用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英文唔叻嘅媽媽點算好?
go

英文唔叻嘅媽媽點算好? [複製鏈接]

如題。。。。 見好多媽媽D英文好啱。。。
有咩辦法令BB(7個月大)英文好呢?感激分享!

17    0    0    0

引用:如題。。。。+見好多媽媽D英文好啱。。。

原帖由 venushung816 於 12-02-29 發表
如題。。。。 見好多媽媽D英文好啱。。。
有咩辦法令BB(7個月大)英文好呢?感激分享!

...
我用baby can read 教材,你上網可找到。

mama都可以學下phonics/IPA~
同小朋友一齊學!

回覆:英文唔叻嘅媽媽點算好?

可以買些英文兒歌DVD、播YouTube 兒歌,都ok呀。

回覆:英文唔叻嘅媽媽點算好?

Baby can read 幾好, 我對孖女睇咗1個月, 而家巳經一路跟著video的詞彙讀。不過,七個月的未必能讀,但會學習和跟著指令做動作。

回復 venushung816 的帖子

和孩子一起學吧!可以教到小朋友的程度好容易的。我個人認為想小朋友達到自己的期望,最好的方法是自己也會,或者正在學,因為這樣才有說服力。如果自己不會,告訴小朋友要這樣又要那樣,會困難些。家長要永遠是小朋友的榜樣

SCKnight  最好嘅方法!又可以自我增值!一舉兩得!  發表於 12-4-25 21:46

我都覺得your baby can read 呢套教材幾好,大人同小朋友一齊學,又唔係好貴,都係教一般生活上嘅單字,dvd會重複讀,可以跟住發音,再加上有字咭,又可以加強小朋友認字能力,最重要係佢真係學識點樣去睇一個字,重會學到小小phonics.  我好滿意。

請問Baby can read 呢套教材可以在哪裏買到呢? thx

我個女都係睇your baby can read , 真係幾好, 佢好 3 個月已經開始睇, 而家已經識哂入面D字, 最重要唔貴, 唔洗下下幾萬蚊先買到一套教材

sysy474  3 個月已經開始睇.....死啦....我女就黎一歲會會遲左d ?  發表於 12-9-25 18:02

dont worry too much
many doctors lawyers come from family which are not proficient in English la

kellychingng 發表於 12-5-8 13:14
我個女都係睇your baby can read , 真係幾好, 佢好 3 個月已經開始睇, 而家已經識哂入面D字, 最重要唔貴,  ...

請問哩套教材幾多錢,可以係邊度買AR,唔該晒

我個時買好似$3000摟下, 間公司叫佰樂, 太子區, 你上網search 下, 呢間公司會教埋你點用套教材

最好同小朋友一齊學,自己也可增值
有好多for 幼兒,小朋友既英文DVD或純詞彙及圖既DVD連書,
我會主要用黎自己睇(因我極少比我仔睇電視)
另外再買學簡易英文既書睇,就到時間,可以出去學英文會話
我是 FTM,我一直好想出去學英文,
奈何無人幫我湊小朋友,我只可以用這些方法增值,
之前我既英文程度低到完全唔見得人,
我會要仔仔多睇英文書,仔仔既英文比中文好
(我唔識既,趁佢訓查網上字典譯左佢)
多睇,多講,主動嘗試,有心,任何方法都可以,加油呀

回復 manmanchubb 的帖子

正面態度

其實我都係英文唔叻,其實除了跟愛兒一起學之外,有無其他方法令英文可以進步得快d呢?

回覆:FRL 的帖子

上monkey tree 唔知好唔好,因為聽學費唔貴,可以上多幾堂

請問your can read 同迪士尼美語世界 Disney World Family 比較邊套好用D?小朋友容易學D?

manmanchubb 發表於 12-6-13 15:13
最好同小朋友一齊學,自己也可增值
有好多for 幼兒,小朋友既英文DVD或純詞彙及圖既DVD連書,
我會主要用黎自 ...
"買學簡易英文既書睇"

你意思睇your can read ?

Thanks

sorry呀!我打少左BABY,your baby can read先啱

我指喺書局揾d 自學英文書先,可揀d 簡單的日常會話先
‹ 上一主題|下一主題