用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好大問題..好煩惱..大家幫幫手喇..
go

好大問題..好煩惱..大家幫幫手喇.. [複製鏈接]

我仔仔依家已經3歲半喇..但系仲系一個單字刀吾識講,,只系識講d音(好似bb話甘),認知能力刀系差..吾好話功課書本上既知識..基本日常生活既認知刀吾識..例如:形狀,顏色,大小,物件..刀叉,毛巾..挑選,全部都吾識...自理一樣吾識..到依家刀仲未介片..學校已經同佢介左成大半期刀介吾到..仲要系同成班同學仔一齊排洗,,佢無一次柯到...真系好擔心...系2月1號去左屯門智力測驗中心做左評估..結果系3歲半..得歲幾既程度..無論認知,體能,言語刀系得12-21個月..雖然番左大半年..已經好左好多..識左好多野....但系我刀好迷網..吾知點幫佢好...有無媽咪可以比d意見我牙...校長話要佢留級一年重讀k.1..但就叫我考慮下轉半日...半日時間就留系屋企單對單甘教佢...因為學校大班教學可能對佢既幫助無甘多...但我就學得全日制佢可以學多好多野..真系吾知點算...請各位媽咪比d意見我喇...
   0    0    0    0

醒目開學勳章

做完評估,他們沒有見意你小朋友去讀s位或i位幼稚園嗎?

有牙..2011年7月已經排左早期訓練中心同S位咖喇..
不過醫生話起碼要等多2年..無甘快..

要等兩年?? 真係漫長, 其實你個校長叫你轉下午班係好的, 下午玨普遍人小, 老師可多照顧你兒, 而且有上午時間, 可出外面上ST, OT, 等訓練, .

如你兒在班上跟不上, 那麼就算返全日班也是浪費時間, 與其在全日班坐足一日, 不如爭取多些時間希望早日追上.

回復 pocoyo123 的帖子

...校長話要佢留級一年重讀k.1..但就叫我考慮下轉半日...半日時間就留系屋企單對單甘教佢-

校長的說話好有道理

請問ST.OT..系咩意思...

哩樣我刀明..但系吾番全日班就變左群體生活又會變少左..
因為佢平時刀吾系好肯接觸群體同小朋友..

ST=言語治療, OT=職業治療

媽咪首先要明白, 要容入一個社交圈內, 不是你放個小朋友入去, 佢就自然會識,(除非佢係正常/叻的小朋友), 否則, 你放佢在一堆小朋友到, 放幾耐佢都學唔到, 因為佢根本唔知乜叫社交, 乜叫互動, 唔知點解自己要同其他人一齊玩, 唔知道一齊玩有乜樂趣, 唔知乜野係模仿, 好多唔知唔識.就等如放你去一班人到, 但你係唁識聽佢地講野, 又無人教你, 咁你就算十年後, 都容入唔到去.

同小朋友去上一些言語堂啦, 先要學認知, 令佢對周圍事物感興趣, 佢自然會想模仿, 咁佢就會叻D, 漸漸就會比較互動, 社交就會慢慢有

jojo_ming 發表於 12-3-2 21:31
有牙..2011年7月已經排左早期訓練中心同S位咖喇..
不過醫生話起碼要等多2年..無甘快.. ...

你個仔都3歲半,e生話要等2年,咁人地係8/9月開學,咁到時你個仔都可能差唔多6歲,s位就得番1年,都係找一些私人s位問下,又找下職業治療/物理治療/言語治療,如果只係遲緩,就努力d進番。

我都覺得校長有道理,返半日,其餘半日就做治療,或都係家居訓練,而且小朋友能力差咁多,repeat都係可以考慮,因為其他小朋友的能力無差得咁遠,對你個仔都好d。

jojo_ming 發表於 12-3-4 12:52
請問ST.OT..系咩意思...

哩樣我刀明..但系吾番全日班就變左群體生活又會變少左..
佢唔係好接觸小朋友,如果唔係有自閉症,咁就可能係語言能力同表達唔到,埋唔到去玩,大人都會啦。你可以同小朋友去多d公園玩,係放學時間,公園都有好多小朋友,你又可以幫佢同小朋友交往。返全日,老師一個睇咁多個,又係唔會幫到你好多。

其實佢比起開學個陣已經進步好多好多咖喇..老師同校長都系甘講,...佢一向都有系庭恩度做言語治療..進步好大...我同老師都覺得吾擔心佢講野..因為佢已經有意欲想講野..我地最擔心佢既系認知方面..其實我都好感激佢依家既班主任..佢真系幫左仔仔好多..日日都抽時間同佢個別上堂做訓練..知佢仲比識畫線條仲改埋佢D功課..吾想佢浪費時間..仲幫佢設計岩佢既課程教佢..如果哩個老師我就吾擔心..哩個老師真系好照顧佢...系驚佢下年未必系哩個老師教佢既話,,其他老師就難講D..其實我都有唸過驚佢影響到其他同學仔同驚老師太吃力..想同佢退學..反而系老師叫我吾好甘做..話佢有無讀校長又吾系一定要趕你走做咩吾讀..所以我真系好多謝哩個班主任...而公園方面..我日日放學都想帶佢去玩..因為都會經過,但好奇怪..吾知點解佢吾中意玩公園..就算肯玩都系SIR3-4次滑梯就會拖我走..如果系多人既公園佢入都吾入就會拖我走...我都好奇怪...

遲幾年升上小學後D要求好高,只是言語治療和幼兒園的訓練未必足夠,我相信老師和校長應懂得判斷.
‹ 上一主題|下一主題