用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs WKF, 可否給意見?
go

APS vs WKF, 可否給意見? [複製鏈接]

囝囝有APS and WKF offer, APS 似乎成績優勝,WKF thru train, 各有優點。如果係你,會點揀?
   2    0    0    0

i will vote for aps

回復 waiwai1234567 的帖子

謝謝。可否分享你的原因?

回復 waiwai1234567 的帖子

其實自己都覺得APS係應該比較大路嘅選擇,但似乎好多人都話校舍設施差D,呢點有冇家長可以share一下?

回復 hhmamaMichellep 的帖子

我兒沒考WKF,如這兩間,我會選宣小
我自己就覺得校舍不是我選校的criteria,除非真係太差,像危樓,其實小朋友在校大部份時間都在課室上課,我感覺老師/課程,比起校舍來得重要很多<----只是個人意見

回復 marcuscyrus 的帖子

宣小咁多年都係不少人的dream school, 相信一定有其吸引之處。之不過係BK冇太多人講,可能是比較低調的緣故?爸爸說

不如俾囝囝自己㨂

wkf一條龍的banding不及aps中考學戰績好..
如果你小朋友讀到書.. 咁梗係讀aps搏更好banding的中學啦..
如果讀書似乎不是太突出.. 就wkf ...

Thanks. 囝囝都算乖嗰種,不過冇中學接的確有D擔心。唉,呢兩閒已經唔係最hit都煩,難為D叻仔叻女成手offer真係超級人生交叉點!

Angelakibb 發表於 11-12-27 20:53

wkf一條龍的banding不及aps中考學戰績好..

讚成,跟我看法一樣:)

多謝。想問你哋咁多位而家有邊D"母/父親的抉擇"要做?定已經揀咗?

對我來說, APS 都算HIT了

回復 tonychu 的帖子

多謝。當然APS都是一間很好的學校,而且是有實力、愛心。我在一條龍和學術上仍未有自己的方向,還有跟爸爸的共識 。

WKF中學未有會考生出爐,質素未有保證.坦白D講以現有資料2間級數有相當差異.

謝謝。我是在職媽媽,有沒有APS的家長可分享心得,如應付功課和樂器,尤其我是音樂盲,怕自己的決定為小孩和家庭將來帶來支持不來的壓力,雖然我都認為要讓小孩在有適當壓力中成長。有什麼渠道可了解APS多些?

如果想多了解宣小, 可以參考以下的地方:

1. 教育王國 -> 小學一覽 -> 九龍塘宣道小學

2. ChiChiPaPa的日誌

3. HY412 的 APS小六日誌

4.HY412 的 日誌

5. 本人的開心家庭日誌

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

APS 和 WKF 完全是不同類型的學校。是傳統與活動教學的個人取捨。我選後者。

回復 palmchristy 的帖子

很有用... 真感謝您們的分享!!

palmchristy  不用客氣. 你最後選那一間呢?  發表於 11-12-30 19:35

回復 chinglongmama 的帖子

很有興趣聽多一些你的意見(因為是"少數民族"!!)請問你的小孩是不是在活動教學學校?

回復 palmchristy 的帖子

十分多謝。詳細得要緊,相信你們為小孩付出很多很多,我應該不合格了!
‹ 上一主題|下一主題