用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症新定義
go

自閉症新定義 [複製鏈接]

DSM-5 將於明年五月推行,不知將對香港的自閉症診斷有何影響。

http://www.autismawakening.org/D ... 754393759&Page=

Capricorn2521  Thank you ! A good news ... also a bad news :)  發表於 12-1-30 12:20
   0    0    1    0

唔係好明, 即係 亞氏保加症 不再算係自閉症?

mandytanghk 發表於 12-2-16 11:21
唔係好明, 即係 亞氏保加症 不再算係自閉症?

新定義是把亞氏保加症歸納為自閉症的一種

似乎應是亞氏保加症 不再算係自閉症, 因文章是這樣寫的:
"亞斯柏格症狀和未分類的廣泛性發育障礙的診斷會被挪去..."
"新的自閉症定義將排除目前有亞斯柏格綜合症診斷, 和未分類的廣泛性發育障礙的診斷..."

回復 YanKanMom 的帖子

咁亞氏保加症 算係咩症? 獨立出來 ? 定係唔算係症, 冇Follow up ?

唉!是什麼我也不太清楚了, 或且就是另類人吧!其實在我來說, 叫什麼不是最重要, 最重要是幫到孩子過一個愉快有意義的人生! 但這談何容易呢! 就算孩子不是另類人, 也不能保證他過的一生便是愉快及有意義, 這實在決定於很多很多因素: 孩子的素質, 性格, 成長環境, 認識的朋友, 遇到的考驗...等等. 做母親的就是這樣地長憂九十九了!

我相信應是小星兒的解釋較接近,即是在診斷上不再分自閉症或亞氏保加,一律以自閉症稱之。但問題是新定義會不會把一些以往被斷為亞氏保加的人排除出來,令他們不會得到過往診斷標準可得到的治療,這才是家長最關心的問題。我問過政府的心理學家,對方說應對資源分配沒影響,我希望真是如此吧。

這個話題最近在很多地方都有討論~~~ 近期,APA(American Psychiatric Association,)不斷的在媒體上針對DIM-5去做各種解釋跟定義,可是越講越讓人擔心跟疑惑......

我係一些國外的文章看到:

Under their new revision of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DMS), the tome that describes and codes psychiatric issues ranging from autism to substance abuse to schizophrenia, people with higher functioning autism, sometimes called PDD or Aspergers or simply high functioning autism, could lose the autistic label.

全文在此:http://www.theatlantic.com/healt ... ion-matters/252309/

不過無論係點,作為媽媽的都係無野可以做,都係得個知字。

可能真係冇左"亞氏保加" 呢個label,原本係亞氏保加既人變埋自閉症... ?!

其實都唔係冇野好做既, 亞氏保加好,自閉又好, 做父母既要比多啲包容, 體諒多啲小朋友, 比多啲機會比佢地接觸其它小朋友, 如去多啲公園.. 需要既去啲社交班..盡力而為啦... 共勉之

mandytanghk 發表於 12-2-17 10:34
可能真係冇左"亞氏保加" 呢個label,原本係亞氏保加既人變埋自閉症... ?!

其實都唔係冇野好做既, 亞氏保加 ...

我係話APA想點改,想點定義自閉症,我地乜野都做唔到,人地係好勁架教授又做左好多好勁的research的結果~~ 我唔係話唔同呀仔訓練呢~~~

我睇左幾篇文章,DSM5對自閉症的定義除左歸納左亞氏保同PDDNOS加係自閉症光譜外,要被診斷為自閉症的門檻係高左,即係會少左人叫有自閉症囉。
‹ 上一主題|下一主題