用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Loretto School UK
go

Loretto School UK [複製鏈接]

有聽過這間學校嗎? 阿囡成績不是很好, 考4間學校得呢間收佢,
學校排名唔高, 仲响蘇格蘭, 要係倫敦轉内陸機,
但Agent話呢間學校夠傳統, 國際學生比例少,
因為夠鄉下, 所以學生會純D, 聽講香港公務員子女都入讀,
我囡今年9月會去讀Year 8, 我好擔心.
我想阿囡考多幾間學校選擇吓, 但每次筆試要2, 3粒鐘, 佢唔肯再考,
佢好想去英國讀書, 所以一定會讀呢間, 但我對這校所知不多, 唔知會唔會揀錯.
   1    0    0    0

蘇格蘭好遠!香港直飛要倫敦之後再轉,有人話呢d 學校好d, 起碼遠,mug 都無,一定讀到書,不過你睇你個女一年會番香港幾次?有d 長假,聖誕呀,復活節先番,有d half-term 一個禮拜到番,如果你一個禮拜到番,會好麻煩
你個女year 8, 即是讀中三?成績不太好有選擇,試試frensham heights 同king edward's school witley,或者sutton valance 我都知道收成績不太好學生。 如果英文過到就得,frensham 比較特別,走美國路線,即是比較自由,同會搵學生專長的地方加以培育,有d 學校如果個香港學生留個班就話唔收,因為話年紀差太大 (一般來說,英國本地學生比香港學生細一年,如果留過班就差2年,好多都不收),這幾家都會收
同你禁遠,搵監護人會比較麻煩。。。

我個仔剛剛係LORETTO畢業,坐內陸機其實同其他地區之機程差不多..AGENT講得啱,當地學生較純,難出外WET,在倫敦附近出入引誘大.但LORETTO學費貴D!
近哩2年收多咗HK/CHINA/台灣學生.唔似得當年我個仔只有20-25個中國人..膳食麻麻地..但老師都會盡力幫海外生的.

回覆:jorain 的帖子

請收pm.

‹ 上一主題|下一主題