用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙 vs St. Clare's
go

蘇浙 vs St. Clare's [複製鏈接]

小女收到蘇浙 (AM) & St. Clare's (PM) offers. 阿女現就讀蘇浙幼兒園上午班, 家住鰂魚涌, 如返St. Clare's 要最少1個鐘車程. 此外, 蘇浙語境佔優, St. Clare's 英文好, Moral Education 亦不錯. 蘇浙幼稚園升原校小學只有1/3機會, 不是guarantee;St. Clare's 幼稚園可直升原校小學, 一條龍. 而家心大心細, 好驚選擇錯誤會影響阿女一生. 大家可否俾d意見, 謝謝!
   0    0    0    0

I'll vote for St. Clare's, which has a much better secondary school than KCS.

我本人好鍾意St. Clare, 但我覺得你個case都要考慮, 1. 你女女現時讀得開唔開心, 家校溝通好唔好; 2. 車程問題, 來回要兩個鍾, 不如幫小朋友報興趣班好過。以上為個人意見, 當然要媽媽再仔細考慮囉!

I agreed with avacsy that travelling time is a concern.  You better check with St. Clare's about the school bus route.  Maybe it's faster than your expectation.

I have checked yesterday, but the staff can't sure the time, just said 12pm or 12:15pm...1:15pm start lesson.

通常早d開車,返到去可能未够1點,實際車程未必要咁耐。好似我之前check由北角去大坑真光,我以為好近啦,點知返1點原來要12:05分上車(因爲兜好多個stop),真係估唔到.....

我覺得St Clare 好d,但你一定要搬近d,個人覺得door-to-door30分鐘-45分鐘要每日travelling可以接受的時間。由Quarry Bay去到St Clare,door-to-door,起碼1.5hours,即每日3個鐘,如果計到Form 7的話,花在交通上的時間實在太可怕啦。

spmok1999  Form 7

中學仲要遠d, 去到摩星嶺...  發表於 12-2-27 11:45

did you go to St Clare's open yesterday? what do you feel?

其實好睇條校巴缐點兜,如果返KCS all the way行英皇道,再塞上北景街,其實都好耐.....

當然,St. Clare's 又真係幾遠 ... 但兩者之間實際車程差距未必好似想像中咁耐.....

“中學仲要遠d, 去到摩星嶺..” - 真係唔知,原來甘遠,不過中學先算。但其實小學的位置都好遠,我住北角,當年返港大搭23號,塞車塞到想殺人。如果校巴上東廊,由一二三街上可能好d,行英皇道、堅道、般咸道真係停燈位都等到你傻。

spmok1999  就算點早都好, 正路都係搭校車, 就算遲都唔關你事...  發表於 12-2-27 12:21
gwlam   如果行英皇道,怡和街,軒尼斯道(好彩唔兜中環)就真係環島遊  發表於 12-2-27 12:07
‹ 上一主題|下一主題