用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有什麼課外活動有助於IN小學
go

有什麼課外活動有助於IN小學 [複製鏈接]

我囡囡K2,而家有咩活動可以安排比佢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

一般都係中英數, 打好個底
之後就係跟返佢興趣同長處, 搵D佢做得好既班, 希望出年INTERVIEW前可以有D成績

我囡囡語文能力較優勝,
所以我應該重點催谷普通話好定英文好??
而家小學比較注重邊方面??
朗誦比賽有用嗎???

比佢出去多啲參加朗誦比賽,見多啲人,平時帶佢沙灘玩,不過小朋友性格好難一下子改變,本身漫熱係好難入到所謂名校,唯有選啲私校係著重學術為主先啱,記住因材施教才最重要.

今年冇幾多間有考國語,朗誦比賽志在俾小朋友試下上台面對群眾,張cert都係其次了,不需太執著。

其實朗誦比賽都幾有用, 可以俾小朋友練大d個膽, 又可以多一張cert. 我囝囝今年都係K2, 剛剛10月參加左GAPSK個普通話朗誦比賽, 仲拎左卓越獎, 我同囝囝都好開心!

回復 4# kenng89 的帖子

我小朋友性格都算外向,唔太怕生保人..
所以黎緊都會比佢參加多d活動啦.
比學校個好印象 唔係剩係識讀書咁囉..

係呀 我都係咁諗 志在參與下 見識多d

嘩你囝囝咁叻呀 我都想我囡去參加下呀
但係GAPSK係咩黎架..大唔大機構??
認受性又高唔高呢??

回覆 9# imkathyy 的文章

你上網查下GAPSK,每年都有幾次比賽的。可以去GAPSK合作伙伴報名。
YY Mom :-D

醒目開學勳章 王國長老

朗誦比賽, 除左校際(而家規定要足5歲), 仲有GAPSK, 北大, 傳藝等, 其實每年機會都唔少, 亦要咁講, 冠軍級人馬, 真係一年咩比賽都去, 爭取勝出機會時亦不斷吸收經驗

除左朗誦, 其實一年都好多畫畫比賽, 政府圖書館亦有閱讀計劃, 參加下都無妨呀

原帖由 kenng89 於 11-11-30 16:23 發表
比佢出去多啲參加朗誦比賽,見多啲人,平時帶佢沙灘玩,不過小朋友性格好難一下子改變,本身漫熱係好難入到所謂名校,唯有選啲私校係著重學術為主先啱,記住因材施教才最重要. ...

同意!

回復 11# Charlotte_mom 的帖子

Hi, 想請教下, 畫畫比賽通常係邊到可以得到比賽資料??

原帖由 yy0601 於 11-11-30 21:16 發表
你上網查下GAPSK,每年都有幾次比賽的。可以去GAPSK合作伙伴報名。

上網睇左d資料 好似都幾好..
黎緊3月都有.等我幫我囝囝報名參加先!!
你會唔會呀??

GAPSK個朗誦比賽都幾大型, 上次就去左藍田一間小學搞, 好多小朋友都有參加, 我囝囝初頭都有d怯場, 但見到其他小朋友表演後, 佢都表演得好好. 我都諗住同佢報名參加黎緊3月果個呀, 可能報親子誦, 可以同囝囝一齊玩下嘛.

回復 14# imkathyy 的帖子

我個女玩過三次普通話朗誦,攞過優異獎,本來想佢參加多幾次,點知佢好冇興趣。唔知係咪上次去嗰個普通話傳藝比賽水平太高嚇親!?

我建議初參加千祈唔好參加呢些太大型有成五十人一組比賽這些。Gapsk應該ok,多些機會拿獎,小朋友會開心同信心好啲。
YY Mom :-D

回復 11# Charlotte_mom 的帖子

其實我贊成無論大小型的比賽都要參加, 因為要累積經驗!  而且並不是大型比賽頭三名次的 cert, 對考學校的作用不大, 一般優異的証書只是証明有積極參與而矣!!

回覆 16# yy0601 的文章

我幫左我對囝囡都報左gapsk果個朗誦比賽啦 .. 參加童詩獨誦.首誦材叫"小蝌蚪" 都唔難..希望佢拎到獎啦!!原來仲新增左 粵語組,如果小朋友普通話麻麻地都可以試下呢個丫..

回復 15# babybaby2004 的帖子

咁你今屆有冇幫到小朋友報名呀 ??
唔知今次比賽係邊度舉行呢 .
你有冇幫小朋友參加一 d 朗誦課程呀 ?

回復 1# imkathyy 的帖子

本人認為朗誦對面試有十分大幫助!
練大胆
各方面表達
其次可以考慮一些演戲班.
好似張堅庭那些.
總知要大胆及talkative.
Presentation skill is the most important.
‹ 上一主題|下一主題