用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五中文閱讀問題好深~
go

小五中文閱讀問題好深~ [複製鏈接]

依家小學五年班d中文閱讀問題好深,亞仔同班閱卷就已經一半同學唔合格,有時d問題連媽媽都唔明應該點答......上到六年班唔知點算???

0    0    0    0

回復 LokLok@_@ 的帖子

出年我大囝升小五,我都驚,現在小四中文考試都有幾多人唔合格!!!我囝剛剛合格!!!

你係邊間架, 好深咩?
Winniebb30 8-)

多閱讀,/買坊間練習做

回復 winniebb30 的帖子

循道衛理

回覆:LokLok@_@ 的帖子

請問是那一區?

LokLok@_@ 發表於 12-3-5 12:34
依家小學五年班d中文閱讀問題好深,亞仔同班閱卷就已經一半同學唔合格,有時d問題連媽媽都唔明應該點答...... ...
do more exercise, u can buy in the book shop, it works efficiently.  

我的方法也是買練習做,  上學期就買下學期,  下學期就買 高一級,  高小的中文是深了很多, 熟能生巧。 做多了就會掌握答題的技巧, 對號入座. 孩子答錯,先忍耐一下, 不能責罵或說些挫敗孩子的說話, 反而"請教"孩子為何如此作答, 了解下孩子的思路和判斷, 加以糾正.  一定會有進步, 大家加油.     

回復 like_travel 的帖子

亞仔本身有學障,每日做功課都做到好夜,又要溫習,佢可以依時完成所有老師要求做嘅嘢我已經好開心啦,再要佢去做練習,我怕會有反效果
‹ 上一主題|下一主題