用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 請各培正家長給予意見-將軍澳校車
go

請各培正家長給予意見-將軍澳校車 [複製鏈接]

小囡有幸今年九月能夠入讀培正幼稚園下午班,請各位多多指教!

家住將軍澳區,請問若果乘坐校車回校,要何時上車?會否很長車程?

見到之前d posts,有將軍澳下午班家長,自組保姆車,是否因為車程太長? 請大家給予意見!

謝謝!
   1    0    0    0

大家好呀!
剛剛致電到校車部,得知現時行車路線不會經過坑口地鐵站,請問住在將軍澳區的家長,可否提供保姆車資料,讓我解決上學問題?可pm我!
先謝謝大家!

(爸) 我check過舊post..... 你可以睇睇佢地重有冇開... 講緊係2010年。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... B%E5%9F%B9%E6%AD%A3

http://www.edu-kingdom.com/forum ... B%E5%9F%B9%E6%AD%A3

回復 BBG1 的帖子

很多謝你的幫忙,替我找到以上的舊帖!但我仍未有頭緒呢!

有沒有住在將軍澳的家長可提供保姆車資料,萬分感激!

我囡囡已 K3, 東港城 G/F 有站架, 新宝城 G/F 7-eleven 對開又有一個站, 下午班 東港城站 12:10分上車 17:00 落車

校車係冠忠承包, 响學校裡面上落, 早到就可到音樂室等, 保姆車d 仔就响操場自己等,危險 !!

回復 mabb 的帖子

好多謝你的回覆! 

得知今年校車在坑口有兩個站我也放心點,因我致電校車部他們回覆未有站頭在坑口呢!如果校車途經坑口,我也會選搭校車,始終較安全!

不好意思,你囡囡這三年是否也乘搭校車回校呢?有沒有嘗試乘坐保姆車?

校車真係好唔準時,我小朋友係寶琳上車,上午班,成日都遲到,遲成十至十五分鐘。不過,校車就可以入到學校,安全好多﹗

回復 ArielQ 的帖子

謝謝你的意見!{:1_1:}

如果經常遲到,有沒有向學校反映呀? 
你囡囡早上幾點上車呢? 放學又什麼時候? 

校車部投訴都冇用, 我K1响東港城外面綠色的士路邊上落車, 好天晒,落雨小朋友就惨, 投訴都冇用, 結果係同校車姨姨叔叔夾下, 宜家K3 先可以响東港城裡面上落客接囡, 所以不用投訴自己加家長同校車叔叔講下我地D仔囡會準時等校車,唔會誤時間便 ok

Yum Yummy : 我三年都坐校車, K1 $675, K2 $700, K3 $735 , 都ok 平架

回覆:請各培正家長給予意見-將軍澳校車

請問知唔知上年上午班係幾點響東港城上落車呢?唔該,因收左囡囡讀上午班。

YumYummy 發表於 12-2-4 15:17
小囡有幸今年九月能夠入讀培正幼稚園下午班,請各位多多指教!

家住將軍澳區,請問若果乘坐校車回 ...

我上年同妳一樣有點憂慮 (小兒同樣是下午班和住 TKO), i.e 車程會否太長, 到唔到樓下etc
但我相信只要住處唔係太偏僻校車部都會配合, 因到註冊時要到校車部登記上/下車地點.
我當時和另外一位同站既媽咪亦有一起就地點問題和校車部/司機商討, 感覺上他們都很明白事理和肯配合.
當然要求要合理, 試想培正咁多學生坐校車, 要做到所有人滿意相信都有一定難度.

聽說每年路線都會有所調動, 今年小兒(K1)坐校車完全沒有問題, 希望 (K2-am)一樣順利就好了.

回復 mabb 的帖子

多謝你的資料呀!  
$7xx車費確實平,宜家囡囡車費到九龍塘要$10xx呢!

回復 pakchingb 的帖子

多謝你的分享!若能解決校車事宜,確實讓家長們放心得多!
今天去註冊,問學校有否校車路線給參考,回覆致電校車部門查詢!
相信要到六,七月才能知道詳細資料!不過,現在得知有站頭在坑口已放心多了!

回復 YumYummy 的帖子

當然有投訴啦﹗不過都無特別改善,聽講將軍澳校車都不是最遲,有時問下亞女返到學校遲到未,未遲到就算﹗放學較準時,12:00放學,12:45左右可以落車﹗
‹ 上一主題|下一主題