用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama請指教-黃大仙區
go

khmama請指教-黃大仙區 [複製鏈接]

我仔考了兩次呈分試成績如下:

1) 中C, 英A, 數A, 常A
2) 中B, 英A, 數A, 常A

老師話佢係BAND2, 但我想自行進取. 我想揀何蔭棠為首選, 次選應該揀邊間? 我誇區聖言或順利天主教, 你認為可以嗎?

謝謝!!!
   0    0    0    0

macca 發表於 11-12-30 10:36
我仔考了兩次呈分試成績如下:

1) 中C, 英A, 數A, 常A

自行首選 順利天主教中學 機會較高

男仔BAND 2中至尾,黃大仙區有何選擇?聖文德、培敦和永光OK嗎?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

回復 homingm 的帖子

呢3間都ok, 自行可以試下聖文德同培敦.

elbar 發表於 11-12-31 19:35
自行首選 順利天主教中學 機會較高

但順利天主教好多人揀, 以我仔成績有機會嗎?

homingm 發表於 11-12-31 22:49
男仔BAND 2中至尾,黃大仙區有何選擇?聖文德、培敦和永光OK嗎?

自行可一試作以下選擇

回復 elbar 的帖子

Band 1 school?

回復 macca 的帖子

macca,
今個星期六順天有簡介會,妳會否去聽下?

band2選聖言唔會有機會, 順天係band1, 機會唔會好大. 你band2都仲要睇頭,中定尾, 你進取極都只可以一間band1尾 + 一間band2頭, 除非你好有信心第三次呈分可以上番band1.

心美 發表於 12-1-2 14:24

macca,

i'm still thinking.

khmama 發表於 12-1-2 15:59

band2選聖言唔會有機會, 順天係band1, 機會唔會好大. 你band2都仲要睇頭,中定尾, 你進 ...

我仔應該是band1尾band2頭, 我有信心佢第三次呈分試會上番band1. 因為佢英/數/常其實都不錯, 只係中文差少少.

不建議培敦, 曾有機會實地觀察, 學生學習動機不高, 課程深度與大部份學生不符, 學習支援重形式輕內容
若家長有信心上band 1 可選聖言 聖若瑟

phinephinelau  非常同意,NO 培敦,他著重體育  發表於 12-1-11 00:48

如果你咁有信心上番BAND1抽聖言, 咁你自行就照填聖言同順天, 但係你依家仲係BAND1尾BAND2頭, 你要明白好大機會只係陪跑.

‹ 上一主題|下一主題