用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教大坑東幻兒園/救世軍樂民?哪一間比較好呢? ...
go

基督教大坑東幻兒園/救世軍樂民?哪一間比較好呢? [複製鏈接]

基督教大坑東幻兒園/救世軍樂民?哪一間比較好呢?

基督教大坑東幻兒園/樂民救世軍?
哪一間比較好呢? 環境及接送哪一間較方便?
你地會點"簡"?
另外想問下係咪2間都有延長服務(至8:00??)
係咪2間都有教phonic?
麻煩可唔可以比d意見..謝謝
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

Re: 基督教大坑東幻兒園/救世軍樂民?哪一間比較好呢?

發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

我只知樂民的,因為阿仔讀緊.

救世軍全港有十幾間幼兒園,佢地對老師的培訓很重視,最近又攪了一個training讓老師學怎樣讀怎樣教英詩.
而且救世軍除了用phonics教英文之外,生活自理和數學會用蒙特梭理教,再加上活動教學,學生很喜歡返學和學習.
環境方面樂民除了五個課室,一個蒙特梭理教室和一個大活動室外,還有一個露天遊樂場,讓小朋友玩單車和大肌肉(我個仔至愛 ),而且天氣清涼時不需要開冷氣的話學校又可以開窗,讓新鮮空氣進入室內,不需長年累用使用中央空調.
不過樂民無延長服務,佢地最遲放學是6:00pm.
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

oh..感謝你的回應
等我快d去報左先..我都好鍾意有新鮮空氣呢^^"

我會選擇大坑東, 原因你可參考以下Topic:

Re: 如果係你, 會點選擇呢? "大坑東幼兒園/崇真幼稚園"  
多謝大家意見, Thank you so much!

我將大家既意見同老公商量過, 都覺得大家講得好岩, 我地倆間都好喜歡, 但又唔想再請工人照顧, 故囝囝既然要返全日班, 咁就不如頭一年返"大坑東", 如到第二年真係想讀"崇真"的話, 因始終有一條龍, 我住個區無麥好既校網, 到時 k2才再考, 我都好欣賞"大坑東"既啟發小朋友思考力及創作力!

亦好同意kae及LEON所講最重要比到小朋友有個愉快開心能夠啟發創意及潛能的學校生活。

希望我無簡錯呢條路啦!

wyl
瑪瑙級國民

註冊日: 70-01-01
發表數: 2156

Re: 如果係你, 會點選擇呢? "大坑東幼兒園/崇真幼稚園"  
我都贊成LEON同kae個建議.
兩間都係好學校, 小女都在崇幼讀k2. 除非你覺得一條龍好重要同埋將來真係諗住比囝囝讀崇小, 如果唔係, 不如讀大坑東啦! 時間又夾到.

kae
珊瑚級國民

註冊日: 02-08-27
發表數: 881

LEON 寫道:
我大仔讀緊崇真,兩個女就剛讀基督教服務處屬下既幼兒園,兩間我都喜歡,但比較之下見到兩個女只有兩歲但創意無限(上學後),而且如你所言比較經濟同假期少!我認為可以先讀大坑東,到K2若果認為唔太識合才插班轉讀崇真全日班也不太遲!  
--------------------------------------------------------------------------------

LEON and loklok
完全同意你的意見,因我囡囡在bb時係大坑東返左成年playgroup,都覺學校好正,真係創意無限,洗手間又大又乾淨,橫dum你都想比仔仔番全日,呢間會適合你多d,到時唔鐘意k2咪轉返崇真全日law,而且崇真唔會好嚴謹多數會收的。最重要比到小朋友有個愉快開心能夠啟發創意及潛能的學校生活。

kae

LEON
珊瑚級國民

註冊日: 02-09-23
發表數: 650

我大仔讀緊崇真,兩個女就剛讀基督教服務處屬下既幼兒園,兩間我都喜歡,但比較之下見到兩個女只有兩歲但創意無限(上學後),而且如你所言比較經濟同假期少!我認為可以先讀大坑東,到K2若果認為唔太識合才插班轉讀崇真全日班也不太遲!  

loklok0104
水晶級國民

註冊日: 04-11-29
發表數: 98

請問有無其他家長之意見呀, 我真係十五十六, 倆間都喜歡, 都唔知簡!

大家可否比D意見呢?

法子
瑪瑙級國民

註冊日: 70-01-01
發表數: 1719
★☆★法子之世界★☆★mybaby時代

我揀大坑東幼兒園
大坑東幼兒園的機構(香港基督教服務處)在學前教育做得非常出色,亦十分專業.以小朋友主導,老師有愛心.

loklok0104
水晶級國民

註冊日: 04-11-29
發表數: 98

如果係你, 會點選擇呢? "大坑東幼兒園/崇真幼稚園"  
呢倆間都係我其中既心義學校-----"大坑東幼兒園/崇真幼稚園"

請問各位家長可否比D意見我簡邊間呢? Thank You!

"大坑東" : 我覺得該校環境幽雅舒適, 尤其個大天台可使小朋友有大肌活動既時候, 老師們好有愛心及耐性, 地方亦方便, MTR行約5-10分鐘到達, 學校注重小朋友既創作力及思考力, 唔主張太早抄寫, 學費較平$2,080, 無其他什費.

"崇真" : 有一條龍作後備, 學校環境好大, 設備齊全, 每日有外籍老師教英文, 學校著重小朋友既學業, 有功課寫抄, 如函接升小學較用意, K2-K3先有全日班, 故K1要搵人照顧囝囝, 較麻煩!         

唔該哂loklok0104.
我仲想問下..大坑東要幾歲報讀? 我個囝依家13個月..依家報受唔受呢? 還是要等到18個月先呢?

唔洗客氣,

我都唔太清楚要幾多歲報才可報讀, 你可打電話去問吓, tel : 2777-8020 , 因為我係報N2架, 所以N1就唔太清楚啦, 不過聽D家長講都好似好full架!

^Melody^,

大坑東可以入表ga la,我朋友個囡同你阿b一樣大,佢下年年尾足兩歲就可返學la!

各位基教媽咪:
我囝囝明年會入讀二歲班啦! 請問有冇媽咪嘅囝囝有唔啱著嘅基教校服(冬季及夏季)送出? 好讓囝囝多件衫褲替換(怕佢會懶尿), many thx!!!
‹ 上一主題|下一主題