用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑假交流團
go

暑假交流團 [複製鏈接]

f.3男生唔太想參加學校舉辦既暑假交流團.....
想請教一下各位有經驗的爸媽, 應該點說服阿仔參加???
先謝謝指教
   0    0    0    0

原帖由 samuel89 於 11-12-6 13:43 發表
f.3男生唔太想參加學校舉辦既暑假交流團.....
想請教一下各位有經驗的爸媽, 應該點說服阿仔參加???
先謝謝指教

先要了解為甚麼他不想去。

原帖由 cellon 於 11-12-6 17:17 發表

先要了解為甚麼他不想去。

就系他都未諗掂想不想去..... 但我就想佢去呵.....

搵佢老友拉埋佢一齊去囉.  話分兩頭, 若非佢願, 夾硬去都唔開心.  $你花左但佢全程黑面無得著, 咪浪費時間&金錢?  佢平時獨立嗎?  未獨自離開過屋企?  定係有女友仔係HK唔捨得走?

原帖由 Yanamami 於 11-12-7 17:46 發表
搵佢老友拉埋佢一齊去囉.  話分兩頭, 若非佢願, 夾硬去都唔開心.  $你花左但佢全程黑面無得著, 咪浪費時間&金錢?  佢平時獨立嗎?  未獨自離開過屋企?  定係有女友仔係HK唔捨得走? ...

我當然系想佢自願去先會問去有咩好處用來說服佢啦.......
佢平時獨立嗎?<----就系想佢學識獨立先想佢去
未獨自離開過屋企?<----佢小六去過六天北京交流團啦
  定係有女友仔係HK唔捨得走? <----應該唔系,佢仲處於男女相距既階段, 暫時未去到男女相吸階段....即仲系"小學雞"階段

會唔會上次去北京有陰影?  定係佢唔想走出個comfort zone?  或者無老友一齊去?  定想暑假溫書升F4? 問佢點解無興趣去啦, 可以無王管幾個星期唔好咩?  佢真係心歸.

原帖由 samuel89 於 11  -12-7 19:04 發表

我當然系想佢自願去先會問去有咩好處用來說服佢啦.......
佢平時獨立嗎?

回復 5# samuel89 的帖子

..... 但我就想佢去呵.....--------->
因為你想在暑假有自由
~去哪兒?為什麼你咁想他去?
                   (除了訓練獨立)
~其實參加暑假交流團,值得嗎?

我大仔當都係F3去澳洲, 佢都唔係太想去, 不過我地話可以睇多d外國野(有外國人家庭接待), 又有d同學(全男生, 因澳洲果邊係男校)一齊去呀咁囉, 又唔太貴(好似$15xxx, 2 weeks), 最後佢都去左..........
我細仔因學校每年都有d短線考察, 所以冇特別去參加其他交流, 不過F3學校有攪去澳洲野外訓練, 所以要佢去, 初初佢死都唔想去(去成個月, 又會好辛苦果d), 最後都係話難得機會, 又唔貴, 做得好返黎又有機會有助學金, 重有最緊要既係...........返黎比佢換手提電話(其實佢部本身都壞壞地, 用左成3年, 最後換左部$2600既比佢), 唔建議用呢個辦法...
去完返黎雖然成身傷晒, 不過佢話玩得好開心, 唔想咁快返黎添

如果價錢唔太貴而又可以去多d地方既話我覺得值得, 至在比佢地見識世面.....

原帖由 Yanamami 於 11-12-7 20:10 發表
會唔會上次去北京有陰影?  定係佢唔想走出個comfort zone?  或者無老友一齊去?  定想暑假溫書升F4? 問佢點解無興趣去啦, 可以無王管幾個星期唔好咩?  佢真係心歸.

...

唔會上次去北京有陰影, 返來佢都冇投訴有不滿,  佢唔想走出個comfort zone就有可能,  無老友一齊去都系原因,  想暑假溫書升F4,系我會勁開心囉....
問佢點解無興趣去啦, 可以無王管幾個星期唔好咩? <----就系依依哦哦甘答唔出,...... 佢真係心歸.<----的而且確"是",所以我更加想佢去.....

原帖由 awah112 於 11-12-7 21:04 發表

你陪佢一齊去囉...haha...仲可以培養親子關係...

要大拿拿3k英鎊1位......老友.....用多3k英鎊同佢出去"培養親子關係", 我選擇系屋企"培養"算數.........

原帖由 vincher 於 11-12-7 21:34 發表
..... 但我就想佢去呵.....--------->
因為你想在暑假有自由
~去哪兒?為什麼你咁想他去?
                   (除了訓練獨立)
~其實參加暑假交流團,值得嗎? ...

天地良心為証......我絕對唔會用3k英鎊買暑假有自由
去英國, 我真系最主要想訓練佢獨立......我個人信奉老子的"無為而治", "順勢而行", 所以想用暑假交流團訓練佢, 唔想我自己好似電腦input甘輸入晒d理論,道理幫助佢成長, 所以我覺得"值得".....

3K英鎊包唔包機票?  係咪Excel Academy搞?  收我地2172.50 pounds唔包 air tickets. 但明年London Olympics, 轉左好多景點, 唔去British Museum, Tower Bridge & Buckingham Palace...etc.  所以諗住後年先去.

原帖由 samuel89 於 11-12-8 09:40 發表

要大拿拿3k英鎊1位......老友.....用多3k英鎊同佢出去"培養親子關係", 我選擇系屋企"培養"算數.......:omouth:mouth:" />..

原帖由 LittleKidult 於 11-12-8 00:00 發表
我大仔當都係F3去澳洲, 佢都唔係太想去, 不過我地話可以睇多d外國野(有外國人家庭接待), 又有d同學(全男生, 因澳洲果邊係男校)一齊去呀咁囉, 又唔太貴(好似$15xxx, 2 weeks), 最後佢都去左..........
我細仔因學校每 ...

多謝你經驗之談.....thanks!

我估阿仔就系因為覺得價錢太貴唔值得, 阿仔系極品"孤寒"既性格, 我估佢唔"捨得", 所以我更加想佢去. ....
老實說"孤寒"既性格系遺傳, 但我同阿仔稍有不同既系我"顛"起上來, 大方果陣系完全唔睇價錢, 系幾兩極化既
"孤寒"性格..

原帖由 Yanamami 於 11-12-8 09:57 發表
3K英鎊包唔包機票?  係咪Excel Academy搞?  收我地2172.50 pounds唔包 air tickets. 但明年London Olympics, 轉左好多景點, 唔去British Museum, Tower Bridge & Buckingham Palace...etc.  所以諗住後年先去.

...

3K英鎊全包......我都未睇真係咪Excel Academy搞(好似系), 系阿仔學校同呢d機構搞既, 有隨團老師,有晒行程表(我未睇, 我做野鍾意step by step, 未攪掂阿仔都唔想睇)......

原帖由 kenfu 於 11-12-8 08:31 發表
有那個機構幫學校搞初中學生的遊學團係有好的表現, 可否介紹下?? thanks!!

sorry...我都系信得過學校有參與搞既遊學團咋, 所以冇得介紹下.....

喂, 你唔做定功課點sell俾個仔呀.....講到流晒口水, 加鹽加醋先吸引嘛.....話派佢過去幫你手挖d Olympics紀念品囉.

原帖由 samuel89 於 11-12-8 10:10 發表

3K英鎊全包......我都未睇真係咪Excel Academy搞(好似系), 系阿仔學校同呢d機構搞既, 有隨團老師,有晒行程表(我未睇, 我做野鍾意step by step, 未攪掂阿仔都唔想睇)...... ...

原帖由 Yanamami 於 11-12-8 12:51 發表
喂, 你唔做定功課點sell俾個仔呀.....講到流晒口水, 加鹽加醋先吸引嘛.....話派佢過去幫你手挖d Olympics紀念品囉.

:good: 好藉口, 今晚即試,thanks!

‹ 上一主題|下一主題