用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我太遲報名, 間間都話 full 晒, 好驚 bb 冇書讀.. ...
go

我太遲報名, 間間都話 full 晒, 好驚 bb 冇書讀.. [複製鏈接]

我 bb 2010年11月出世, 冇唸住比佢讀名校, 唸住讀番屋企附近果兩間就算, 交帶老公跟進幼兒園報名既事, 老公喺 bb 幾個月就已經去問報得名未, 人地話未, 叫佢遲多幾個月先報, 點知老公就咁冇左回事, 到我醒起未報幼兒園, 自己打去問時, 人地已經話 full 晒, waiting 都唔駛旨意, 我開始慌, 周圍 d 幼兒園都問, 都係間間話 full 晒, 而家好驚 bb 冇書讀, 早知唔旨意老公去辦, 自己跟進啦....
   4    0    0    0

你住邊區?

try 方方, 英藝, Tutor Time & 屋村KG

回覆:我太遲報名, 間間都話 full 晒, 好驚 bb 冇書讀..

我上個月打電話問,好多都話full哂。我問可唔可以照遞表,有位時call我插班。有D話可以照交表。上兩個星期,就interview成功一間,雖然未有位,但如果有小朋友退學有位,就插班。反正我個女係10月細B,點都要11月才可插班返學。雖然係waiting,但都叫有D希望啦!

唔駛擔心冇問題的

zoeyin  希望幸運降臨啦.....   發表於 12-3-26 16:25

summother 發表於 12-3-26 15:52
你住邊區?

try 方方, 英藝, Tutor Time & 屋村KG

我住荃灣區, 方方話連 waiting 都 full 埋, form 都唔駛遞....
英藝 & tutor time 對我地黎講太遠喇
至於屋村 KG 我都問左6-7間, 又係間間都係報 waiting, 而且叫我唔駛望有得插班....

回覆:我太遲報名, 間間都話 full 晒, 好驚 bb 冇書讀..

唔駛太擔心,我都係兩星期前至幫阿仔搵今年N班,都已有一間收咗下午班,呢間唔係心水學校,但有位就讀住先,出年K1再轉第二間。

因為我係FTM,所以本身唔打算幫阿仔報N班,不過C6想佢早啲讀書,但三月至出聲,所以我都好遲至搵學校。

tam_bb 發表於 12-3-26 16:03
我上個月打電話問,好多都話full哂。我問可唔可以照遞表,有位時call我插班。有D話可以照交表。上兩個星期 ...
恭喜你呀, 起碼 in 成一間, 有位就有得讀喇~~

我問過可以遞表報 waiting 果 d, 我全部都遞晒喇, 但一間都未打黎話 interview, 而家真係好擔心...

禮媽媽 發表於 12-3-26 16:22
唔駛太擔心,我都係兩星期前至幫阿仔搵今年N班,都已有一間收咗下午班,呢間唔係心水學校,但有位就讀住先 ...
請問你 bb 係幾多月出世?? 我 bb 係 11 月出世, 因為係細 b, 所以間間都叫我預左冇位比佢插班....

其實我同老公原本都冇唸住比 bb 讀 N 班, 但一問之下, 原來 K1 收晒 N 班升上去果 d 之後, 其實間間都冇乜位留比新生, 所以我地先唸住幫 bb 報 N 班.... 唉... 灰到爆...

又唔使錦灰的, 反正係細B, 讀住PG先, 明年可以做大B報N, 又做細B報K, 好好裝備明年大包圍

zoeyin  而家見步行步啦, 有得報既都報晒嫁喇, 到可以報K1既時候會再殺多幾間, 希望有一間中啦...  發表於 12-3-26 18:08

回覆:zoeyin 的帖子

我BB 八月尾出世。

唔駛太灰,雖然話好多學校N班升上原校K1,但都有唔少學校係冇N班。

zoeyin  係,,, 冇 N 班果D而家未有得報住, 我會密切留意住時間, 唔會再 miss 報名日期嫁喇  發表於 12-3-26 18:11

回覆:3B之Mother 的帖子

在天水圍的,地點岩就PM我

方方有好多間,你試下太子道西果間。這間我見到其他牌都話仲收生,而且這間收細B

zoeyin  thanks~~ 但老公唔想小朋友咁細個就要跨區讀書咁辛苦, 所以暫時都仲係搵番一程車可以去到既地方...  發表於 12-3-27 10:58

明年做大B考 n又得, 考 K1又得, 只要你幫小朋友準備及多於學習, 一定找到幼稚園啦~ 祝你和小朋友順利!

zoeyin  係啦... touchwood 如果今年插唔到 N 班, 惟有出年大包圍啦... 我而家都多 d 帶 bb 出街, 等佢唔好咁怕生保....  發表於 12-3-27 11:00

yes, try Prince Edward Road Funful cos they called me today to interview but I have rejected

zoeyin  thanks but we dont wanna send bb to kindergartens that are too far away from home... that's too harsh for a baby we think....  發表於 12-3-27 11:00

你可以試海濱慧中,她們有插班

zoeyin  thanks~~ 但老公唔想小朋友咁細個就要跨區讀書咁辛苦, 所以暫時都仲係搵番一程車可以去到既地方...  海濱要轉車呀....   發表於 12-3-27 11:01

‹ 上一主題|下一主題