用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日日返學都喊, 可以有冇方法
go

日日返學都喊, 可以有冇方法 [複製鏈接]

自呀囡上左小一, 一路都無問題, 但由去年12月中開始, 每朝呀囡都想喊, 放完聖誕假後, 情況更嚴重, 前一晚上床前已經喊, 朝早係學校門口又喊, 近日連上堂都喊, 同佢講左好多次, 佢明唔應該喊, 但佢話忍唔住, 佢好掛住我, 咁可以有乜方法另佢諗開D, 唔好諗咁多呢?
   0    0    0    0

最老套亦是最必要的是攪清楚她在學校是否發生了甚麼事情...

醒目開學勳章

一定有一些事情在十二月發生了, 才會有此情況, 有同老師傾過嗎?  試下問下. . .我細果最鍾意上數學堂, 因為數學好有趣, 最唔鍾意xx堂, 因為老師(同學)好惡, 成日鬧人, 咁你呢,  etc,  睇下阿女點答.

其實我同囡囡已經傾過好多次, 我自己初時覺得係因為攞成績表嗰日, 老師係佢面前同我地講佢講野態度好大人, 唔似小朋友, 同老師講野就似同朋友講野咁, 即佢話佢無禮貌, 由嗰日開始佢就係每日都喊, 初時我都每日提醒佢, 要佢做返好D, 但眼見情況越黎越嚴重, 所以係假期我都無刻意再提. 以為過左假期會好D, 但點知比放假前更差. 最後上星期, 佢又同我講覺得上中文堂好悶, 時間過係好慢, 所以好掛住我, 想快D見到我, 跟住上堂又喊. 我已同佢解釋小學已經唔同幼稚園, 時間係會長左, 但有好多同學仔同佢玩, 都好開心架. 但情況都未見改善, 我仲有乜可以幫佢呢?

一句講哂「要面,唔話得/唔嚇得」,因小兒在K2下半年時亦有同樣事情發生,直至升K3轉咗班主任,就開心哂。

fanwong29
我同老公都係咁諗, 我已經同佢講左老師已經話佢有改進, 而老師自己都有同佢講, 不過未見成效, 但依家先係上學期尾咋, 仲有成個下學期, 有D乜可以做呢?

回復 gm2811 的帖子

一句講哂「要落台」!比d實質d嘅鼓勵佢,就是"禮物",書本,玩具,甚至一張card,都好work!!

回復 fanwong29 的帖子

都已經做晒, 連愛心頸巾都織埋, 佢情況係連工人行開一步去煮飯都喊, 我估佢覺得好lonely, 唔想自己一個人.

有無睇醫生?或者心理學家?
for every one criticism, three positives must be given.

從以上的情況所見,學校原本令她高興的地方,但這件事情令她感覺到學校令她有所不快,對自己的做法有所疑惑,而對學校缺乏了安全感,這種不快的壓力,令她出現負面情緒的反應,如:憂慮,沮喪,激動.,的行為,最好盡快與班主任/校內社工傾談,尋求解決方法,「心病還需心藥醫」,小朋友好快便會像以往一樣歡喜快樂。

似是有焦慮的徵狀!快些找專業人士幫忙吧!

fanwong29 發表於 12-1-9 21:39
從以上的情況所見,學校原本令她高興的地方,但這件事情令她感覺到學校令她有所不快,對自己的做法有所疑惑,而 ...
同意!心病還需心藥醫,解鈴還需繫鈴人。如果個問題係源於老師對佢既comment,令佢覺得受傷害,怕左返學,就應該同果位老師傾吓,叫個老師俾番信心個小朋友,令佢明白老師叫佢改善說話態度既出發點係為佢好,無論點老師都好喜歡佢。都搞唔掂就要找學校社工or 專業人士幫手喇。

fanwong29  Like!  發表於 12-1-10 12:10

多謝大家的回覆, 我地都開始覺得呀囡係應該有焦慮的問題, 昨晚同今朝情況更加嚴重, 我唔係想話學校/老師的壞話, 但班主任比我的感覺真係漠不關心, 所以我未必會揾學校社工, 我想揾街外人幫忙, 我想問係唔係帶佢睇心理醫生?或有其他專業部門可以去揾呢?

回復 gm2811 的帖子

先搵註校社工商量.

上堂悶、怕輸、要面、講嘢似大人、有自己强烈諗法、難過自己個關.....
會唔會係資優 ? (只係大胆假設)

唔好咁快就揾心理醫生,唔係會嚇親囡囡,你可私底下找相屬嘅醫生/家庭醫生,問問意見,但我本人都係認為找學校老師/校內社工會較適合多d。

下次家長日唔好帶小朋友去,就算帶埋佢去都盡量唔好比佢入課室,叫佢向出面等你,我覺得始終家長日唔好帶埋個小朋友會好d,講野方便d

依家d 老師好似老細咁,個小朋友系伙計,學校就系社會,不過老師比老細更唔客氣,因為老細有好多野都要靠人而老師系唔使,所以唔系點解有好多家長咁唔鍾意d老師

冇辦法,女仔多數系小氣d
‹ 上一主題|下一主題