用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 20/01 自選明天DEAD LINE , 已交表的一齊入來聊吓交後感 ...
go

20/01 自選明天DEAD LINE , 已交表的一齊入來聊吓交後感 [複製鏈接]

首先, 祝各位如願以償.

我交完表之後, 比朋友駡我浪費機會.
明明系2A料, 為何吾揀二間均是2A學校, 為何揀一間1C一間2A , 請問我系咪真系選錯了??是不是真的浪費了機會?

dodo.chin  You are right  發表於 12-1-21 13:55
   0    0    0    0

回復 kuromima 的帖子

博1間正常。而且你都係2A去1C,唔算太博。

唔好諗咁多,最緊要適合自己的小朋友;
我當年幫小朋友也是保守的揀咗間2A的,結果名次差過佢的都入到3A,
D人又係話我太嘥,但是家下小朋友讀得好開心,輕輕鬆鬆的成績都係前几名,不用捱夜,不用補習,佢又開心我又放心,也許會有人話我冇上進心啦,不過我不介意,啱唔啱係自己知的,外人的諗法也只是她自己的意願,參考下就好.

回復 kuromima 的帖子

你咁填, 都係穏陣d, 你有你唸法, 如果萬一派得唔好, 都對得住自己, 隨心啦!  而且龍年出生率又多, 如果實力唔夠, 真係好怕有損失架!

我囝囝BAND ONE 尾,最後我都是揀二間均是1C學校,因為唔想佢太辛苦,最緊要啱讀同開心(最後一次呈分試唔知考成點),但大抽獎係唔係選1B擺頭都仲心大心細(1A一定唔揀);但要話比小朋友知就算1C都已經好好唔需要同人比較;將來努力先最重要;

我個女前幾年參予過, 的確係,但今年(千禧龍)佈局又好難估計

我都是揀了1B&1C各一間(小朋友是1B),祝大家都入到心儀的中學一

我個女係1C, 我都只是揀2間1C的學校, 無謂勉強, 一陣連保險的機會都冇埋仲衰啦!

減班最大影響,如果唔係仲有得博,呢個"正苦".....

回復 kswiss 的帖子

冇錯,自行有兩個選擇,就係俾其中最少一個機會你博。呢個確實係遊戲規則

表就交左啦,考好下一次呈分, 其它 由天決定啦.

真係一個好彩唔好彩, 入左b1學校, 點讀下去呢? 有冇人可以俾d經驗呀?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

真係一個好彩唔好彩, 入左b1學校, 點讀下去呢? 有冇人可以俾d經驗呀?

吾洗驚, 很多中學都有精英班,會自動分流, 除非你小朋友與中學程度相差太遠就驚,點讀下去! 但你都放心自行時中學會收勁人除非你小朋友有特殊功能.

希望在人間,唔好想太多啦﹗
****未經本人許可, 不得轉載****

阿囡band 2, 交2間都係band 2 a, 希望得啦!

其實, 我還不太明怎樣~博. 因很多學校在自行收生這階段 , 都希望能取錄一些質素較好的學生, 故此對申請的要求亦相對提高. 自覺 博 得成功機會亦相對降低
但學校老師又時常鼓勵要~博, 要進取一點. 這令我在選校初時, 有點困惑.

回復 terencewpf 的帖子

我諗係屁股位置影響判斷?校方既政策,梗係唔想band1中或以下既響自行揀相同等級既學校,因為咁意味住佢地放棄大抽獎。而大抽獎,響學校黎講又必須人夠多,先會多咗band1中至尾博到入band1頭之類既情況,咁佢梗係想你大抽獎啦。反正,老師又唔需要承受博唔到既後果。咁又真係唔少band1中至尾入到band1頭既情況……
不過,作為家長,我地重視既係某一個體而唔係整體數字,考慮就會有唔同。

其實都要睇小朋友性格。有d小朋友,本身就唔係好介意俾人省,對墊底又冇乜感覺既,如果係咁,博入高band既學校,學壞既機會就少d,博得過。另外一d小朋友,發現跑道上只係可以追住人地既背影既,咁跑跑下就會放棄,反而有機會響前頭帶放,佢會愈跑愈有既,咁就博唔過。

自行階段,家長希望博再好既學校,學校同樣希望收成績再好既學生(少部分例外),定律也。學校自然會盡揀成績排名前既,咁,band1中既學校,自然希望揀band1頭既學生,如此類推。這不過供求關係吧了。問題係,龍年band1位好唔夠,係求過於供既關係。響呢個時候,band1中既學生揀返band1中,都未必穩陣,何況揀band1頭?機率好易計啫?

不過,大抽獎就好有刀仔鋸大樹既成分--假如你認為學校既名氣係獎品既話。其實好多小朋友同家長都情願大抽獎,因為相信成長中既人可以搓圓扌禁扁,成績唔好係一時既,入咗好學校既變數應轉好,又總認為好運屬於自己……我囡就話俾我聽,佢有d同學就相信自己一定抽中全區最受歡迎既學校云云,在結果未出黎之前,邊個可以話佢錯??

博定唔博,好睇決定果位既性格既?

redkoni  懂得變通才是昔日東方之珠島民的成功要決之一, 東方之珠今非昔比, 似乎也是因為島民漸漸被自己的習慣所支配...善忘  發表於 12-1-20 12:47
redkoni  看似明智的家長, 整靚頭三志願成功率的小學, 合力炮製出來的選校策略, 最後大家滙合在一體時, 不外乎是千篇一律, 起承轉合的邏輯, 反而使競爭更劇.  發表於 12-1-20 12:46
redkoni  抽中名校的大發仔, 睇到人哋尾燈當佢贏...大發仔點改都係大發仔, 何苦呢?  發表於 12-1-20 12:46

信學校老師,就會遍地屍骸, 有個啊媽, 呀仔B1中,老師叫報區內兩間名中學, 結果派去B2中學, 當年徬徨無助去到處叩門,

今年個啊媽的細仔同樣是B1中, 老師叫報區內兩間名中學, 現過鬼中吾怕黑呀!!他好清楚自己應該報什麼中學, 結果報了區外B1中學校(勁人多係博)及區外B1尾學校(勁人不會多係實質的東西)
過來人的經驗直得分享,也解釋為何有家長願意將小朋友由B1中降低到B1尾, 徬徨無助去到處叩門未經歷過是無法理解及有共鳴

已有同學收到reject信了

bodor  嘩! 咁快嘅......邊間呀???  發表於 12-1-20 12:41
winglongyan  吓禁快知.介唔介意,講小小,係邊間???  發表於 12-1-20 12:17
‹ 上一主題|下一主題