用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 校車----急問
go

校車----急問 [複製鏈接]

仔仔讀一年班, 昨天晚上突然話老師報告今年9月可能無校車坐, 因為無校車公司入紙, 二原來的校車不再接送.
天呀, 這個消息嚇壞我了!!! 沒有校車很可怕呢, 實在接受唔到....

大家有無聽過小朋友講呢?
我仔仔一年級, 我怕佢聽少少, 扮代表....
有新消息請大家通知我呢!

謝謝
   0    0    0    0

我仔仔讀小二, 我就暫時無聽過仔仔返嚟有講, 但如果真係咁, 都真係幾大件事, 同埋都幾頭痕~~

好似就嚟輪到我地有個"小二校長茶座", 到時順便問下都好!

剛問了校車EE, 她說來年公司不做循道了, 因為學生分散, 成本很高.
來年的安排要看看學校了......

回復 li313424 的帖子

聽到你咁講---->"唔做循道了"這句, 突然有種莫名的失落感; 我仔仔由小一開始就坐校車, 個個d媬姆ee同d司機叔叔真係好好人架, 比我感覺佢地好親切, 有責任感, 有溝通, 總之仔仔一上咗校車, 我就會放心架啦! e家聽到你咁講, 突然有種唔捨得嘅感覺添

我部車個EE 同司機叔叔都好好人嫁!!!! 真係我都唔捨得呀!!

係呀!囡囡(小三)都係咁講!佢不知幾開心,我就慘啦!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回復 Crabtree 的帖子

你女女開心係因為如果無校車坐, 你會日日送她返學校嗎?

迫於無奈都要!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

學校說現在的校車公司已向學校表明不續約了... 但現在手上起碼有5間公司會考慮落標, 因為雙方亦要商討多方面的問題, 但方向是樂觀的。我們要為此事多祈禱啊!

A good news!

oh. i love the timing of current sch bus.
next sch year, must change lu!!

可能明天會更好吧! 大家一齊發放正能量啦!

回覆:校車----急問

請問各位有無今年的校車路線及收費表?可以sent比我嗎?thx

明年換了校車公司,價錢貴了很多,那次校車公司開會,好遲才通知,剛考那天晚上有事沒有出席,請問有沒有家長有出席?對於車費又有沒有討論?

我有出席.  你想問什麼問題...睇下可唔可以解答你.

回復 hellokitty2002 的帖子

hellokitty2002:
多謝回覆!我想問車費的問題,我住奧運一帶,今年的校車費是$700,明年要加到$870,升幅很大,就大家說學生分佈散,我們這區並不出現這問題,今年一輛大車(50-60人),富榮,柏景,帝柏,帝峰就坐滿了,出年還寫會走維港灣,究竟車費是怎樣算出來的?

回復 mayc 的帖子

印象中上次校車家長會上.  只說過來年車費會高過今年.  而車費主要會因應車程和路線而定.   但怎樣計算並沒有提及.  但學校於家長會內.  已說明有些學校今年找不到車公司.  亦有很多車公司唔做學校生意.  主要是因為成本問題.  所以有些學校要夾埋同區其它學校一起找車公司.  兩間學校既學生需要合併一起坐校車.  

<< 呢方面學校真是沒有講錯的. >> 因為兩星期前有單新聞.  已播出很多車公司.  因應各方成本問題.  唔做學校生意.  學校要跟同區學校合併一起坐校車.

或者我有去家長會.  所以對新校車方面的問題了解多左.  因此當收到車費表後...再加睇埋單新聞.  我並沒有太大的意外.  車費肯定是貴的(在家長角度).  因我每天由屋企來回尖沙咀車費是$20.  但小朋友每天車費需要$60(來回).   但問題係...車公司都要維生.  有司機之餘亦有媬姆.  冇錢賺既生意.  又有邊個會做.  但新既車公司亦都提供左幾個方式給家長去選擇.  如一次性繳交5個月.  其實跟現時車費是一樣的.  呢方面個人應為又可以接受和考慮.  而且車公司負責人都很樂意去解決每位家長的問題.  車公司亦提及希望跟家長能多些溝通.  這樣就能解決大家既疑慮和盡量配合.  

綜合各方面.  聽了此次校車後.  感覺新校車公司是很有心.  想盡量配合每位家長的需要.  和幫助大家解決問題.   但至於服務質素就要有待新學年才知道了.  如有遺漏...煩請其他家長補充.

講得很詳細丫hellokitty2002! 當天我也有出席這個校車講座。另有一點補充:

新校車公司說到(可能)有第二輪校車, 是為了方便有課外活動的學生, 但要視乎學生的數量及路線, 例如: 當天有活動, 有10個小朋友需要坐車, 亦是沿線的話, 便會安排有第2輪校車。

其實我今早我都有聽到收音機講到校車問題, 提及今年有唔少學校收到零標書, 即是供應少了, 這費用自然會貴了

其實問心一句, 我都覺得貴了很多, 仔仔坐校車大約10分鐘內已回到學校, 坐的士不過$25.- (來回也是), 但校車費要接近成千銀, 真係暈低 即是如果唔怕麻煩的話, 計落自己帶仲化算, 因為有聖誕丫, 復活節丫咁, 加上時間亦可自己就...

請問有無媽媽係將軍澳線呢? 上校車時間大概係幾點呢?

koller 發表於 12-7-7 08:45
請問有無媽媽係將軍澳線呢? 上校車時間大概係幾點呢?
我們也將會搬到將軍澳,也想知道多一點,請可否告之有關線路的安排?謝謝了。

‹ 上一主題|下一主題