用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有邊間 PN / playgroup由大肚開始就要入定Form排隊? ...
go

請問有邊間 PN / playgroup由大肚開始就要入定Form排隊? [複製鏈接]

如題, 謝謝!
   1    0    0    0

you can start to sumbit your form once you get the baby birth cert. and apply victroia playgroup .. need to wait at least 10 months! ( updated forum info) but victoria won't take your baby either baby turn 1 yr old, or baby know how to walk!!

簽名被屏蔽

如果想BB一夠歲數就可以返PG, Victoria大肚4-5個月就好入FORM啦, 我排平日晨早個班排左18個月先有位.

你可以打去VIC同佢講你BB未出世, 何文田同上康果間都照收FORM, 出生日期填預產期, BB名字/正確出生日期可以拎到出世紙再打番去, QUOTE返個number後補資料...記得入FORM佢有個number比你要KEEP好方便補資料.

救世軍我知都係大肚要去排, 我自己無排但我估形式差不多, 打左去問佢地會教你點填FORM.

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 12-3-30 11:10
何文田playgroup冇任何入讀n班優勢,一樣要考
果度D老師都係咁講, 佢教我地照考N班同K班, N班考唔到就繼續讀PG. 考K班易入D, 大約40%PG小朋友會入番VIC.

PG有VICTORY, 學之園, YORK, 多多都有得提前入FORM,  VICTORY PG要讀超過半年考K先有用, 至於N好似得救世軍係按先後次序收的.

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 12-3-30 12:03
個度好吊腳,學費又貴,最慘好多人讀完PG都不收,就算收又行IB,出去冇競爭力,浪費時間間野管理邏輯好有問題 ...
何文田果間? 我仔下星期上呀..........

我個女讀左一年.. N 班唔收!!

同老師傾開, 佢話佢地傾緊今年開始有番PG同無PG既會分2條隊INTERVIEW, 形式亦都會唔同, 但一切未落實.

難聽一點說一句, 孩子能否順利出世也是一個疑問的時間, 幹嗎要想何時報名?!

回覆:請問有邊間 PN / playgroup由大肚開始就要入定Form排隊?

其實我覺得Victoria playgroup 好好,但我不是HMT Vic,,囡囡返咗學到好多嘢,中英文,說話,唱歌,跳舞,自理能力都學到
一歳幾小朋友上playgroup, 不可能學到會飛,聖誕節每個小朋友都有得上台表演,兩班一齊唱歌跳舞(三首歌),當時未夠歲半,我好surprise 囡囡可以做得咁好。事隔差不多半年,囡囡睇返表演的片都好開心。她也很喜歡返學。一早起身就自己講BB返學,爸爸返工,媽媽返工...
返埋下個月,囡囡過兩歲就冇得再返,我們會好唔捨得

引用:真係恐怖,遲下發展到行完房就即刻去排隊

原帖由 布希亞 於 12-03-30 發表
真係恐怖,遲下發展到行完房就即刻去排隊
哈哈勁搞笑!

torunpoland 發表於 12-5-17 17:30
難聽一點說一句, 孩子能否順利出世也是一個疑問的時間, 幹嗎要想何時報名?! ...
呢個其實係香港家長的無奈, 亦都好睇家長心態.  在我而言, 我唔怕辛苦唔怕瘀, 只有一心為子女著想, 所以就算感覺係痴晒線都好, 我都會去做......呢個無奈點, 打從我個B未夠12WEEKS走去問陪月, 打去問4個有3個話FULL左, 私家醫院未照結構就要落晒大訂, 我已經深深感受到.
‹ 上一主題|下一主題