用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行band2頭博band1尾, 有無成功例子分享, 係唔係要有特 ...
go

自行band2頭博band1尾, 有無成功例子分享, 係唔係要有特異功能 [複製鏈接]

自行band2頭博band1尾, 有無成功例子分享, 係唔係要有特異功能
   2    0    0    0

要有特異功能,自行博band1尾need AAAB results

有無實例可以分享?

回復 HappyEE 的帖子

特異功能如朗誦,體育都有分,好看學校有冇哪種功能,打電話問佢再考慮報不報

我識有個學生, band 2頭(全級7x/15x), 入St Louis.
課外活動普通,無特異功能,考了KET & PET. IGCSE grade B.

跟據以下幾點,我覺得都值得搏:
1.自行沒有banding之分,只有先後排列次序,如果係band 1頭的成績,去到學校,可能只係排序比較後,入唔入圍都要睇學校多唔多成績較好的學生報名。褓白講,如果多人報,就算band 1尾的成績一樣排得好後,一樣in都冇得in。
2.在自行階段,我想信好多家長都會搏高一點點,例如band 1尾搏band 1中,band 1中又搏band 1頭。太保守的話,萬一被取錄就等如放棄大抽獎。
3.還定有兩個志願可揀,用一個志願搏高少少都好正常。有人用兩個志願搏晒添,保守就留番太抽獎。

祝你好運!

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 geppetto 的帖子

聖類斯中學在自行階段/大抽獎???

回復 smallfoothk 的帖子

Don't know.

smallfoothk  thanks  發表於 12-1-4 12:51

回復 smallfoothk 的帖子

打電話問學校會答嗎?

maybe but not sure,好看學校, because form has a part of 特異功能如朗誦,體育for  writing

多謝大家回覆, 其實有無人可以分享下真實個案? 如果入到band1會唔會好難跟?

UP! HELP please!

我明白想有D SUPPORT選BAND 1C,但自行有兩個選擇,或者其中一個保守D囉!或者BAND 1C都有D成績佔比重無貢高,機會會大D。重有一次呈分試,努力吧!

問題係我老公話我大想頭, BAND1就係BAND1, 應該選BAND1學校, BAND2就係BAND2, 應該選BAND2學校, 無BAND2頭選BAND1尾依D CASE, 話我師奶仔誤信網上傳言, 雖然我都有個FRIEND個囡係BAND2頭入到BAND1尾學校, 佢都話你點肯定佢係自行入, 又話我無POINT, 可能個女仔跟本係BAND1生

跟住又話我係唔接受現實的家長硬要博, 雖然我現在都未知阿囝係band1定band2, 不過要兩手準備嘛

有無人可以比d case support下

我自已的想法是, 需要考量:
1) 你自己的孩子, 成績是否穩定, 一直以來均在B2頭, 而B2 頭, 都應有分系真的頭頭定系車邊呢?
2) B2 頭讀B1 尾學校, 佢可以會在整校成績表排行尾尾時, 孩子自尊是否可以接受呢?
3) 孩子本身, 是不是可以在壓力下成長呢? 會否在壓力下打沉呢?
4) 最後, 你認為, 你的孩子是否可承授壓力. 有些小孩, 有壓力, 有competitor, 會有進步,更會上進, 有些反之言, 會承受不起, 反之後退. 這個, 你跟孩子這么多年, 應有一些心得.
5) 如在B2 學校, 有机會考頭頭時, 有可能會提升自信及學習興趣, 當然反之言, 可能會懶散了.

真的要你自己問心, 你小朋友心性了.
小朋友吾識這些, 必需靠父母的考量

黃巴士  AGREED!!  發表於 12-1-5 14:04

回復 kuromima 的帖子

Good point, agreed too.

HappyEE 發表於 12-1-5 12:05
問題係我老公話我大想頭, BAND1就係BAND1, 應該選BAND1學校, BAND2就係BAND2, 應該選BAND2學校, 無BAND2頭 ...

我覺得最重要知道小朋友能否應付英文中學? 因為 Band 1 學校是英文中學, 而Band 2 學校十間有九間都是中文中學, 只有數間 Band 2 頭有開英文班. 呢類學校多數都在增值中, 數年後好有機會升上 Band 1 尾, 可以考慮.

多謝大家回覆, 大家提出的POINT我係已經想過了

我開此POST, 真係想睇下有無真實CASE可以分享
‹ 上一主題|下一主題