用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 有冇人自學考Trinity GESEG1 and G2??
go

有冇人自學考Trinity GESEG1 and G2?? [複製鏈接]

請問如何同小朋友準備 ?
考g1 及 g2 有什麼要注意 ?
是否只用"Talking Trinity "?  G1 用1本? G2 用1本? 夠嗎? 
謝謝分享! 
   5    0    0    0

I want to know too....

quebaby 發表於 12-1-5 09:52
請問如何同小朋友準備 ?
考g1 及 g2 有什麼要注意 ?
是否只用"Talking Trinity "?  G1 用1本? G2 用1本 ...

有剛考左Grade 2取得Pass with Distinction的媽咪話Grade 2 跟 Grade 1 好接近,所以叫我直考 Grade 2, 但我已遞表報了Grade 1, 所以剛剛在淘寶上買了學生用書(同埋另一個媽咪夾份買直寄香港), 不用買教師用書.

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

醒目開學勳章

fw9166 發表於 12-1-10 12:54
有剛考左Grade 2取得Pass with Distinction的媽咪話Grade 2 跟 Grade 1 好接近,所以叫我直考 Grade 2, 但 ...

請問知不知若考Trinity GESE,  "Talking Trinity" 和 "Pass Trinity" 邊套教材較合適?

fw9166  剛剛我都買左回來, +埋另一個媽咪買,速遞費share..  發表於 12-1-11 13:04
fw9166  咪就係上個POST個淘寶LINK係官方指定教材. http://item.taobao.com/item.htm?spm=1103BO3B.3-adjIN.h-58vOYx&id=10289109188&_u=altk9rhecf8  發表於 12-1-11 13:04

回覆:有冇人自學考Trinity GESEG1 and G2??

grade 2係考小朋友識唔識問問題。只要有問問題一定pass

呀仔剛考完想知要等幾耐先有result?

kkhon 發表於 12-3-8 14:11
呀仔剛考完想知要等幾耐先有result?

Have you got the result now? how was it? which grade you take?

kkhon  囝囝考G2收到成績dictinction  發表於 12-5-2 02:26

回復 quebaby 的帖子

可以, 我仔G1, G2和G3都是自學, 沒有用書, 只需下載SYLLABUS和看TRINITY提供的示範VIDEO即可.
另外早前有家長指SYLLABUS內要求G2考生向考官發問最少一條問題, 這點我也沒注意到也沒有特別提醒小朋友去做, 但最後他三次都拿了DISTINCTION, 而SYLLABUS內有部份主要內容考官也沒有考到, 所以我覺得考官是看小朋友的整體溝通表現和反應, 不是每一條問題都答對才有A.

fw9166    發表於 12-5-2 09:37

helenli 發表於 12-4-3 23:40
回復 quebaby 的帖子

可以, 我仔G1, G2和G3都是自學, 沒有用書, 只需下載SYLLABUS和看TRINITY提供的示範VI ...

How old is he when taking the exams?

回復 GAT 的帖子

最近一次考GRADE 3是K3.

可以去邊到報course呢?

fw9166  自已買本syllbus返來自教就得,無需出外上堂.  發表於 12-5-2 10:11

回復 helenli 的帖子

只係個媽咪英文好!!!

呢位媽媽好叻叻呀...

請問可以比d link 我如何買Trinity GESEG1 and G2 既書,可以嗎?

邊到買呀

回復 bbfruit 的帖子

不好意思, 我其實只係在淘寶網買左大陸版的"綠色通道", 呢本書係為準備TRINITY GESE (國內叫三一口語),  GESE在大陸尤其上海, 北京係好流行, 相關教材亦好多, 所以我都買左一套來睇睇:
http://detail.tmall.com/item.htm?id=8793356146
但買左返來發覺無乜用, 因為範圍真係好日常的對話, 所以我都係看YOUTUBE的trinity示範, 就咁同個仔當遊戲玩幾次就算.
如果大家的小朋友平日都習慣用簡單英文交談, 聽得明, 講得清楚, 考GRADE 1 拿A一定無問題, GRADE 2就要做多少少, 要講到完整句子, 清楚表達, 文法大致正確即可.  GRADE 3攞A的小朋友應該本身都可以好自然用英文溝通, 而唔係只能回答考試範圍的題目了.

Grade 3 要囖distinction, Trinity 个姐姐话要英文fluent,互动沟通,不是只背答案。要真的去到合适水平。例如不能等好久才回答问题。

大囝現在是在center學及報名考試, 細囝想試吓自己教, 請問可以係邊到報名考試?

fw9166  上香港trinity hk website, 係上環考試.  發表於 12-5-5 09:27

回復 Wesley0701 的帖子

Thank you!

醒目開學勳章

頭3級的要求各有不同.  grade 2 要用complete sentence, 但grade 3 的要求再高一點, 不是背答案,  就算你背曬書的內容也沒用, 考官也不問太多書中的範圍, 主要是睇你用英語的對答流不流暢, 要比到考官你可自信地運用英語, 可以好fluent 地同考官對答便會高分. 不是讀死書. .

醒目開學勳章

聽番小兒講, 就係嘞, gr. 3 的, 如 subject, 時鐘, 星期幾呢d 都無問過.

請問邊到有得自行報名?

fw9166  我囝已考Trinity Grade 2, 有2手書+CD出售,有興趣PM我.  發表於 12-7-20 22:44
‹ 上一主題|下一主題