用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行&大抽獎疑問
go

自行&大抽獎疑問 [複製鏈接]

想請教各位...
假設自行收左,先accept.
then考到較自行好的私校, 但又不是十分滿意,
咁可否放棄自行個位, 再參加大抽獎??

thanks!!

1    0    0    0

醒目開學勳章

可以的..在填表前吧!

thanks for your info!!

sorry, 再想請教一下..
(1) 假設自行ok, 之後accept 直資or私校, 咁係咪等於要放棄自行個位?
(2) 假設自行ok, 最後大抽獎後可否叩門?

thanks again!!!

醒目開學勳章

1. 如果是直資,yes,是的,等於放棄了自行個位,如果是私立,要看該校的內部指引
2. 可以的

wingsze23 發表於 12-3-5 15:23
想請教各位...
假設自行收左,先accept.
then考到較自行好的私校, 但又不是十分滿意,

已accet 第一階段自行收生, 不可以吃"回頭草"再參加大抽獎, 因大抽獎list是由入不到自行收生的自動撥入, 私校/直資你可照報, 但有些要簽同意書放棄大抽獎, 要問清楚!  correct me if i am wrong.

醒目開學勳章

據我理解, 如果自行accept左, 就算之後放棄, 都唔可以參加返大抽獎~~

醒目開學勳章

No. 自行放棄是可以參加大抽獎的
如accept了直資,但放棄,也可以返轉頭參加大抽獎的
因這是有case發生過的

醒目開學勳章

因為我理解樓主段post, 佢係話, 佢話"假設自行收左,先accept....咁可否放棄自行個位, 再參加大抽獎??

所以我 just called 教育局 to reconfirm,

得到回覆是如果小朋友在自行分配學位時"接受"了學位並註冊了, 咁嗰位小朋友就唔可以再參加統一派位, 無論之後那位小朋友是否已經放棄了自行分配的學位!  同我原先所理解一樣, 而我理解樓主的所謂"accept = 註冊", 但有可能我係理解錯了樓主的題目~~

當然, 如果樓主一開始便放棄了自行分配的學位, 那他是可以報統一派位~~

教育局學位分配組(小一入學)

查詢電話:2832 7700 / 2832 7740

回復 lyhv 的帖子

lyhv, 我的意思是"accept = 註冊"
thanks for all!!!

但我也想confirm, 即是就算自行或直資註冊, 接受了學位,也不影響最後階段(即大抽獎後)的叩門, 是嗎?

再次謝謝各位指教!

醒目開學勳章

wingsze23 發表於 12-3-20 11:48
回復 lyhv 的帖子

lyhv, 我的意思是"accept = 註冊"
唔使客氣, 我都希望我d資料啱同幫到你!  

自行或直資註冊對最後階段叩門 -> 不影響
‹ 上一主題|下一主題