用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 邊隻牌子收音機考listening最好?
go

邊隻牌子收音機考listening最好? [複製鏈接]

有冇家長可以推介邊隻牌子收音機考listening收音最好?
   2    0    0    0

牌子就冇,但不要買迷你型,中型方便攜帶,最好帶多一部做後備,收得好不好,好看試塲及座向等因素.

回復 smallfoothk 的帖子

唔該晒.

小兒當年可謂一擲千金買了SONY單一用途收音機, 因擔心多功能型號性能不佳, 還緊張得左耳一部右耳一部

值得一提是, 收音機接收的波長大概在一米在右, 換句話說根本不用擔心鄰座的收音機有超長天線還是電飯煲咁大, 這些影響可謂微乎其微

回復 ch1970 的帖子

最緊要接收得好, 如果唔係要去特別室聽就麻煩, 穩陣起見, 都係買兩部唔同牌子既好o的.

Hi Khmama,

Thanks for creating this post.  I was not aware that the candidates require to bring 收音機 to the exam.  I ask my girl and she said she doesn't know which brand is good and even doesn't know where she can buy.  Could you please pm me the address of shops that we can buy.  Thanks.

I think some centres do not require radio.  My son did not need to bring radio for both Chi and Eng Listening for AL two years ago.

But he also brought 2 radios (one for right ear and one for left ear) during CE.  I bought one (Sony) for him and borrowed the other one from my friend.

o的SONY收音機賣到斷市, 今日想去買都買唔到, 做咩要自備!

唔係下嗎, 呢D咁basic嘅野都要我哋去預備?! 真係無得頂
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

醒目開學勳章 王國長老

khmama 發表於 12-2-20 23:14
o的SONY收音機賣到斷市, 今日想去買都買唔到, 做咩要自備!
我女用緊sanyo, so far so good,我老公之前買了數碼, 阿女覺得唔好用.

這個POST令我記番前年,阿仔考CERT時,只預備了一部SONY,事先已CHECK好晒,又入埋新電,點知考到一半,部機突然冇晒反應,好似冇電嘅樣,佢唯有即刻去特別室,但已MISS了一部分,但考完出呢再試吓部機,又咩事都冇。所以,今次考AL一定要預備兩部機,左右各一,緊記呀!!

回復 prisc88 的帖子

人地話座枱機收得好o的, 諗住一部座枱, 一部微型, 應該好安全. 其實咩都要有後備, 計數機都要帶兩部.

回復 khmama 的帖子

檯就得一張,試卷攤開用左八成,未計筆/鉛筆一支,塗改帶一餅,鉛筆刷膠一套身份證 準考證

會唔會唔夠位?

Just bought one medium size Panasonic, the sound is ok :)

D學兄學姐話SONY SRF-S84 收得最好,我係葵廣地下49号買左。

點算昨天去九龍城.北帝街問SONY SRF-S84 都沒貨.店員說SONY泰國廠前排水浸所以沒貨到.昨天還有一台三洋的.今日都冇咯..只有繼續努力...

KWBN  i bought one from tsuen wan yesterday, do you still need it?  發表於 12-3-20 23:35

借問:有收音功能的MP3,可帶入試場嗎?

回復 pinkiesalbe 的帖子

考生只可用能收聽FM電台既耳筒式收音錄音機或雷射機. MP3, 藍牙設備同iPod都唔得. 體積唔超過46cm x 15cm x 15cm (18吋 x 6吋 x 6吋).
‹ 上一主題|下一主題