈, 校政有比較強家長Feel, 有好多update, 但並不要求家長積極參予互動, 但因校隊多, 小朋友對學校有歸屬感.

就以上, 倆校最大分別就係升中, 路程相對較易解決, 所以我最大考慮就係LMC如何幫助高小升學~

學校會因升學banding而勁操TSA嗎?(此並不是我想要)
通識足夠嗎,高小同學分析力及表達力足夠嗎?因中一面試, 此部份比例較重, 我亦較為着重.
‹ 上一主題|下一主題