用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我應該點為我個仔選擇好呢?
go

我應該點為我個仔選擇好呢? [複製鏈接]

因為想可以快啲release返啲學位出來, 所以想請大家俾啲意見 :

我自己心目中希望能讓我個仔入讀一間能令他開心愉快地學習並可令他順利適應未來小學生活的幼稚園. 至於小學, 我們亦比較prefer經派位的學校. 以下係我哋依家諗緊嘅選擇 :
1. 寶血pm - 經過interview之後同參觀過學校, 對學校環境同老師都好有好感!
2. 聖瑪加利大am備取 - 由於本身係天主教教友同埋佢派位往績唔差, 所以好想入. 不過依家係waiting-list, 唔知機會有幾大
3. 聖心am - 距離屋企最近, 不過又擔心女校男生唔係咁啱我個仔...
4. 聖公會am - 對呢間學校冇乜認識, 剩係聽其他家長講好好... 不過0係interview當中發現佢哋好認真...

如果係你, 你又會點選擇呢?
   0    0    0    0

回覆:我應該點為我個仔選擇好呢?

SKH!

of course 聖公會

SKH for boys la.

咁都要揀?sure SKH 啦!

of course skh

QRB: 你小朋友好叻!!!  部都喺好好既學校. 我個人會信仰行先, 非常重要.
請問SKH,你要幾多號前要交錢?同交幾錢?留位費only? 謝謝.

聖公會(SKH) for sure

你本身住邊區?有冇宗教?
你心目中又想佢小學入邊類型學校?

我會揀SKH 或者寶血。

SKH好多人話好,又話(多數)考到入聖保羅男女,成數高唔高?三年後用SKH個名去考其他直資私校係咪一定間間都收硬?

如果揀寶血,佢有小學,但唔係直上,若有宗教分,三年後入寶血小學成數又高唔高呢?

若冇宗教分, 考直資同私小,不幸冇offer, 去到扣門階段,寶血幼稚園會唔會有著數扣番入寶血小學呢?

All the 4 will let your son 愉快地學習!  No need to consider St Margaret Mary unless you have relationship or belong to St Margaret Mary Church.   

I suppose you don't want your son to be boys in "girls kinder" as there are only a few boys in one class and less than 10 boys in K1 across the school...  SKH is a good school.  I vote for SKH

My son was also on 聖瑪加利大am備取 last year but no available seat at the end.

醒目開學勳章

Of coz SKH!

SKH for sure!

好易簡姐, 一定係聖公會, 幫下其它媽媽手, 放位出來, 唔係催你呀 !! 只係太易簡, 都唔洗點諗 !!

當然係SKH啦!

鍾意AM定係PM?
邊間較近屋企?
學費最平應該係寶血, 學費最貴應該係聖公會(冇學劵)

仔仔一定聖公會.  今年競爭好,聽說二千多個申請表,只有180個位.  有D哥哥入面讀都 reject ,所以小朋友自己考到, 不好輕易放棄

SKH

多謝大家嘅意見...
我會即刻release返啲位出來...
希望大家嘅小朋友都可以開開心心上K1...

SKH for sure, too
‹ 上一主題|下一主題