用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區自行階段, 點選校呢? 請給點意見
go

沙田區自行階段, 點選校呢? 請給點意見 [複製鏈接]

小兒BAND 1B學生, 1ST CHOICE 應該會選沙崇, 2ND CHOICE 就真係唔知選邊間? 進取定穩健? 想進取一點選呂中, 但機會真係近乎無, 選沙蘇/林漢光可能機會大點, 但又怕被選中, 失去大抽奬沙崇機會! 小兒亦喜歡沙培, 沙培又是否算是進取中穩健嗎? 沙培沙崇那間好點呢?
請大家給點意見吧, 謝謝!
   2    0    0    0

band 1b我會揀沙崇!

lmy

大抽奬完全睇幸運號碼大與小,不會和你成績掛勾,所以自行應該進取中求穩健。

回復 2# nc2000 的帖子

沙培不算進取, 但你仔仔不考呂中會否後悔呢?

回復 1# Hello媽媽 的帖子

但以我個仔既面試表現(佢最無信心), 同埋呂中既要求, 我個仔機會真係好細, 出年大多人爭位, 真係想進取同穩健攞個平衡! 再加上呂中唔係會面試所有學生, 怕到時IN 都無機會, 就咁錯失一間面試機會, 真係好煩!

回復 4# cherry媽咪 的帖子

我都會選沙崇首選, 但睇資料沙培都好好成績, 係咪沙培在沙田係二檔BAND 1呢? 會無咁多人爭, 咁自行選佢第二位選唔選係一個好選擇之餘勝算亦高呢?

回復 1# nc2000 的帖子

呂中不會見操行B以下的人, 所以不用怕冇得見.我想平均分最好要A, 安全D.

回復 1# Hello媽媽 的帖子

我個仔操行5年級都係只有B OR B+ , 平均分都9字頭既, 都可能只達到呂中最底要求, 仲要面試, 所以我會覺得阿仔即使有得面見, 勝算都唔高, 即係變左進取但唔穩健, 總之心大心細, 真係幣!

回復 2# nc2000 的帖子

好似沙培是高 level 過沙祟, 上年沙崇收好多深水涉沙崇小學的學生

我聽人話沙祟比呂中更困難考入, 因為沙祟會收九龍的英小學生, 和自行只收1A生, 樓主可以再問問人。

原帖由 小小bb 於 11-12-9 22:28 發表
我聽人話沙祟比呂中更困難考入, 因為沙祟會收九龍的英小學生, 和自行只收1A生, 樓主可以再問問人。

沙呂都好難考入, 因佢地都收好多呂小學生, 而且亦係好多B1呂小學生必選學校之一,諗住沙崇BAND 1B , 又無聯系小學會好D, 唉真係間間都唔易入BOR!

其實仲有

聖母
沙循

沙蘇都唔差,不過好似要睇埋普通話成績

我就認為培英, 蘇浙, 循道, 林裘謀都是1B的好選擇, 應該易考D。

我可以跟你分享去年小囡選校的心得, 小囡是B1中的學生, 小學在九龍塘, 我們自選兩間中學都是沙田區, 第一選擇是沙崇 (因是小囡最想入的學校), 第二選擇是呂中 (我個人比較喜歡), 兩間都有得面試, 最後小囡入了沙崇.

可能有人會話將呂中排在後面, 根本沒有機會入, 但始終是小囡讀書, 一定要排她喜歡的學校在先, 當時我有想過將位置掉轉而不讓好知, 不過最終無改!! 如真的喜歡呂中, 我們也可以叩門, 但小囡堅決入沙崇, 所以她很快就投入中學生活.

如你不想浪費另一個自行機會, 你可以考慮沙培, 林裘謀在第一城有很多B1A的人爭, 如果係B1B的學生, 都係選兩間B1B的中學機會較高, 但要小朋友也喜歡及無侮入到才可以呀!!

原帖由 nc2000 於 11-12-8 22:52 發表
小兒BAND 1B學生, 1ST CHOICE 應該會選沙崇, 2ND CHOICE 就真係唔知選邊間? 進取定穩健? 想進取一點選呂中, 但機會真係近乎無, 選沙蘇/林漢光可能機會大點, 但又怕被選中, 失去大抽奬沙崇機會! 小兒亦喜歡沙培, 沙培 ...

1. 沙田培英中學
2. 沙田蘇浙公學

回復 1# elbar 的帖子

其實自行選校時, 學校係咪唔知學生既BANDING? 會唔會係BAND 1C OR BAND
2A 既考入B1學校呢?

重複!DELETE

家長自行報某中學, 中學呈上學生資料比教局, 教局會排好名次比番間中學, 如報名學生有: 王小明, 陳小B, 馬小玲.... 排好後, 第一係馬小玲,王小明....排曬所有考生, 中學只知考生係教局排名先後, 而中學係唔知學生係屬於BAND幾.

開學, settle左之後, 教處會比中學負責人知, 佢那年收番來學生係BAND幾, 有些中學標榜自己全收BAND1生, 就係O甘!

邊批最前收邊批, 成績為主要考慮因素.      

原帖由 nc2000 於 11-12-10 23:40 發表
其實自行選校時, 學校係咪唔知學生既BANDING? 會唔會係BAND 1C OR BAND
2A 既考入B1學校呢?

‹ 上一主題|下一主題