用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41---自行派位+埋黃大仙點揀好呢?
go

41---自行派位+埋黃大仙點揀好呢? [複製鏈接]

各位,

41區男仔要填寫自行派位表,今次有埋"黃大仙"學校,請問你地會點填寫呢?黃大仙果幾間小學係咪好差架?
好頭痕
頭幾間係男拔,喇沙,華基等..之後點填寫呢?另'耀山"小學係咪好麻麻架?

0    0    0    0

黃大仙區如下10間;你地會點填寫呀?1)聖博德 2)福德 3)浸信會天虹 4)黃大仙天主教 5)孔教學院大成  6)聖公會基德 7)獻主會漙仁 8)天主教伍華 9)天主教博智
10)黃大仙官立

41網....本身就係咁........

除左大家講ge幾間"熱門"學校....

每年派入黃大仙區......真係好多好多!

我都唔知可以點揀!

nnnnnnnnnnnnnnn

伍華是黃大仙呢個單中比較好. 去年(已經小一的一年)全港世襲位被食最多的一間.
而去年單中只有8 間, 今年有10間. 去年沒有的是天虹, (還有一間唔記得, 可能是基德, 遲些覆). 咁天虹應該也是比較好的學校吧.

黃大仙區如下10間;你地會點填寫呀?1)聖博德 2)福德 3)浸信會天虹 4)黃大仙天主教 5)孔教學院大成  6)聖公會基德 7)獻主會漙仁 8)天主教伍華 9)天主教博智
10)黃大仙官立

其實, 黃大仙10間, 點排都好
黃大仙都應該有人把最好的如"聖博德" 派首選

而41 net的人,
先選兩至三間41 net, 再排43 net
其實咪又係
一唔中, 派到老遠!!!!!

所以補飛選黃大仙
都不能太進取.

我的朋友女兒去年1.mcs2.klt hf3.klc hf.結果就係去左佢沒有選到聖博德。佢話聖博德校長話此校在黃大仙和九龍城中間,所以中學網是九龍城。但最後女兒去了叩門的九龍城bishop.

黃大仙最好的是嘉諾撒,但當然唔會借畀41網

chulay  Agree  發表於 12-1-6 17:02
stone940828    發表於 12-1-5 22:59

另外,去年參加大抽獎時,驚見排我們後面兩個c9乃朋友,竟然他兩甲乙兩部都選43xx即黃大仙區學校,都以伍華為首。有點歎為驚止的感覺。

伍華呢幾年都好似唔太好喎, 如 list 中的 10 間, 基德以前都幾好, 近年唔知有冇下降, 但好少在 bk 有人講呢間, 不論好壞.

其實, 黃大仙10間, 點排都好
黃大仙都應該有人把最好的如"聖博德" 派首選
咁邊間千岐唔好入.差架?

伍華以前好似幾好,依幾年都差咗呀?

查完: 2)浸信會天虹(31 seats) 和9)天主教博智(27 seats) 是今年新加入41網的黃大仙學校. 呢兩間應該好些.

: 2)浸信會天虹(31 seats) 和9)天主教博智(27 seats) 是今年新加入41網的黃大仙學校. 呢兩間應該好些.

唔該哂.其他朋友仲有冇資料呀?

有冇人知, 黃大仙10寶
派出的學位, 是否只供41 net 抽
or 列出的
是41 net + 43 net 齊齊抽呢?

我估只比41網

是分開的

例如, 伍華小學是大班教學. 即30人一班. 它應有4班, 即120位. 自行沒有了50%, 即60位. 大抽獎階段學位60位. 43網黃大仙佔40位. 41網九龍塘佔20位.

又如, 黃大仙官小是小學教學. 即25人一班. 它應有4班, 即100位. 自行沒有了50%, 即50位. 大抽獎階段學位50位. 43網黃大仙佔36位. 41網九龍塘佔14位.

教署過去幾年因出生率下降而推出小班教學(當時D高官無想過出生率突然上升), 為免殺校, 迫全港小學小班教學. 只有當時比較受歡迎的學校可以以投考人數眾多的理由, 申請免卻小班教學. 所有沒有小班教學的學校, 是比較受歡迎的指標.

能免卻小班教學的學校如下:

43網:
1. 保良局何壽南小學(無得借畀41網)
2. 天主教伍華小學

41網:
1. 拔萃小學
2. 喇沙小學
3. 瑪利諾修院學校小學部
4. 嘉諾撒聖家學校
5. 嘉諾撒聖家學校( 九龍塘)
6. 中華基督教會基華小學(九龍塘)

或者會問, 點解43網嘉諾撒和41網九龍塘官小不是大班教學...

嘉諾撒小學是天主教嘉諾撒會, 很支持小班教學. 同屬會的31網聖瑪利, 35網天神等都是小班教學.
九龍塘官小是官校, 要支持政府政策, 同系馬官(上下), 農官都是小班教學.

九龍塘官小和黃大仙官小屬band 幾架?

各位,

今星期要交表.仲未知41區+黃大仙點排序好????幫幫手吧,萬謝~~~~
‹ 上一主題|下一主題