用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一數學不好,可以點教?
go

小一數學不好,可以點教? [複製鏈接]

小女一向對數字唔係好大興趣, 因此做加數題目時經常加錯名及不夠時間做, 佢對珠心算同公文數好抗拒,她不喜歡操練,請問可以點教或去學咩數好呢?
   0    0    0    0

女是文較佳,"時經常加錯名及不夠時間做"是一般學生毛病,不論男女,不如做番書/工作紙再做一次先,看有進步?但要計時平均1分鐘l題.

操練就不要太多, 最重要是上課時要專心, 理解問題, 多做老師的工作紙就足夠了!

hi yy媽,

方法有很多,只要願意付出,不愁幫不到女兒提升數學的興趣和能力。

我先建議兩個方向如下:

1. 從生活中找一些跟數學有關的事情,如吃飯的帳單和買東西要付多少錢,所碰見物件的形狀是甚麼形狀等。

2. 與數字有關的遊戲,坊間林林總總的,如數獨和一些數字邏輯等的遊戲,大富翁也是一款不錯的選擇。

只要幫小朋友打好基礎和提升他們對數學的興趣和信心,相信他們的數學成績已經不錯了。

thomas_dad

smallfoothk  agree  發表於 12-1-13 22:04

王國會長

yy媽 發表於 12-1-13 10:49
小女一向對數字唔係好大興趣, 因此做加數題目時經常加錯名及不夠時間做, 佢對珠心算同公文數好抗拒,她不喜 ...
我囡個數學老師說的, 如果"一向對數字唔係好大興趣", 就更不要迫佢去珠心算同公文數, 那只會有反效果,

王國會長

thomas_dad 發表於 12-1-13 21:27
hi yy媽,

方法有很多,只要願意付出,不愁幫不到女兒提升數學的興趣和能力。
對, 同佢玩下跟數學有關的遊戲, 我囡細時常同佢玩UNO, 仲要由佢記分, 大D 就同佢玩大富翁.

這些我都已經有做, 不過佢係計得好慢, 而且好多時要用手指, 佢話老師唔比用手指, 好似11-15加數,佢都成日計錯, 用手指都可以數錯, 所以我都唔知仲有咩方法. 因為好快就教雙位,我怕單位加減都未識,到時仲怕左唔做....

No worry,小女p.5做加數題目時經常加錯名

瑩瑩老豆/thomas dad : K3 o個時比佢學珠心算,佢唔喜歡操練,結果就停左冇再學, 不過我可能之前同囡囡玩關於數遊戲唔多, 等我按排每日同佢玩20分鐘睇下有冇改善..希望可以成功啦.  多謝你哋意見.

試下捉掑玩孖骰,要加左先可以行

王國會長

yy媽 發表於 12-1-13 22:35
瑩瑩老豆/thomas dad : K3 o個時比佢學珠心算,佢唔喜歡操練,結果就停左冇再學, 不過我可能之前同囡囡玩關於 ...
仲有玩個位數加減的math bingo

好呀,我明天開始就一於同女女玩多d, 多謝大家提議.

樓主,搵補習啦
你個女對maths冇興趣,系好難迫到佢,但求合格啦,你同你個女講你既底線系合格
好似我咁,數學唔好假,不過到會考知道maths fail左唔系咁好未計多d,結果都合格

王國會長

yy媽 發表於 12-1-13 22:20
這些我都已經有做, 不過佢係計得好慢, 而且好多時要用手指, 佢話老師唔比用手指, 好似11-15加數,佢都成日計 ...

我囡小一時也會數手指, 計得慢唔緊要, 第一係要識計, 然后要準, 最后才要快,

我都係自己教小朋友進數同借位數, 學校未教, 但我想佢地識左個概念先. 我女女對數字都唔係太大興趣, 我地有個小黑板, 我咪當我係老師甘教佢地, 同佢地玩遊戲羅. 都幾有效架, 我細女好快巳識計雙位進位加數同借位減數. 呢排冇比佢做, 唔知佢會唔會巳經唔記得點計呢? 等我明天又再考下佢先. 當玩遊戲, 冇壓力下的學習, 其實小朋友係會好叻架. by the way, 我都停哂所有坊間課程, 太多練習真係會反效果.

我個囡都是一樣,對數學完全沒概念.連數手指也要教.先把被加數放在腦,再把加數或減數放在手, 逐一加減. 至於多與少的問題, 我把所有可以出現的情況都列舉出來, 足足重複解釋了50次以上才明白(第- 次見到對數學如此不理解的人). 最近我買了數學加減卡同她玩,心算快了不少, 你可以試看. 只要有恆心就可以.

其實現在幼稚園如何教加數?我個女升小一前返暑期班見到其他小朋友用手指計加減數,佢就覺得奇怪,因為佢間幼稚園從來唔會比小朋友用手指計加減數,佢地有一套好work既方法,當年我都好佩服學校用呢個方法教,所以好慶幸今天小女數學成績還可以,亦好彩當時唔跟風,走去選只看重英文的幼稚園,我認為數學根基比英文更重要。講真,如要學珠心算,最佳時機已過,一般在四五歲最好,我亦唔覺得公文數有用,你唯有增加佢對數字興趣,在日常生活考下佢,試下同佢玩街市,買菜,用佢既煮飯仔玩具咁,因為計錢對小朋友好難,熟習進位,日後對佢計時間都好有用,至於文字題就真係同佢既理解力有關,要慢慢加強。

可以玩多D UNO, 要佢負責計分!
可以由零分開始加上去玩。(練加法)
亦可以SET 500分開始減分數玩。(練加/減法)

昨天想囡囡捉棋遊戲,點知佢叫我捉象棋,我話玩數字,佢又話唔鍾意,好似對有關數学遊戲都冇興趣o

醒目開學勳章

小一是上學期是學習2位的加數,2位的不退位減數等
最好是先做好數手指的訓練
是真正的學識,因為數手指的其中一個數是放在心裡的
慢慢才會進步至可以心算
不要心急,最緊要打好基礎

以下是由教院數學科教授那邊一個講座知道數學學習的重點:
1) 孕育適當的言語 - 數學也需要言語溝通的,代表小朋友能表達怎樣計算
2) 再創造知識 - 利用基礎的工會進一步學習
3) 耐心地學好基本的東西,學生就懂得獨自解決問題

而教授說...數學唯一死記的就是乘數表,其他應該是可以有言語去解釋的
如加減是有關係的,如:
5 + 7 = 12, 也可以說是 12 - 5 = 7

‹ 上一主題|下一主題