用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 適合3歲小朋友睇嘅有趣中文故事書?
go

適合3歲小朋友睇嘅有趣中文故事書? [複製鏈接]

囡囡很愛看英文故事書,尤其係oxford reading tree, 但中文書點都唔睇>_<
佢快3歲了,想問大家可否介紹一些適合3歲小朋友睇嘅有趣中文故事書?

5    0    0    0

佢自己睇? 定你讀比佢聽?

小樹苗莎莎
木棉樹小斑馬

梅媽媽    發表於 12-3-27 22:16

引用:佢自己睇?+定你讀比佢聽?

原帖由 elmostoney 於 12-03-25 發表
佢自己睇? 定你讀比佢聽?
想比佢認吓字,唔用flash card因為佢唔鍾意學中文,所以想買d有趣圖書同佢一齊睇,等佢邊睇邊學!

引用:小樹苗莎莎木棉樹小斑馬

原帖由 eggmama 於 12-03-25 發表
小樹苗莎莎
木棉樹小斑馬
謝謝,等我睇睇,但3歲睇會太深嗎?

基礎漢字五百, 唔敢講好有趣, 不過青田都好悶, 但五百就好有系統. 我個仔三歲兩個月開始讀, 而家四歲三個月, 已讀哂五百字, 上個月開始睇開明國語課本同幼童文庫. 我家有講普通話家教, 佢有同其他學校小朋友補習 (包括港同, 男拔, 聖保碌女校等), 佢話阿仔閱讀程度有k3下學期.

lumcmk  yes, it is recommended ! though it's not very interesting at all, your kid would learn gradually ... but suggest not to read too many chapters at one time  發表於 12-3-25 23:17

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+12-3-25+21:14+

原帖由 elmostoney 於 12-03-25 發表

基礎漢字五百, 唔敢講好有趣, 不過青田都好悶, 但五百就 ...
謝謝,其實我上年書展已買咗基礎漢字500,我都知好好,但我個囡唔肯睇,我一攞出嚟,佢就攞本英文書出嚟話不如睇呢本

醒目開學勳章

堅持就會得, 我個女都係咁, 佢四歲時我嘗試同佢讀, 佢唔肯. 我就放埋一邊, 久唔久攞出試下, 到佢4.5歲, 唔知點解, 我突然堅持左兩個星期, 唔理佢點protest, 我都要佢讀d, 之後就慢慢ok, 需然佢會勁stalling, 讀一句, 一陣又話去廁所, 又話要飲水, 又挖下鼻咁, 但我一直堅持, 讀左九個月, 我有一次忍無可忍, 同佢講, 一定要認真讀好, 結果一課讀左一個鐘, 因為一課只係教一個字, 每課5句, 冇理由讀二三十次都學唔識個字, 我覺得佢係到玩野.  以後佢知我mean it, 就少左好多stalling嘅情況, 我地終於係今年農曆年讀哂五百字! 歷時15個月. 而家佢都係讀開明國語, 態度好好, 唔識嘅字 (或唔記得)會老實講, 否則會認真咁一條氣讀哂, 不過佢仲有個半月就六歲, 所以大d又唔同.

醒目開學勳章

dadabb2009 發表於 12-3-26 08:55
謝謝,其實我上年書展已買咗基礎漢字500,我都知好好,但我個囡唔肯睇,我一攞出嚟,佢就攞本英文書出嚟話 ...

基礎漢字500也有英文解說, 可以嘗試由這方面入手!

elmostoney 發表於 12-3-25 21:13
基礎漢字五百, 唔敢講好有趣, 不過青田都好悶, 但五百就好有系統. 我個仔三歲兩個月開始讀, 而家四歲三個月 ...

阿仔好叻!
小兒K2 近月開始睇基礎漢字五百, 可能因為學校同步教寫字, 配合到時機, 隻BEE對本書非常有興趣.

想問開明國語課本同幼童文庫係邊間出版社或書店可買到呢? 謝謝!

係當當訂嘅民國課本, 原版繁體印刷.  我個仔因為睇家姐頭, 見家姐讀書, 所以都肯跟, 部份都係性格原因.  我咁緊張係因為兩個都讀國際學校, 所以一定要係屋企讀好中文.

引用:Quote:dadabb2009+發表於+12-3-26+08:55+謝

原帖由 bee918 於 12-03-26 發表
基礎漢字500也有英文解說, 可以嘗試由這方面入手!
我個囡就因為見到基礎漢字500下面有英文,所以見到"山"就讀"mountain", 所以我先煩!我平時同佢講中文,但唔明佢點解咁!

引用:Maybe+next+time+you+tell+your+daughter+c

原帖由 himuimui 於 12-03-26 發表
Maybe next time you tell your daughter complete this chinese one first and english later.
Most paren ...
are the pictures on 我自己會讀attractive?my friends said they are not, and in bookstores they are all packed, so i can't have a look!

how about 我會讀?any comments?

醒目開學勳章 貢獻勳章

3歲,如果係講故事,其實好多童話故事都適合
我應該响大仔3歲幾時買咗幾本床邊故事100 (類似咁嘅名啦~ 出咗好多本架喇)
佢好有興趣聽,聽得多,佢自己會攞住嚟睇!

恐龍家

醒目開學勳章

個人認為要小朋友鐘意(願意)睇本書, 先要家長投入地同佢講一次或以上.
當佢見到你情上面的表演後, 佢自然會被你所講的劇情吸引, 然後再引導她自己去看.

我都推薦小樹苗出版社的書, 莎莎最經典,也易明. 一齊先看一兩本, (去動物園. 菜市場) 好生活,好簡單.

elmostoney 發表於 12-3-25 21:13
基礎漢字五百, 唔敢講好有趣, 不過青田都好悶, 但五百就好有系統. 我個仔三歲兩個月開始讀, 而家四歲三個月 ...
My son is 2.5yr, I want to buy 基礎漢字五百 to start Chinese reading with him.  I searched the following result from internet, is it the correct version?   Thanks so much for your comment in advance!!!

[size=+1]基礎漢字500(啟蒙級珍藏套裝1-5冊)(附家長導讀指南)
[size=-1]作者: [size=-1]劉俐 
[size=-1]出版:[size=-1]思展兒童文化社
[size=-1]出版日期:[size=-1]2007/12
[size=-1]頁數:[size=-1]670

引用:Quote:dadabb2009+發表於+12-3-26+16:36+ar

原帖由 himuimui 於 12-03-27 發表
我自己會讀 is easiler than 我會讀o
我自己會讀 其中一課 : 紅雨傘,藍雨傘,黄雨傘,花雨傘,收起小雨 ...
thx thx, i bought 我自己會讀,the red pack today,just had a look the pictures are quite nice, let me read with my girl today!

‹ 上一主題|下一主題