用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 留低亞仔五日, 自己去旅行...
go

留低亞仔五日, 自己去旅行... [複製鏈接]

3月尾(生日), 想同C6去旅行, 亞仔要返學, Form 1, 唔同佢去, 留低佢一個人4~5日, 你地有無試過. 或者叫婆婆過來住幾日. 佢自己話無問題, 一個人最好, 唔駛叫亞婆來..
   0    0    0    0

獨留16歲子女在留中是犯法的

最好唔好啦,各方面都放心唔落,得嗰12歲!   

如果有大人睇住就o.k., 但獨留佢一個人係屋企就唔好, 一萬個唔放心!

thank you 大家意見, 有2日係 sport day, 2日係星期六/日, 只有一日要正式上堂. 決定去嫲嫲處住幾天了. 其實更加近學校. 不過, 都有少少唔放心.

Yanamami  As long as he's with an adult, I think you should try to relax and enjoy your holiday.  Parents should take some time out for themselves too.  發表於 12-2-15 20:04

Hi Yanamamai, yep you're right. End March is our wedding anniversary! 20 years lar

Yanamami  Congraz!  Have a unforgettable and wonderful anniversary.  發表於 12-2-17 17:58

Sherryko9 發表於 12-2-14 14:59
獨留16歲子女在留中是犯法的
要16歲之後才可home alone ma ??? 真係??

回復 like_travel 的帖子

真係!!!

引用:回復+like_travel+的帖子 真係!!!

原帖由 囝囝mama 於 12-02-18 發表
回復 like_travel 的帖子

真係!!!
沒有法例說獨留兒童在家是犯法,不過十六歲前可以被控疏忽照顧!

回復 Cherishvalue 的帖子

明白!!!

Joe媽媽 發表於 12-2-15 14:29
thank you 大家意見, 有2日係 sport day, 2日係星期六/日, 只有一日要正式上堂. 決定去嫲嫲處住幾天了. 其 ...

如果去呀婆住幾天,有大人, 我覺得ok. 我就掉轉, 比12歲搭飛機去伯伯處旅行,父母返工留在家,有乜問題?

無問題o丫.  空姐會帶佢過關, 去到又會交俾指定接機o既人, 好安全.  我女P4時都自己飛去澳洲探親.

回復 Cherishvalue 的帖子

對唔住!唔係好明解?"被控疏忽照顧"唔等同"犯法"?

回覆:Sherryko9 的帖子

現時,已有法例處理獨留兒童在家的問題。根據《侵害人身罪條例》(第212章),任何人非法拋棄或遺棄不足兩歲的兒童以致其生命受危害,或其健康蒙受或相當可能蒙受永久損害;或任何超過十六歲的人故意襲擊、虐待、忽略、拋棄或遺棄由他所負責管養、看管或照顧的十六歲或以下的兒童或少年人,而導致其受到不必要的苦楚或健康損害,均屬刑事罪行,一經定罪,最高可判處監禁十年。

醒目開學勳章

回復 Joe媽媽 的帖子

試過. 叫我細佬(佢舅父)過來住幾日
‹ 上一主題|下一主題