用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這間小學老師咁無愛心
go

這間小學老師咁無愛心 [複製鏈接]

點解一間小學老師咁無愛心,對學生話一開學就好唔鐘意你,經常有意無意罰不特止,還要話個小朋友有問題. 點解老師一點愛心都沒有,還要是教會學校,教會教人大愛,要包容全部都沒有做到. 常常話家長要對小朋友講正面的說話,氣餒的說話不要講,點解老師就可以呢?你們只是教知識,其他事事都可亂來的嗎?
激氣......
   0    0    0    0

回復 1# Suneo 的帖子

Who told you this? The teacher, the kid, other parents???

If from your kid, may be biased, talk to the teacher first.

10 years ago, I received my mom's call. She told me that my maid didn't cooked rice for my son..... I called my son, did you take the rice this afternoon, he said he didn't. Then I further asked, did you take any food for lunch, he said he took macaroni and it's yummy.......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咁樣會好傷害到小朋友架.............
有冇同學校反映一下? 到底發生咩事?

找老師傾下啦, 咁落去小朋友受苦, 睇下問題在哪裏?? 間間學校都有這些老師, 也有好好的老師, 不要氣餒

其實故事很長篇的,因為之前亞仔在學校受到欺凌而被老師屈佢是百厭麻煩的人,但我個仔先係受害人,我和老公找校長理論後,今年就變得大部份老師不喜歡佢,常常有意無意罰佢,(跌了紙巾落地拾反都要罰)點解拾紙巾????
我都算啦學校有學校的校規無法.上次我仔在學校課外活動受傷要入院,老師又要佢一個人上救護車,沒有老師陪佢去,我已經激氣都到不了,今次無啦啦同佢講好討厭佢,為什麼呢?
點解老師要一個小朋友承受咁多壓力呢?
做父母真的好心痛,當初幫佢選擇錯誤學校,
現在亞仔有小小心理病(佢對學校每樣事都緊張到不得了,晚上都睡不好),都不知點算好.

轉校吧!

現在太遲了

留意一下2-3月份, 心儀的學校會有插班讀小二

原帖由 Suneo 於 11-12-8 11:21 發表
現在太遲了

原帖由 Suneo 於 11-12-8 10:41 發表
其實故事很長篇的,因為之前亞仔在學校受到欺凌而被老師屈佢是百厭麻煩的人,但我個仔先係受害人,我和老公找校長理論後,今年就變得大部份老師不喜歡佢,常常有意無意罰佢,(跌了紙巾落地拾反都要罰)點解拾紙巾????
我都 ...

自己上救護車
咩學校????????
連工友/嬸嬸都無個得閒.

回復 5# Suneo 的帖子

吓?/ 1年班要自己上救護車??:toocold: 呢間學校要去教局投訴啦, 邊間黎架?? 可否pm我, 好等我通知親友唔好選呢間學校...

我完全明白. 我仔也是在教會學校. 當年仲話出名愛心. 全校教徒.
讀了六年. 越來越失望. D" 訓度"老師真係好似訓係度, 只識罵唔識鼓勵學生.
死屎有佢份!

原帖由 phoebepanpan 於 11-12-8 21:53 發表
我完全明白. 我仔也是在教會學校. 當年仲話出名愛心. 全校教徒.
讀了六年. 越來越失望. D" 訓度"老師真係好似訓係度, 只識罵唔識鼓勵學生.
死屎有佢份! ...

讚成 !
現在教師職責不是教書 , 而是提高學校聲譽 ,
工作範疇已由教書變成帶隊 (吾係去參加尼個比賽就係去參加果個比賽 ) .
佢地跟本就吾夠時間教書 , 一係無功課做 , 一係就一日比幾日既功課 . 總之玩死 .

一個人上救護車﹖得既咩,醫護人員容許沒有人跟車﹖小一生,太細啦﹗
****未經本人許可, 不得轉載****

樓主個仔好似係小五

哦﹗小五生。咁學校又真係太過份啦......
****未經本人許可, 不得轉載****

回復 12# Suneo 的帖子

問題嚴重,決不可以不理會!小朋友很苦!心理有很大影響!
轉校……刻不容緩!
若不轉校,坐低與班主任3口6面說出小朋友的心理問題!

但我覺得如此CASE,還是轉校好!

May i know which school? Or where it located?

原帖由 POCHACCO_1811 於 11-12-8 22:19 發表

唔知你邊區,的確有部分小學是接受下學期插班的,現不算遲,看看以下小學收下學期插班資料:
http://www.sunkei.edu.hk/sunkei/othercms.php?categoryid=3&cmsid=263
http://www.plkhsn.edu.hk/mainpage/aschool/anewstud ...

可能樓主覺得現在高小, 又要呈分, 又要適應學校所以太遲.
‹ 上一主題|下一主題