用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友學2種樂器
go

有冇小朋友學2種樂器 [複製鏈接]

囝囝一直學開violin最近學埋clarinet,因2種普唔同如果繼續學下去會否好混亂?
   1    0    0    0

但呢兩種都係睇 treble clef 架喎, 反而係時間分配應該比較 challenging.

我對音樂完全唔識係白痴,單簧管是學校小組學好難吹進度好慢,想搵個私人教,如果時間分配得好長遠學下去會否令呀仔好亂?

不會的、不要懷疑孩子的能力。
最重要是跟著的老 師,孩子會慢慢側重有滿足感的那樣。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我個女學三樣添啦,鋼琴、長笛、中國笛,完全唔覺亂。
鋼琴、中國笛,唔“啦更”,冇問題
長笛、中國笛,好相似,都冇混肴
放心學吧
天惠媽

有興趣的話,學多幾樣都冇問題的,走專業的話就可能要略作取捨

建議分開黎練習,會上手得快D

引用:我對音樂完全唔識係白痴,單簧管是學校小組

原帖由 kkhon 於 12-01-16 發表
我對音樂完全唔識係白痴,單簧管是學校小組學好難吹進度好慢,想搵個私人教,如果時間分配得好長遠學下去會 ...
完全冇問題!只要有興趣和有家長的配合,安排好時間就不成問題了。我囝囝先學piano,之後學flute,最後還學Cello,現在小五,功課雖忙,個學得好開心呢!
每年都有參加校際比賽和參加樂團,甚至有考皇家試,完全沒有影響到學業,只要分配得好時間就OK了!當然家長不能懶啦!
現在,他已皇家八級長笛,準備考七級鋼琴和五級大提琴,終極目標在小六或中一時考到演奏級長笛呢!這都是他自己的音樂目標,所以他一但偷懶(始終是小朋友),
就會提醒他!

引用:有興趣的話,學多幾樣都冇問題的,走專業的

原帖由 marcuscyrus 於 12-01-27 發表
有興趣的話,學多幾樣都冇問題的,走專業的話就可能要略作取捨
絕對同意!走專業可能專自己一項樂器,或同時兼多一項(副項)。

回覆:kkhon 的帖子

不會的,他們會懂得調節。
我的囝囝同時學piano,flute &cello,三項不同類別的,都不會混淆呢!老實地說,有鋼琴底是好很多的。

My daughter (now K3) is learning piano and 古箏 at the same time.  I think she won't be confused.  She knows the similarities and differences between the two instruments.  And sometimes she will deliberately use piano to play the 古箏 songs, and use 古箏 to play the piano songs, just for fun.

And she is also learning violin during music class at her kindergarten (but very basic I guess).  She said she wants to learn violin as well but I think it is too much for her (and for me, in terms of $  )

我仔學 clarinet 同 piano,而之前都有學 saxaphone, 係睇鋪方面都完全無問題喎

RainyDay 發表於 12-1-30 19:21
我仔學 clarinet 同 piano,而之前都有學 saxaphone, 係睇鋪方面都完全無問題喎   ...

如果有perfect pitch的小朋友,學clarinet 會比較辛苦

‹ 上一主題|下一主題