用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門黃笏南有機嗎?
go

叩門黃笏南有機嗎? [複製鏈接]

自行揀了這間, 但老師說小兒band 2頭成績, 進入机會極微,所以我己坐低左間band 2 直資 但如果憑著考取了7級琴和7級長笛再加上入了演奏樂團, 你估有冇叩門机會?
   0    1    0    0

回覆:329048 的帖子

既然自行都揀左喇,咁如果不肯落選的話,當然叩門試下啦,今日interview可有暗示?另外想話你知,琴係wfn係無用既,音樂考試唔可以揀彈琴架

綽盈媽咪  in的時候老師會暗示? 例如暗示?  發表於 12-3-18 12:50

知唔知幾時叩門?點叩

329048 發表於 12-3-18 18:43
知唔知幾時叩門?點叩

放榜當日, 有部份家長兵分兩路, 一位陪小朋友返校取派校通知, 一位先到校外排隊
預備成績表, 獎狀, 推廌信, 履歷.....  若果是東華小學, 校長信可能有效點

不過 BAND 2 成績, 自行不成功, 叩門更難

不過不嘗試, 是絕對無機會, 盡人事, 聽天命

幾百人係個hall度考幾個鐘筆試.....

回復 329048 的帖子

放榜前上網download定form,填好晒,重新attach晒所有野,網上有公佈幾點前要交返返去的

最好先簽直資, 就算不幸叩門不成功, 都有一間直資在手.

like_travel  唔係心儀既DSS, 又唔想放棄自行考實力  發表於 12-3-19 14:17

叩門就邊間都可以去試。

樓主點解唔找一間對自己機會大一點去叩門呢?黃笏南假假地都係九龍城裡好受歡迎的band 1學校,而且以往的學生都以學術+音樂見稱。還有就係黃笏南於叩門階段會要求考筆試,絕對係成績掛帥。與其以僥幸之心搏取一席位,不如找一間跟自己小朋友組別匹配的學校去叩門,以免浪費放榜後黃金8小時。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-3-19 13:44
叩門就邊間都可以去試。

樓主點解唔找一間對自己機會大一點去叩門呢?黃笏南假假地都係九龍城裡好受歡迎的 ...

黃金8小時 !!!! 好驚驚呀 !  help ~~~

真係唔會有一些中學有幾日時間, 通知貴子弟有面試, 筆試日期嗎 ? 真係好多受歡迎既學校係即日接受叩門, 只此一天 ?

thanks !

Yanamami  ha8mo, you're right!  發表於 12-3-19 15:48
ha8mo  看到這裏,我覺得放榜日是混亂又蠱惑的一天,出手快狠準者勝,而且有可能係識人好過識字的日子  發表於 12-3-19 14:55

like_travel 發表於 12-3-19 14:11
黃金8小時 !!!! 好驚驚呀 !  help ~~~

真係唔會有一些中學有幾日時間, 通知貴子弟有面試, 筆試日期嗎 ?  ...

通常收報名表的都係即日攪掂,有學校在12時前截止,有在5時前截止,所以放榜之後的8小時係最緊要。面試和筆試就另擇日期,我記得上年迦密係當日晚上8時後透過學校網頁通知入選名單和面試時間(報得太多又驚面試、筆試日期相撞)。

當然都重有小部份係第二日都重會收表,還要留意網上公佈,有學校在網頁上公佈那時開始接受申請。我記得銀禧係放榜後成個禮拜先郵寄申請的。
:verycold: :verycold: :verycold:

真係心都震埋

minijelly 發表於 12-3-18 01:19
既然自行都揀左喇,咁如果不肯落選的話,當然叩門試下啦,今日interview可有暗示?另外想話你知,琴係wfn係 ...

interview可有暗示????這校會有暗示嫁??係咪另派2張有顏色紙, 果D就= 入到呀??但其實我冇親眼見, 只聽人說.

回復 gabriela0407 的帖子

我唔記得喇,因為此終家長無得一齊入,我都係靠個囡講返我知,其實當時我囡話已經知道收硬佢,所以大抽獎時,我將此校排第四,故此推測自行時已入,你講起又真係有張紙派返黎,但我唔記得係咩喇

往年叩門的結果,以盧sir透露成功叩門的全是Band 1 A 的學生,所以請珍惜其他的機會呢!

minijelly  正常,叩門位真係收精英,唉...一年比一年恐怖,預祝大家無驚無險,入到心儀既學校啦  發表於 12-3-20 10:05

回復 329048 的帖子

妳的兒子是band2頭成績,唔可以話無機會,因為舊年小兒有一位同學都是band2頭成績,佢入唔返自己的直屬英中(band1a),派左去區內(灣仔)的band2中中,佢都係無mug特別技能,只不過係學校樂團,小提琴有7級,在樂團是拉中提琴,
佢而家入左去好開心,成績都唔錯,仲俾學校挑選左入奧數班.......

10/7/2012 中一派位結果公佈日
10/7/2012 –11/7/2012 (至中午十二時正)
接受中一扣門位申請 申請表格可於七月十日起在
校務處索取或在本校網頁上
下載。
11/7/2012(下午二時至五時)
中一扣門位申請人能力
測試
申請人必須出席是次中英數
能力之測試。
‹ 上一主題|下一主題