用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何協恩有千四人報,德望只有三百多人報? ...
go

為何協恩有千四人報,德望只有三百多人報? [複製鏈接]

朋友兩間都有報。她說協恩有1400人報名,但德望只有三百多人報。她認為雙間水準應該不會差太遠,公開收生的數目也差不多,所以不明白報名人數會相差一千人。

有冇人知原因呢?可否分享一下?
   5    0    0    0

水準差好遠.....完全唔係同級水平!

原帖由 mini_cc 於 11-12-4 22:59 發表

那一間好些?
水準差幾遠呢?

回復 2# mini_cc 的帖子

果真係語出驚人,勇氣可嘉,不過相信唔係咁多人認同。

原帖由 viewer 於 11-12-4 23:06 發表

那一間好些?
水準差幾遠呢?

上年有一位朋友,佢想女兒中學讀女校,將來想佢做醫生,他本身都係一位教師,佢原來都想女兒讀德望,因為較接近屋企, 但由於同樓主有同一樣的問題,於是佢問了3位女醫生朋友(佢想女兒做醫生嗎~),那一間學校比較好~大家都答協恩,原因: 從未見過有女醫生讀德望出來的,相反協恩就有很多~
其實你只需要睇o下中大及港大的最top的幾個學系的學生從何而來就大約估到了.....

原帖由 mini_cc 於 11-12-4 22:59 發表

差好遠 ?
邊方面 ?
大家也是 B1A 呀 !

cellon  根據khmama的資料(2010會考成績), 其中一間已跌至Band 1B.  發表於 12-4-8 23:29

小女報了名,但不知收多少人,第一次interview,是單人或group ? Thanks .

原帖由 mini_cc 於 11-12-4 23:17 發表

上年有一位朋友,佢想女兒中學讀女校,將來想佢做醫生,他本身都係一位教師,佢原來都想女兒讀德望,因為較接近屋企, 但由於同樓主有同一樣的問題,於是佢問了3位女醫生朋友(佢想女兒做醫生嗎~),那一間學校比較好~大家都 ...

雖然我也喜歡恩多過德望 , 但也不認同您所講的原因 .

回復 5# mini_cc 的帖子

你都係聽講者,咁你認同嗎?

德望VS協恩

我唔同意德望冇醫生出過,我妹妹在德望小,中學校大。她是一位醫生在港大畢業。當年A Level 攞4A入港大讀醫。雖然近十年協恩追上德望好多,但兩間學校各有優點,要看是家長的目標和意向是什麼…

回復 10# joeiu1965 的帖子

可能唱衰黨又出擊,見怪不怪。

原帖由 joeiu1965 於 11-12-4 23:49 發表
我唔同意德望冇醫生出過,我妹妹在德望小,中學校大。她是一位醫生在港大畢業。當年A Level 攞4A入港大讀醫。雖然近十年協恩追上德望好多,但兩間學校各有優點,要看是家長的目標和意向是什麼… ...

哈哈~~可能我自己outdated了,不竟人已經老了,我自己已經畢業了十幾年,原本已有學妹有咁好的成績~~可能自己當年太無知,成日覺得協恩係好好多的~

原帖由 lauerica 於 11-12-4 23:52 發表
可能唱衰黨又出擊,見怪不怪。

大家公開討論o下o者, 何須將反見者定位作"唱衰黨",難道持另一意見就是"唱好黨"? 有怪莫怪~~

回復 3# lauerica 的帖子

請自重.這是自由言論的地方。請不要人生攻擊可謂唱衰黨。我只是講出事實。每個人的心目中對某校有心頭好是不能亂嗡,無恥他人0這是討論區o何以針鋒相向

回復 14# joeiu1965 的帖子

唔好意思,可能你誤會左,唱衰黨並不是指你,我意思係每年呢個時候,都會有的有心人出來唱衰某學校,好讓人家放棄報讀或學位,其實我係同min_cci講,因為佢直接道出二間學校(水準差好遠.....完全唔係同級水平!),而我本人絕對不同意,正如你所講(雖然近十年協恩追上德望好多),正反影出二所學校相差不遠,言與間令你誤會請見諒!

回復 13# mini_cc 的帖子

你個一針見血的言論,相信也不是在討論吧!還想一問,何從得知祇有三百幾人考?校方有公報?

據我所知, 有GH學生都有重覆報考HY, 可能是較近屋企, 認同HY教學理念又或是個別考慮因素...在HY1st in當日, 看到不少來自不同地區學校的學生面試, 原因可能是HY是好學校之外, 亦給人純樸的感覺, 相對地亦比較吸引其他學校學生報考, GH給予他人的形象始終不是"太樸素"吧了!

現今, GH和HY都是好學校和Band 1A, GH仍保持一定水平. 至於GH畢業生, 從事醫科, 商業, 法律, 會計師也有不少, 只是學生個人意願和選擇, 沒什麼好比較!!

回復 2# lauerica 的帖子

我囡囡不是P.6的學生我只是講出我的經驗。兩年前我都有報HY同GH。GH收了我囡囡但我選擇HY派位但最終失敗。HY的樸素和宗教風氣我非常喜歡的0現在我囡囡在SMCC讀書亦非常開心_

‹ 上一主題|下一主題